Skip to main content
  • Archivaris
  • 290

Wie kwekt er mee?

Nieuwe partij 'Duckstad's Belang' rekent op minimaal 30% van de stemmen tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen.

Wie hoorde Louis Neefs, de behanger, nog niet vooruitlopen op wethouderspost en burgemeesterschap? Met een slordige 6 zetels in de gemeenteraad heeft hij het behoorlijk hoog in de bol gekregen. Ook Van Grunsven, baas en toekomstig fraktievoorzitter van Rosmalens Belang, zinspeelde reeds op een wethouderszetel in Groot-DenBosch. Stel je voor! Rosmalens Belang, Bosch Belang, moeten die het voor het zeggen gaan krijgen hier? Zou dat de reden zijn dat zich een partij als Duckstad's Belang heeft laten horen? Uit de eerste Persverklaring van de nieuwe partij worden we niet veel wijzer. We kunnen die persverklaring integraal zonder problemen overtiepen: "kwak kwak kwek x 121"
Wat zouden ze er toch mee bedoelen?
Naast Duckstad's- Rosmalens- en Bosch Belang doen nog enkele plaatselijke groeperingen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. In een huis aan huis-blad stond enige weken geleden een oproep van het AOV, die ouderenpartij die vechtend over straat rolt, om kandidaten die op hun lijst wilden staan.

Wat er ook gebeurt, we gaan een interessante herfst tegemoet. Het zijn niet alleen de politieke organen die plotsklaps van twee naar één stad gaan, het zijn ook allerlei semi-overheids- en partikuliere organisaties die zich genoodzaakt zien iets met elkaar te gaan afspreken.
Wordt de BLOS straks BROS? En wie wordt dan de nieuwe media-baas? Houdt Frank de Bie stand? En wat dacht je van een mega-organisatie als Stichting Divers, met Bert Boer als baas? In Rosmalen hebben ze zo hun eigen ideeen gekent over sociaal-cultureel werk. Hoe divers zal Divers blijken te zijn? Zo hebben Rosmalen en Den Bosch een heleboel dubbele klubs. Hoe blij zal het Rosmalense zwembad zijn met het subtropische zwemparadijs? Het badje in Rosmalen zal moeten sluiten, dat zal immers te konkurrerend werken tegen het financiele risiko van het zwemparadijs...

Ongetwijfeld komt de concertzaal terug op de politieke agenda. Haalde Hansje Dona twee jaar geleden nog bakzeil vanwege de grote protesten in de stad; met de Rosmalense bevolking erbij zal de een of andere politicus, misschien Hans Dona zelf nog wel, die diskussie weer oprakelen. Het gemiddelde inkomen van de rosmalense bevolking ligt behoorlijk hoger dan dat van de Bosschenaren. Rosmalen hoort in de top van 's lands rijkste gemeenten.
De grootheidswaanzin van B&W Den Bosch zal in Rosmalen ook merkbaar worden. Straten moeten worden omgedoopt in Franse namen. Spaanse pleintjes. Marmeren tegels op de vloer. Hoe vanzelfsprekend is het Bossche stadhuis overigens als nieuwe bestuurszetel?
Vertrouwt de Rosmalense ambtenarij en burgerij 'het Bossche' eigenlijk? Inmiddels lekken her en der de smeuïge verhalen uit. Ambtenaren die een spreekverbod naar elkaar hebben. Deze week komt het zogenaamde 'vakatureboek' bij Rosmalen en Den Bosch uit. Daarin staan alle banen bij de beide gemeenten die nu blijven, dat zijn er uiteraard minder dan het huidige aantal. Iedereen mag overal op solliciteren. Niets is vanzelfsprekend, voor niemand. Alhoewel...

Nog even de verkiezingen zelf: De organisatie en coördinatie van de verkiezingen vindt in het Bossche stadhuis plaats. De analyse, het tellen vindt in het Bossche stadhuis plaats. Hoe weten de Rosmalenaren dat dit allemaal eerlijk gaat gebeuren?
Enne... kunnen Rosmalenaren eigenlijk wel met stemcomputers omgaan?

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 290, 13 oktober 1995