Skip to main content
  • Archivaris
  • 359

Klonen in VS verboden, een overwinning?

De biotech-industrie is het ondanks haar lobby niet gelukt onderzoeksvrijheid rond klonen te verkrijgen. Hoewel het nog maar de vraag is of ook in de Senaat (met zijn democratische meerderheid) dit verbod standhoudt, kan deze "overwinning op de biotechlobby" wel eens een phyrusoverwinning blijken te zijn.

door Jeroen Breekveldt

De beslissing die de biotechindustrie doet balen is niet genomen onder druk van een progressieve, mensenrechten versterkende campagne. Het is een uitdrukking van de sterkte van de oerconservatieve, vrouwenrechten onderdrukkende 'prolife'-beweging die George W. Bush het Witte Huis heeft binnengeholpen. Bush noemde de stemming in het huis van afgevaardigden "een sterke ethische verklaring". Maar wat voor ethiek?
Het Amerikaanse ministerie van Gezondheid wil foetussen in gezinnen met een laag inkomen recht geven op een ziektekostenverzekering. Tegelijkertijd hebben ruim 30 miljoen Amerikanen geen ziektekosten verzekering. Mensen mogen kennelijk gerust zonder verzekering rondlopen: met name wanneer ze niet christelijk, niet hetero en niet blank, of alleenstaande moeder zijn. Maar een foetus krijgt een verzekering. Dit is geen liefdadigheid. Hiermee wordt de foetus als persoon erkend en is het doel van de anti-abortusbeweging nabij: de moeder is geen baas meer over eigen lichaam. Een lang gekoesterde wens wordt vervuld: controle over het vrouwenlichaam. Niemand mag een andere persoon schaden, tenzij hij dit doet met rugdekking van de wet. Politieagenten kunnen bijna altijd ongestraft vooral zwarte mensen mishandelen of doodschieten. In de staat South Carolina echter mag volgens de 'fetal abuse' wet een vrouw de "persoon" in haar "niet schaden" en dus krijg je
koppen als: "Amerikaanse staat vervolgt crackmoeders wegens
foetusmishandeling": De 24 jarige Regina Mc.Knight kreeg in mei 2001 twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd wegens "moord op haar ongeboren kind". Het 'moordwapen' was de cocaïne die ze tot zich had genomen tijdens de zwangerschap.
Het is natuurlijk niet fijn voor een kind geboren te worden bij een verslaafde moeder. Ook is het natuurlijk niet fijn geboren te worden met een (verhoogde kans op) verslaving doordat je moeder verslaafd was. En ook is het niet leuk verslaafd te zijn, zeker niet als je - zoals de meeste verslaafden - geen geld hebt om er goed en comfortabel bij te leven. Hoogstwaarschijnlijk zijn die problemen van armoede en uitzichtloosheid zelfs de reden dat je verslaafd bent geworden. De foetusverzekering en de 'fetal abuse' wet zou je kunnen zien als onteigeningswetten. Er vindt immers onteigening plaats van de zeggenschap over je lichaam en daarmee ook de feitelijke onteigening van een stuk van je lichaam, de foetus, dat een andere persoon wordt/gaat toebehoren. Gevolg van deze wetten kan ook zijn dat zwangere vrouwen gezien gaan worden als biologische baarmachines. Niet langer kan een zwangere vrouw dan uitgaan van haar wensen en haar eigen beslissingen nemen, zoals in de Amerikaanse grondwet officieel voor iedereen is vastgelegd. Nee, zij dreigt te worden beschouwd als baarmachine waarvan de omstandigheden gecontroleerd kunnen en wellicht moeten worden. Want als op cokegebruik tijdens de zwangerschap 12 jaar staat, zal ook roken wel wat jaartjes bajes opleveren. En waar houdt het op, want alcohol is ook slecht en misschien vliegen ook wel. Misschien is de stress van een werkende vrouw in een verantwoordelijke baan wel schadelijk voor de 'persoon' in haar.
Het is daarbij bizar dat de staat op andere momenten mensen de dood in stuurt. Behalve de doodstraf zijn er de vele door de politie doodgeschoten niet blanken in de VS en recentelijk weigerde pro-life Bush het verdrag ter bestrijding van biologische wapens te tekenen omdat de farmaceutische industrie dan met onaangename controles geconfronteerd zou kunnen worden. Bush' Amerika ligt onder vuur van de anti-neoliberale beweging. Maar is het een neo-liberale maatschappij? Recente beslissingen zitten de bio-farmaceutische industrie dwars (het kloonverbod). Bush' Amerika is misschien wel meer een conservatieve patriarchale en racistische maatschappij die de witte man weer het heft in handen wil geven.

bronnen: * Volkskrant 30062001: "Amerikaanse staat vervolgt crackmoeders wegens foetusmishandeling", * Volkskrant 07072001: "VS willen foetussen verzekeren, * Parool 01082001: "Klonen van embryo's in VS taboe, bio-industrie vreest 'stap achteruit', * Volkskrant 26072001: "VS wijzen ook verdrag B-wapens af"

(Jeroen Breekveldt is betrokken bij Infocentrum Wageningen, te bereiken via Burgtstraat 3, 6701 DA Wageningen, 0317.423588. Kijk ook op internetadres www.biopolitiek.nl & www.infocentrumwageningen.nl en/of mail met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 359, 31 augustus 2001