Skip to main content
  • Archivaris
  • 321

Joep Groentetaart

Al een paar maanden lees ik de bijdragen van Joep Zwaard in Kleintje Muurkrant. Joep is behoorlijk inconsequent. Hij is vegetariër, zo begrijp ik. Veganist misschien zelfs. Van al die agressieve verbolgenheid over dierenleed word ik zo ondertussen onpasselijk. Zwaard zal inmiddels wat kilo's zeewier door z'n keel hebben laten glijden en menig broccoli, wortel en paranoot door z'n politiek correcte groentetaarten hebben geroerd.
Heeft Zwaard eigenlijk wel eens stilgestaan bij de produktiemethoden van al dat groenvoer? Denkt hij nou werkelijk dat het eten van een appel verantwoorder is dan het eten van een konijnenbal? Is Zwaard eigenlijk wel eens op de Betuwe gaan kijken? Ik vind het sneu voor hem om z'n romantische beeld van gezellige boomgaarden met rondzoemende vliegjes en bijtjes door te prikken maar Tielse Flipje is evengoed een doodordinaire ondernemer in de bioindustrie. Aan de fruitbomen is weinig biologisch meer te ontdekken, veelal hebben ze niet eens hun eigen 'benen' meer maar staan geënt op de een of andere struik wiens wortels efficiënter voedingsstoffen opnemen en dus de appel sneller melig en groot maken. En niet alleen de appel is nog nauwelijks een natuurlijk produkt, vrijwel elk produkt wat door Zwaard zal worden goedgekeurd is het resultaat van gemanipuleerde en geïntensiveerde cultivering. Speciaal voor die lui als Zwaard loopt half Afrika sojabonen te telen zodat de vegetariërs alhier sojabrokken als vleesvervanger kunnen kopen. De Afrikaanse boer kan z'n land nergens anders meer voor gebruiken en is vervolgens gedwongen z'n geiten op te vreten, maar ja, Zwaard is vegetarisch!

En waar haalt Zwaard eigenlijk precies zijn overheersende kennis vandaan dat het doden van een varken voor consumptie ernstiger is dan het ontvoeten van een peentje, het onthoofden van bloemkool, de ledematen van de sperciebonenplant eraf te rukken, de castratie van augurkenplantjes. En ik kan me toch nauwelijks voorstellen dat een verstokt vegetariër toestaat dat het hart van een artisjok wordt uitgerukt om ter verantwoorde consumptie te worden aangeboden. Wat dacht je van zuurkool! Is toch echt ooit een levende plant geweest! Stel je toch eens voor, Joep, dat ze jou in stukjes hakken en in het zuur laten weken!
Zwaard heeft het over brute wijzen waarop dieren worden gekweekt en gedood. Maar ik heb nog geen letter van hem gelezen over de kweek- en verwerkingswijze van groenvoer. Dat planten kunnen bloeden mag bekend verondersteld worden. Dat planten kunnen lijden zie ik zelf op de vensterbank als ik een week geen water gaf (oei ben ik nou ook een Gaus-nahuppelaar?). Of planten gevoel hebben laat ik maar in het midden. Maar Zwaard zou moeten overwegen zandtaartjes te bakken.

Ron Pokon,

's-Hertogenbosch

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 321, 22 mei 1998