Armoedebeleid: maak er werk van...
Het armoedebeleid in Den Bosch was tijdens de verkiezingscampagnes niet het 'heetste' item, maar desondanks blijft de groeiende tweedeling in de maatschappij een bron van veel zorg en ellende. In haar 'verkiezingsspecial' publiceerde het Stadsblad een overzicht van de standpunten van de deelnemende partijen, onder andere ten aanzien van het armoedebeleid.
Maar ook het steunpunt kansarmen/minima zette haar standpunten op papier, hetgeen resulteerde in een soort open brief aan de politiek onder de noemer 'Armoedebeleid?... 's-Hertogenbosch maak er werk van!' Hieronder delen uit de tekst van het steunpuntpamflet, dat o.a. tijdens het lijsttrekkersdebat van 1 maart werd uitgedeeld, met daarnaast de standpunten van de diverse partijen.
hoogte uitkering
Het steunpunt Kansarmen/Minima wil graag enkele aanbevelingen doen om in Den Bosch te komen tot een menswaardig minimabeleid. Ondanks herhaaldelijk aandringen is het in onze gemeente nog altijd niet gelukt de positie van mensen met een minimaal inkomen als uitgangspunt te nemen van beleid. Armoede is onrecht. Een slecht minimabeleid is een schande.
De gemeente 's-Hertogenbosch erkent dat de hoogte van de uitkeringen structureel te laag zijn. Vooral mensen die langdurig aangewezen zijn op een uitkering raken al snel in de financiële problemen. (Rosmalens Belang in Stadsblad: Ook wij erkennen dat er sprake is van een structureel te laag bijstandsniveau). Daarom is het ook moeilijk te begrijpen dat de gemeente 's-Hertogenbosch gekozen heeft voor een karig toeslagensysteem. (Het toeslagensysteem is geen item meer bij de politieke partijen. CDA en PvdA pleiten met name voor extra ondersteuning van gezinnen met kinderen. Kamerhuurders en daklozen worden nergens als categorie vermeld. Slechts Bosch Belang noemt jeugdige werklozen als speciale categorie en -uiteraard- AOV/Unie 55+ de senioren).
kwijtschelding belastingen
Mensen die 100% van het sociaal minimum ontvangen krijgen in 's-Hertogenbosch kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. O.a. Leiden heeft ervoor gekozen om dit percentage op 110% te stellen. Mensen, die net iets meer krijgen dan het uitkeringsbedrag krijgen zo ook kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Alleszins rechtvaardig, want anders komen zij nog lager uit dan mensen die al op het minimum zitten! (Rosmalens Belang: de 100% norm voor kwijtschelding is een goede zaak. PvdA pleit voor verruiming kwijtscheldingsmogelijkheden, SP voor maximale kwijtschelding, D66 vindt dat alle mogelijkheden moeten worden benut, en Lente97 wil de kwijtschelding 'toegankelijk maken').
sollicitatieplicht
a. Voor alleenstaande ouders met kinderen vanaf 5 jaar. Overeenkomstig de circulaire van minister Melkert: versoepel de sollicitatieplicht voor deze categorie. Beter nog: stimuleer het zoeken naar betaald werk, maar dwing het zeker niet af.
b. Voor wie niet in aanmerking komt voor een betaalde baan: vrijwilligerswerk moet maatschappelijk gewaardeerd worden door een tijdelijke ontheffing van de sollicitatieplicht. (over dit onderwerp hebben de partijen in het Stadsblad niets te melden).
woonlastenfonds
Een groot deel van de uitkering gaat op aan woonlasten. De jaarlijkse huurverhoging en de stijging van de overige woonlasten, gekoppeld aan de lage uitkering, maakt het alleszins rechtvaardig om een woonlastenfonds voor minima in het leven te roepen waarbij de woonlasten die de 30% te boven gaan worden vergoed. (PvdA is voor een noodfonds, Bosch Belang stelt een woonlastenfonds voor voor mensen die in moeilijkheden verkeren, ook Groen Links wil fondsen creëren, SP pleit vaag voor 'vergoeding van bepaalde kosten via de bijzondere bijstand' en dat 'basisvoorzieningen voor iedereen betaalbaar moeten zijn' en Lente97 wil 'huursubsidie toegankelijk maken').
participatiefonds
Naast geld vindt ieder sociale, culturele, sportieve en recreatieve participatie een 'must'! De mogelijkheden moeten er dan ook voor geschapen worden. (Rosmalens Belang wil bijdragen in de kosten van deelname aan sport en cultuur. CDA en Bosch Belang pleiten voor invoering van een stadspas. Knillis wil 'elk jaar in juni een vrije Bossche feestdag met, in alle stadswijken, presentaties van de vele Bossche verenigingen, in de wijk, voor de wijk, door de wijk', en 'Knillis denkt dat het beste armoedebeleid erin bestaat mensen te activeren en weer lol te geven in het leven'. ...zonder commentaar... ).
conclusies
Allerlei partijen doen in het campagnegeweld van de gemeenteraadsverkiezingen weer de meest fantastische beloften. Het feit dat de opkomst bij verkiezingen lager wordt is voor een belangrijk deel te wijten aan het feit dat de kiezers allang weten dat deze beloften ophouden op 't moment dat ze de keuze gemaakt hebben. Het is dan ook niet voor niets dat 't steunpunt kansarmen/minima haar pamflet besluit met de zin: "Maar beloof vooral niets wat je toch niet wil waarmaken!".
Zo pleit de VVD voor 'verlaging van de gemeentelijke belastingen, waardoor iederéén meer geld overhoudt'. Overigens putte de VVD zich op haar verkiezingsaffiches uit in gemaakte, holle frasen. Zo moesten alle leuzen beginnen met de letters v, v en d, waardoor je kromme uitspraken kreeg als Verlaging Van De, waar met kleine letters 'woonlasten' onder stond.
Een nieuw college van B&W zal de komende regeerperiode serieus werk moeten maken tegen de enorme tweedeling in Den Bosch. De afgelopen twee jaar hebben weinig beleid opgeleverd, terwijl toch aan alle kanten de mogelijkheden volop aanwezig zijn de gemeentelijke beleidsruimte te benutten voor een adequate aanpak. Daar is durf voor nodig, daar is moed voor nodig. Juist aan deze durf en moed heeft het de afgelopen jaren ontbroken. Teveel werd er over de schouder gekeken naar 't soufflerende ambtenarenapparaat. Maar het zijn nog altijd de politieke partijen die het beleid maken en de ambtenaren opdracht geven dat beleid uit te voeren, en niet andersom!
basz
Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 319, 22 maart 1998