Skip to main content
  • Archivaris
  • 318

En nu wakker worden!

"De wereld kent geen grenzen meer. Reisadvertenties geven ons het gevoel dat de wereld aan onze voeten ligt. De media, met name de TV, zorgen voor een wereld als ware het een dorp. Onze kennis over deze wereld en gebeurtenissen die er plaatsvinden is verbazend specifiek. In contrast hiermee zien we een wereld waar steeds meer grenzen gesteld worden. Rijkere delen als Europa en de Verenigde Staten sluiten zich voor de rest van de wereldbewoners. Ook het bewustzijn van veel mensen vernauwt zich, wat tot uiting komt in nationalistische bewegingen. In deze wereld met verschillende gezichten zoekt het Autonoom Centrum een weg. Vanuit de visie dat de wereld inderdaad als één gezien moet worden. Een wereld met mensen die overal dezelfde rechten en bescherming moeten hebben. Bewoners die genoeg te eten moeten hebben, hun vaardigheden en creativiteit kunnen uiten en beslissingsmacht hebben over hun leven en omgeving. Het Autonoom Centrum gelooft niet in het ongebreideld vrije-marktdenken en het daarmee gepaard gaande geloof dat alles dan wel goed komt. Wij stellen de wenselijkheid van ontwikkelingen voorop. Een samenleving is wel degelijk stuurbaar, ook al wordt vaak het tegendeel beweerd. Stuurbaarheid en wenselijkheid maakt verandering noodzakelijk. Dat is wat wij doen. Handelend optreden in zaken waar wij voor zijn en waar wij tegen zijn. Wij hebben ons toegespitst op een aantal onderwerpen: vluchtelingen/illegalen, het vraagstuk van de democratie en racisme/nationalisme. Ww werken met verschillende middelen: hulpverlening aan diegenen die slachtoffer zijn van falend beleid zoals vluchtelingen en illegalen, onderzoek, ontwikkeling van ideeën over alternatieven en actie."

Dat lezen we in de nieuwsbrief van het Autonoom Centrum die we onlangs bij het Kleintje weer binnen kregen. En het spreekt ons aan. We herkennen het. Vooral wanneer we lezen dat "het bewustzijn van mensen zich vernauwt" en dat gebeurt veel dichterbij dan je zou veronderstellen. Want zo aan het begin van het nieuwe jaar willen wij je toch de vraag eens stellen wat jij zelf nou eigenlijk precies hebt gedaan in 1997. Je arbeidsmarktpositie verstevigt? Aan je innerlijke zelf gewerkt? Veel mooie romans gelezen? Kleintje gelezen en overgegaan tot je dagelijkse beslommeringen? Zeg ons dat het bovenstaande verhaal van het Autonoom Centrum flauwekul is en je hoeft je verder niet meer aangesproken te voelen. Sodemieter maar op en zeg onderweg alsjeblieft je Kleintje-abo even op.
Maar zij die die schandalige verschillen in de wereld ook afwijzen roepen we op het niet bij een instemmend knikje te laten. Kom met initiatieven om de kwestie onder de aandacht te brengen. Schrijf ingezonden brieven in de dagelijkse kranten. Stel dit eens ter discussie bij je eerst volgende verjaarspartij. En vooral, maak een plan voor handeling. Want het AC heeft gelijk! Waar wenselijkheid en geloof in stuurbaarheid is is actie een logische stap. Bedenk eens een kleinschalige activiteit. Stuur een oproepje naar Kleintje en wij doen er alles aan om medestanders voor je plannen te vinden.

Het AC geeft elk jaar een paar goed gevulde nieuwsbrieven uit. Niet alleen maar kwantitatief behoorlijk (24 pagina's), vooral ook kwalitatief goed. Inhoudelijk zeer informatief. Je wordt er zo boos om dat het inspireert! En dat was toch net dat ene zetje wat jij nog nodig had? Of niet soms?!
In deze nieuwsbrief van het AC veel aandacht aan verwijdering. Met berichten en achtergronden over Europese samenwerking tegen racisme, vreemdelingendetentie en -verwijdering, illegalen, identificatieplicht, KLM die meewerkt aan collectieve deportatie, terugkeerprojecten, verzet tegen Europese enkelvoudige eenwording, Hongarije en een verhaal over een Indiase vluchteling.
Abonnee worden van de nieuwsbrief van het AC vinden wij wel het minste dat je nu meteen dient te doen. Kost 15 piek per jaar. Maar een paar tientjes meer is voor het AC niet wenselijk maar bitter noodzakelijk. Effe nie lullen. Girootje invullen. En dit jaar niet alleen over een betere wereld oreren. Maar acties initiëren.

Giften, donaties, abonnementsgelden voor 't Autonoom Centrum:
Bilderdijkstraat 165-f, 1053 KP Amsterdam 020.6126172 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. www.xs4all.nl/-ac (hit-tip!) Geld naar giro 6131418 tnv Stichting Afval te Amsterdam.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 318, 20 februari 1998