Situatie in Georgië
Als aanvulling op de artikelenserie over Georgië in Kleintje Muurkrant nrs. 281-285 een aktualisering van het nieuws uit dat land.
De bomaanslag op Sjevardnadze van 29 augustus bij het Georgisch parlement in Tbilisi heeft de binnenlandse situatie sterk beïnvloed. Na de aanslag richtte de politie haar aandacht vooral op de leiders van de paramilitaire Mkhedrioni. Zij arresteerde een der oudste leiders van de organisatie, Teimuraz Khachisjvili, de vroegere minister van binnenlandse zaken en plaatsvervangend hoofd van de veiligheidsdienst, en ook Giga Delasjvili, voorzitter van het departement van het 'reddingskorps' (de nieuwe naam voor de Mkhedrioni). Bovendien werden enkele tientallen Mkhedrioni-leden opgepakt. Allen worden beschuldigd van moord, gewapende overval en kriminele aktiviteiten. De leider van de Mkhedrioni, Dzjaba Ioseliani, blijft echter nog steeds buiten schot. Enerzijds wordt hij beschermd door parlementaire onschendbaarheid, maar aan de andere kant deinsen de autoriteiten ervoor terug aan de vooravond van de verkiezingen van Ioseliani een politiek gevangene te maken. Toch zijn er voldoende gronden om Ioseliani te arresteren: morfine en andere drugs in grote hoeveelheden, alsmede grote aantallen ongeregistreerde wapens en explosieven werden in zijn kantoor gevonden, precies een etage lager onder Sjevardnadze's kantoor.
De aankomst van de Russische premier Viktor Tsjernomyrdin op 15 september in Tbilisi was zowel onverwacht als onvoorzien. In de afgelopen anderhalf jaar was het bezoek al zeker zes keer uitgesteld. Nog een maand geleden verklaarde de Russische ambassade in Georgië dat Tsjernomydin's bezoek in februari 1996 zou plaatsvinden, dus na de uitslagen van de verkiezingen in zowel Georgië (5 november) als Rusland (17 december) en na het bereiken van vooruitgang in de besprekingen over het Georgisch-Abchazisch konflikt. Het is duidelijk dat de aanslag op Sjevardnadze de bezoekplannen van Moskou wijzigde.
Als gevolg van het bezoek van Tsjernomyrdin heeft Moskou alles bereikt wat het wilde bereiken: het recht om de Russische luchtmacht te stationeren op het vliegveld Aziani bij Tbilisi, de legering van een landmachtdivisie in Akhalkalaki aan de grens met Turkije, en behoud van de marinebasis in Batumi. Rusland heeft ook de kontrole behouden over de luchtmachtbasis Bombor in het Gudautadistrikt van Abchazië. Bovendien is op een aantal andere punten overeenstemming bereikt: een aantal faciliteiten in Georgië die bij het Sovjetleger in gebruik waren zijn overgedragen aan het Russische leger. Opvallend is dat een aantal van deze faciliteiten al geprivatiseerd waren en dat de nieuwe eigenaren weinig gelukkig met deze gang van zaken zullen zijn. Het hoofdkwartier van het Russische leger in de Transkaukasus staat zelfs op de teruggave van het voormalige officiershuis aan de Rustaveli Prospekt in Tbilisi, waar inmiddels de Sjevardnadze Foundation is gevestigd.
Op een perskonferentie na Tsjernomyrdin's bezoek zei Sjevardnadze dat het 't nodige werk zal kosten om de bevolking de nieuwe afspraken met Rusland te laten begrijpen. En Tsjernomyrdin zei: "Ondanks het feit dat bepaalde krachten hem met tegenzin als staatshoofd zien, zijn wij blij met hem samen te werken en mee te helpen aan de opbouw van de Georgische staat". De Russische premier zei ook dat Rusland geen bezwaar meer had tegen het transport van Kaspische olie over Georgisch grondgebied. Hij is ervan overtuigd dat de republiek er voordeel van zal hebben.
verkiezingen
De kansen van Sjevardnadze bij de komende verkiezingen zijn niet al te groot als het proces van terugkeer van Abchazische vluchtelingen nog lang op zich laat wachten. Hij zal vooral veel tegenwicht krijgen uit Mingrelië, de oude machtsbasis van Gamsachurdia, waar ongeveer eenderde van het elektoraat woont en verder van de oppositiepartijen en delen van de intelligentsia.
Van de vijf kandidaten voor het presidentschap zal vooral Dzjumber Patiasjvili, voormalig eerste sekretaris van de Georgische kommunistische partij, een konkurrent voor Sjevardnadze kunnen worden. Patiasjvili onderhoudt uitstekende kontakten met de Russische president Jeltsin en gezien de roep om orde in Georgië, die gepaard gaat met heimwee naar de kommunistische tijd, is hij als een serieus kandidaat te beschouwen.
Het InSudok-dossier over Georgië is te bestellen door overmaking van 10 gulden op giro 6560812 van InSudok, Den Bosch onder vermelding van 'dossier Georgië'.
Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 290, 13 oktober 1995