Het ziet me paars en groen voor de ogen...
Het artikel in het vorige Kleintje ("Aanhoudende mist") waarin we ons uitspraken tegen het quasi-democratisch karakter van de Tweede Kamerverkiezingen op 6 mei heeft de nodige respons opgeleverd. Zoveel respons dat het Brabants Lachblad op 7 mei opende met de kop "Opkomst met 73% op historisch dieptepunt". En terecht, want -zoals we in 'aanhoudende mist' al duidelijk maakten waren er eigenlijk geen partijen waarop je nou met een gerust hart zou kunnen gaan stemmen. Van de 73% opkomst (dat wil zeggen: de niet-Kleintje-abonnees) ging een groot deel naar Paars, zodat de speculaties over Paars-II al de ronde doen en wellicht is bij verschijning van dit nummer het Koninkrijk der Nederlanden alweer gezegend met een nieuw paars kabinet, al dan niet met D66. Deze partij heeft weer fors verloren, maar dat lag ook in de lijn der verwachtingen. Reeds vanaf het ontstaan van D (in 1966 dus) kent de partij de toppen en de dalen van de Nederlandse politiek en haar verkiezingsuitslagen lijken dan ook vaak op een Richter-grafiek met een kracht van 10 (nu weer tien zetels verloren, in 1982 ooit van 17 naar 6 zetels en in 1967 7 zetels gehaald als nieuwkomer).
De PvdA is de grootste partij geworden, vraag ons niet waar ze dat aan te danken hebben. Waar de VVD haar winst vandaan heeft is wel duidelijk: de prokapitalistische, racistische politiek van Bolkestein heeft toch velen aangesproken. Van die 7 zetels winst komen er drie bij de CD vandaan, die nu is weggevaagd uit het parlement, maar in de persoon van Bolkestein zal Janmaat's stem nog regelmatig in de politiek te horen zijn.
beleid van paars
Zij die niet opteerden voor Paars-II hadden natuurlijk gelijk. De afgelopen regeringsperiode heeft een verscherping van de driedeling in de samenleving te zien gegeven: de armen werden armer, de rijken rijker, en de middenklasse groeide fors. Al lang het oude refrein. De winsten van de bedrijven stegen tot ongekende hoogte, door fraude met werkloosheidscijfers loog men ons voor dat er een krapte op de arbeidsmarkt was, de beurzen braken record op record en de beursfraude werd van overheidswege gelegaliseerd door invoer van het zgn. optiesysteem. Legale zelfverrijking zonder tussenkomst van de belasting en maar graaien in de geldpot. Natuurlijk allemaal een BMW of Mercedes van gekocht en dan op de A2 of A27 luisteren naar het overzicht van de files, en maar lobbyën voor meer asfaltplakken. Als je rookt dan kan je op je donorcodicil aangeven dat je je longen afstaat aan het Rijkswegenfonds: kunnen ze weer een stukje snelweg mee asfalteren. Maar we dwalen af... Kok ging de verkiezingen in met de leuze 'Sterk en sociaal', beide woorden zijn kiezersbedrog. De bedrijven die hier in feite de dienst uitmaken zijn sterk, Kok is een zwakke marionet, en dat 'sociale' hebben we in dit periodiek al te vaak doorgeprikt.
mannetjesmakerij
Tegenstanders van Paars-II stemden massaal op de zogenaamde linkse partijen: Groen Links en de SP. Beide partijen behaalden dan ook een forse winst. Ik was verbaasd de dag voor de verkiezingen enkele Groen Linksers op straat tegen te komen, omdat je ze normaal nooit ziet. Nu bleken ze foldertjes uit te delen. De hele campagne van GL was opgebouwd rond de stalinist Rosenmuller, de opportune grootaandeelhouder van het VenD-concern. De affiches toonden het hoofd van Rosenmuller (ja, ook GL doet tegenwoordig aan mannetjesmakerij) met daarop de leuze "Voor de verandering?". Vooral blij was ik met dat vraagteken, anders zou ik nog de indruk krijgen dat GL werkelijk iets ging doen. Zouden al die GLers toch eens de straat opmoeten, de wijken in, de paden op, de lanen in, terwijl dat pluche een veel lekkerder gevoel aan je luie reet is. Ik zou nog willen citeren uit het GL-foldertje dat mij een dag voor de verkiezingen in de hand gedrukt werd, maar ik kom er nu achter dat het is waar het hoort: tussen het oud papier. En die stalinist Rosenmuller maar oreren na de uitslag op 6 mei dat de kiezers duidelijk zijn geweest in hun stellingname tegen Paars en dat dat consequenties heeft voor een volgend kabinet. Als Rosenmuller om te beginnen zelf eens duidelijk zou worden zouden we al een stuk verder zijn. En mochten over vier jaar de GL-affiches weer het hoofd van Rosenmuller bevatten dan meld ik mij bij deze vast ziek door aanhoudende braakneigingen. De nieuwe Kok van GL heet Rosenmuller en op dat mannetje wordt de hele campagne gevoerd. Gevaarlijk, kortzichtig en populistisch. Alsof er geen principes meer nodig zijn in de politiek.
Ook de SP profiteerde van het anti-Paarsgevoel en wist van 2 op 5 zetels te komen. Enkele dagen voor de verkiezingen (op 1 mei nota bene) bezette het populistisch leeghoofd Remi Poppe met een aantal partijgenoten de beurs in Amsterdam. Verkiezingsstuntje dat alle media haalde. Wat ook alle media haalde was de vraag aan de vrouw van Marijnissen of "Jan een stropdas om zou doen als hij naar de majesteit ging". Leverde zowaar ook nog een serieus gesprek op, zodat we nu weten dat Jan 't liefst in bloemetjesonderbroeken rondloopt. Gatverdamme, wat een niveau! Maar welke vorm van dictatuur de SP zal invoeren als ze ooit werkelijk eens aan de macht komen blijft een onbeantwoorde vraag. Laten die 3.5% van de stemmers die de SP indrukten daar maar eens over nadenken!
en dan... de dorpspolitiek
En over indrukken gesproken: Den Bosch zou Den Bosch niet zijn wanneer alles vlekkeloos zou verlopen. Maar nee hoor, het elektronisch geheugen van de stemcomputer was defect, stembureaus die te laat opengingen, boze kiezers. Het ANP-nieuws meldde 's ochtends al aan den lande dat 'Den Bosch weer iets had'. Zo'n stad tussen werelden toch... Stembureau-voorzitter E.Wille meldde aan het BD dat "Om 7.50 uur wilde ik zelf stemmen, maar dat lukte niet." Hoe kan iemand om 7.50 uur zelf stemmen als pas om 8.00 officieel het stembureau opengaat? Hoeveel keer kan meneer Wille ongecontroleerd iets op zo'n stemcomputer indrukken en welke consequentie heeft dat voor de uitslag? Is meneer Wille soms lid van GL? Ik vertrouw die uitslag in Den Bosch voor geen euro, want wie vertelt mij dat het elektronisch geheugen uiteindelijk wel 'normaal' functioneerde? En hoeveel meneer Wille's lopen er in de Bossche stemlokalen rond die om 7.50 uur al stemmen? Zijn er ook meneren Wille's in andere delen van Nederland? Niemand die hier ook maar aandacht aan besteedde, maar toch klopt het van geen kanten. Volgende keer stel ik mij ook beschikbaar voor het stembureau, zullen we eens zien welke partij de grootste wordt!
Paul Dozenvuller
Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 321, 22 mei 1998