Skip to main content
  • Archivaris
  • 314

vecht voor recht

Viavia kwamen we in contact met enkele mensen die actief zijn bij de Stichting Advocadur. In haar doelstellingen staat onder andere: "het helpen van mensen die geen, onvoldoende of onjuiste hulp van advocaten krijgen en dus juridisch letsel ondervinden. Het gaat daarbij niet om de financiële hoogte van het betrokken belang maar om het recht." In de naam 'advocadur' zit dit ook verborgen; boosheid op veel advocaten omdat ze zo "duur" zijn. Dat ze het werk niet goed doen, dat het lang duurt en dat zo veel advocaten kei- en keihard zijn (denk aan het Franse woordje "dûr"). We hebben in het Kleintje al wel eens aandacht besteed aan bijvoorbeeld het feit dat er nogal wat advocaten "plaatsvervangend rechter" zijn, notabene in hun eigen werkgebied. Een ontoelaatbare vermenging van belangen en volstrekt strijdig met het uitgangspunt van een advocaat, namelijk dat hij/zij voor honderd procent opkomt voor de belangen van de recht-zoekerster (zie Kleintje 307). We hebben toen een rijtje advocaten genoemd die deze dubbelfuncties in DenBosch en omgeving hebben.
De Stichting Advocadur gaat een stap verder. Ze ondersteunen individuen die vast zijn gelopen in stroperige juridische procedures, waarbij het er vaak op lijkt dat de advocaten van de conflicterende partijen met elkaar hebben afgesproken de procedures zo lang mogelijk te laten lopen: dat zijn namelijk evenzovele uren die heel wat pegels in die toch al volle broekzakken laten vloeien.

Een triest voorbeeld van "juridisch letsel" waar de organisatie Advocadur voor is opgericht, is het juridische struikgewas waarin de familie Tünnissen uit Veghel terecht is gekomen. Even heel kort: in verband met een belastingaanslag wint Harry Tünnissen advies in bij de heer Poos van een belastingadvieskantoor uit Veghel. Deze Poos rommelt wat aan en dient vervolgens een enorm hoge declaratie "wegens verleende diensten" in bij Tünnissen. Deze vraagt (uiteraard) een specificatie aan bij Poos, verwonderd als hij is over de enorme hoogte. Poos weigert die te geven en (dus) weigert Tünnissen de rekening te betalen. Dan ontwikkelt er zich een gigantisch ingewikkeld juridisch conflict waarbij meerdere advocaten en rechters uit de regio een rol spelen. Een groot gedeelte van de betrokken advocaten (aan beide zijden van het conflict) lijken het conflict te rekken. Wanneer we hier bij het Kleintje die namen op een rijtje zetten en even in wat ledenboekjes van diverse "service-clubs" in DenBosch en omgeving opzoeken zien we dat veel betrokkenen elkaar in de diverse Lions- en Rotary afdelingen regelmatig treffen (Mr. M. van Amstel, Mr. H. v/d Flier, Mr. E. v/d Vrande, Mr. M.F. Povel, Mr. G.R. André de la Porte, Mr. B.F. Boumlcker, Mr. E.G. Bogaerts en Mr. G. Bouwman bijvoorbeeld). Keer op keer haalt Tünnissen bakzeil en verwijt hij de voor hem werkende advocaten wanprestatie. Maar ja, waar moet je zijn met zulk een klacht? De orde van advocaten is een soort interne rechtbank, waar men elkaar door en door kent en waar ieders reputatie de andere beïnvloedt en overeind houdt. Er is niemand die voor je rechten opkomt of je daarin bijstaat. Voor Tünnissen zijn de problemen in 1988 begonnen en ze duren voort tot op de dag van vandaag. Ondertussen dus in samenwerking met de Stichting Advocadur.

Het wordt hoog tijd dat de dames en heren advocaten eens gedegen tegenspel krijgen van mensen die niet afkomstig zijn uit "eigen kringen". Het Kleintje juicht deze vorm van professionele krachtenbundeling van harte toe en zal in de komende maanden een aantal juridische guerrilla's uit de doeken gaan doen, hierbij alle betrokkenen (uiteraard) met naam en toenaam noemend. De Stichting Advocadur legt momenteel de laatste hand aan een boek vol praktijkverhalen van mensen die te maken hebben (gehad) met de beroepsgroep advocaten. Schrijf een briefje naar Stichting Advocadur, Postbus 64, 5460 AB, Veghel (en zet hierin dat je dit via het Kleintje hebt vernomen, dan krijg je een paar guldens korting). Meer informatie via 0413.353528

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 314, 24 oktober 1997