Skip to main content
  • Archivaris
  • 317

Landmark/Forum: een commerciële sekte

Er was eens een handige knaap die in de Verenigde Staten wat cursussen afliep bij de Scientology-sekte. Het is eind zestiger jaren en op dat moment is er nog geen negatieve publiciteit in omloop rondom deze psycho-sekte. De naam van die Scientology-sekte-volgeling is Jack Rosenberg maar hij noemde zich later Werner Erhard. Hij lette goed op tijdens zijn (dure) cursus en was vooral geïnteresseerd in een visioen van de stichter van Scientology (L. Ron Hubbard) waarin laatstgenoemde de volgende woorden sprak: "Wanneer je miljonair wilt worden dan moet je eigen religie beginnen..." Na een aantal scientology-cursussen begon Werner Erhard inderdaad begin zeventiger jaren zijn eigen zaak onder de naam EST (Erhard Seminar Training). Hij beloofde (net als Scientology) spectaculaire "persoonlijke groei" en binnen een paar jaar had hij zijn eigen wereldconcern. Tot 1985 heette dit "EST", daarna gingen de cursussen "The Forum" heten en vanaf 1991 wordt de cursus Forum gegeven door Landmark Education Corporation. Strikt formeel is Werner Erhard er niet meer bij betrokken. Zijn broer Harry Rosenberg echter wel.

In Nederland is deze club momenteel sterk in opkomst en dat gaat hier onder de naam "Landmark Forum". Naar eigen zeggen leert Landmark de cursisten "hun onderbewuste grenssteen (landmark) te zoeken en die te doorgronden wat tot een algehele bevrijding zal zorgen." Dat Landmark, net zoals Scientology en Emile Ratelband simpelweg gebruik maakt van de strategie van de Franse goeroe Dr. Emile Coué (1857-1926), weten slechts weinigen. Coué's remedie om je beter te voelen bestond uit het driemaal daags twintig maal tegen jezelf te zeggen "het gaat me iedere dag, in alle opzichten beter en beter". De meest erge schlemiel zou zich aldus kunnen opkrikken tot Übermensch, een therapeutische wijze van zelfhypnose met behulp van een mantra.
Landmark doet bewust niets aan openlijke propaganda: ze werken via mond-op-mond-reclame, dat bindt cursisten namelijk beter aan de club, je moet moeite doen om anderen te overtuigen mee te gaan doen. De Forum-cursus duurt drie dagen (van vrijdag tot en met zondag), met vlak daarna (meestal op dinsdagavond) een afsluitende avond waar je je vrienden, kennissen en familie mee naar toe kunt nemen. Zo groeit de club behoorlijk.
We hebben in Kleintje Muurkrant 298 reeds uitvoerig aandacht aan Landmark Forum geschonken. Hierop kregen wij een woedende reactie van het internationale hoofdkwartier der Landmarkers in de VS, waarin zij met juridische stappen dreigden. Die correspondentie hebben we afgedrukt in Kleintje 299. We komen er nu toch nog even op terug naar aanleiding van het ingezonden stuk uit het vorige Kleintje (nummer 316) van 'Klaasje'. Hij/zij schreef namelijk dat ie niet zo goed begreep waarom er zo fel gereageerd wordt op clubs zoals Landmark aangezien hij/zij iemand kent die er een beter mens van geworden is. Tsja, dan moet je het net uitgekomen boekje 'Das Forum: Protokoll einer Gehirnwäsche' van Martin Lell (München: Deutscher Taschenbuch Verlag, 1997) toch echt maar eens gaan lezen. Het is een nauwkeurig verslag van drie dagen in een grote groep mensen permanent bezig zijn met jezelf (en dat voor maar duizend gulden!). Vlak voordat Lell finaal doordraait stort hij (gelukkig) in, waardoor hij dit verhaal kon reconstrueren, zeer de moeite waard...

Toevallig (?) kregen we pas geleden een pak papier van Landmark Education Corporation waarin ze refereerden aan hun eerdere (dreig)brief. Met de laatste brief suggereren ze dat het juridisch verkeerd zou zijn om hen een sekte of een cult te noemen. Met ronkend positieve verhalen over de geweldig positieve invloed van Landmark/Forum proberen ze aldus bij voorbaat negatieve publiciteit te voorkomen. Middels juridische procedures (lawsuits) hebben ze een aantal individuen en instanties in de Verenigde Staten zo ver gekregen dat deze afstand hebben genomen van eerdere beweringen met betrekking tot Landmark. Wanneer je de stukken goed leest dan blijkt het om heel wat kubieke meters opgeklopte lucht te gaan. Het eerder door ons genoemde duitstalige boekje van Martin Lell haalt iedereen uit de droom. Overigens heeft Landmark hier uiteraard tegen geprocedeerd, maar dat hebben ze gelukkig verloren (het is in duitsland - gelukkig - nog net geen VS wat lawsuits betreft). Uit hun eigen papieren blijkt dat Landmark cursussen heeft gegeven aan delen van de politie in de hoofdstad van Mexico en wie deze heeft bezig gezien kan beamen hoe weldadig deze psycho-sekte kan zijn. Leden van organisaties van "Native Americans" (indianen) namen deel aan Landmark-cursussen waarbij zij gewezen werden op samenwerking met de Amerikaanse overheid in plaats van zich te verzetten, maar de psycho-cult is ook actief in Amerikaanse gevangenissen ("ik voel me goed, ik voel me goed, ik voel me..."). Fijne gasten dus, die Landmark-luitjes (en o zo progressief en anarchistisch, hè Klaasje?)

Het Kleintje heeft een "dossier Landmark" gemaakt met daarin de eerder gepubliceerde artikelen over Landmark en de stukken die Landmark ons toestuurde. Wanneer je een tientje overmaakt op giro 5349231 tnv Kleintje Muurkrant ovv Landmark-dossier dan sturen we het je op... Wil je meer weten dan kun je kijken op de Internet-site van SIMPOS. Zeer veel linken naar Landmarkcritici en -adepten: http://www.stelling.nl/simpos

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 317, 23 januari 1998