Skip to main content
  • Archivaris
  • 386

CSA Nederland BV (Den Bosch)

"Ga niet bij de pakken neerzitten maar probeer wat van je leven te maken" is een behoorlijke dooddoener en open deur zou je toch zeggen. Maar in deze jaren van leegstromende kerken, uiteenvallende familiestructuren en gebroken volksbuurten blijken er altijd opnieuw weer tallozen te wezen die veel euro's over hebben om door volslagen vreemden met dergelijke Zangeres Zonder Naam en Vader Abraham wijsheden getriggerd te worden.

door Lucas Treffers

Emile Ratelband heeft er al jaren een volle bankrekening door en in heel de wereld collecteren televisie-dominees met dezelfde technieken megatempels en bankrekeningen bij elkaar. Sektarische trainingprogramma's aangeboden door duistere bewegingen als Scientology, EST, Landmark, Lifespring, Asiaworks, Life Training Therapy, Argentina Works en vele, vele anderen slagen er iedere keer weer in om schreeuwend dure cursussen op de markt te brengen. Duizenden euro's worden betaald voor slecht verstaanbare "wereldvermaarde trainers" en "verkrijg inzicht in de processen die leiden naar Geluk en Rijkdom". Het is eigenlijk niet te geloven maar iedere keer opnieuw zijn er kilo's mensen bereid hun soms moeizaam verdiende euro's in één weekend uit te geven aan scheurkalenderwijsheid. En dan vervolgens hun hele kennissenkring aan de kop blijven zeuren om ook zo'n cursus te bezoeken want "het heeft mijn hele leven veranderd". Stakkers en stumperds worden aan hun tenen omhoog leeggeschud, tot de laatste eurocent.
We zijn met 't Kleintje weer eens op een andere variant terechtgekomen van een dergelijke "Large Group Awareness Training"-club zoals dergelijke bewegingen in vakjargon worden genoemd. Vanuit Den Bosch werkzaam nogwel, met een RaboBankrekening in Sint Oedenrode - daar krijg je natuurlijk onmiddellijk extra vertrouwen door. Na lang geleden een aantal vernietigende artikelen over bijvoorbeeld Landmark en Scientology (1) in Kleintje Muurkant gepubliceerd te hebben ontvangen we nog vrijwel wekelijks verzoeken om informatie over dergelijke geldwolven en charlatans. De laatste maanden krijgen we alarmerend veel verzoekjes om informatie over het vanuit 's-Hertogenbosch opererende bedrijf CSA Nederland BV. Mensen die wel eens een kijkje in de keuken van Landmark hebben gekeken leggen een duidelijk verband wat hun werkwijze betreft met CSA. Nu de Nederlandse afdeling van Scientology (2) onderling met modder aan het gooien is zou het kunnen dat er door anderen in deze vijver van treurigheid gevist wordt. Dus toch maar weer eens wat aandacht voor dergelijke geld-uit-de-zakken-kloppers in dit Kleintje.

CSA Nederland BV
CSA (Centre for Self Awareness and Personal Development) schrijft in een recente brochure: "The Basic-training is een intensief trainingsprogramma, gebaseerd op de veronderstelling dat ieder mens van nature in staat is de kwaliteit van zijn/haar leven te transformeren". Let op de parallel tussen Landmark en CSA. Landmark noemde zijn cursusaanbod "The Forum". Mooie zin hè?: "Gebaseerd op de veronderstelling dat ieder mens van nature in staat is de kwaliteit van zijn/haar leven te transformeren". Wat staat daar nou? Precies! Helemaal niks anders dan een hele grote open deur met daarachter een behoorlijk grote muizenval met een enorme plak kaas erop. Ieder normaal mens loopt daar met een bochtje omheen maar neen, er blijken toch iedere keer weer voldoende stumperds te zijn op zoek naar fantasten en oplichters, en zich vervolgens middels peptalk, lovebombing-technieken en interessantdoenerij kaal laten plukken.

Wees niet bang, we gaan hier echt niet alle gezwollen taal van CSA Nederland BV herhalen en van cynisch commentaar voorzien, daar kunnen jullie zelf wel wat gezellige uurtjes mee volmaken door hun folders op te vragen (CSA Nederland, Halvemaanstraat 3, 5211 VV in 's-Hertogenbosch) of door in een tussendooruurtje eens te gaan snorkelen op hun website (www.csatraining.nl). Centraal bij CSA staat "zelfkennis en persoonlijke groei", tsja, waar hebben we dat allemaal eerder gehoord? Zijn er dan nog zoveel mensen die niet in de gaten hebben dat er miljoenen euro's verdiend worden aan sukkels die denken dat ze 'trainers' en 'consultants' nodig hebben om gelukkiger te worden. De eerste de beste groenteboer slaagt daar in de regel beter in om nog maar te zwijgen van de stoute schoenen aan te trekken en gewoon een café te bezoeken en bijvoorbeeld een vriendschap aan te gaan met iemand die je aan het lachen krijgt. Maar nee, veel mensen laten zich opjutten door hun sociale netwerk om ook een duur "alleenstaand" huis aan te schaffen en wellicht een iets dikkere automobiel. En dan hoeft "de economie" (wat een vreselijk abstract en anoniem begrip feitelijk) maar eventjes tegen te zitten (eerlijker zou natuurlijk zijn om gewoon te zeggen dat de praktijk van meer-meer-meer steeds meer slachtoffers begint te maken) of materiële tegenslag laat zich vertalen in forse angsten en depressies. De geeuwzucht naar meer leidt veelal tot vragen en onzekere gevoelens zoals "waar doe ik dit allemaal voor?" en "heb ik nog wel contact met anderen?" Maar niet getreurd, voor diegenen met nog wat euro's op de rekening zijn er volop trainingen, cursussen en seminars om daar wat aan te doen. Het maakt werkelijk niet uit welke prospectus of brochure je doorkijkt van dergelijke moderne gieren. Overal kom je van die vage NewAge-prietpraat tegen over het "ontdekken van onvermoede spiritualiteit", "het herontdekken van jezelf" of een "zoektocht naar verborgen krachten". Vaak wordt ook gesuggereerd dat het je zakelijk (weer) voor de wind zal gaan, dat appelleert dus weer fijntjes aan die praktijk van meer-meer-meer.

In de trainingen die CSA Nederland vanuit 's-Hertogenbosch organiseert zit een hiërarchische opbouw. Voor 495 euro volg je "The Basic", nog eens 920 euro verder kun je naar de "Advanced Training" en dan zijn er nog twee 'levels', namelijk "Leadership Programm" en uiteindelijk (na nog heel veel meer euro's) kun je uiteraard ook nog "Master" worden. Zoals gezegd hebben een aantal bezorgde mensen die deze cursus gevolgd hebben contact met ons gezocht omdat ze parallellen zagen tussen de methodiek van CSA en Landmark. We kregen brieven met daarin zinnen als "CSA probeert mensen onder druk te zetten om anderen over te halen ook deze cursussen te volgen". De inhoud van de trainingen blijft strikt geheim en je dient een zeer uitvoerige vragen-formulier te ondertekenen waarin je vertrouwelijkheid belooft, maar ook accoord gaat met tientallen pietluttige afspraken. Er zijn ons een aantal voorbeelden genoemd van mensen wier persoonlijkheid - na een aantal cursusdagen - leek te zijn veranderd. Wij roepen een ieder op die ervaringen met CSA Nederland heeft die met Kleintje Muurkrant te delen zodat we daar een volgend keertje op door kunnen gaan.

noten:
1. In het elektronisch archief van Kleintje Muurkrant (www.stelling.nl/kleintje) zijn veel artikelen te vinden door "landmark" in te typen. We hebben een speciale website over Landmark gemaakt die nog steeds heel behoorlijk bezocht wordt: www.stelling.nl/landmark en ook op de webpagina's van Simpos is van alles hierover te vinden (www.stelling.nl/simpos)
2. Zie voor alle recente avonturen van de afdeling Nederland der Scientologen een aantal artikelen in Trouw en Het Parool uit de afgelopen maand en kijk op www.xs4all.nl voor het laatste nieuws betreffende de juridische guerrilla van deze sekte tegen een aantal internetproviders.
3. CSA Nederland heeft een dochteronderneming in 't Duitse Keulen en daarover zijn een aantal kritische artikelen te vinden op www.kultinformation.de

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 386, 19 december 2003