Skip to main content
  • Archivaris
  • 306

de wet op de weerkorpsen

Af en toe lees je van die geheimzinnige berichtjes in de krant waardoor je hartstikke nieuwsgierig wordt naar wat zich allemaal precies heeft afgespeeld. Zo werd er op 29 november vorig jaar een brandbom bij het kantoor van "PPS Investment Protection" (PPS staat voor "Professional Protection Services") gevestigd aan de Brugmanstraat te DenBosch naar binnen gegooid. Nog geen maand later - om precies te zijn vrijdagnacht 20 december 1996 - wordt er op het privé-adres van de PPS-directeur in de Bossche nieuwbouwwijk Maaspoort een handgranaat naar binnen gegooid. De 36-jarige PPS-directeur, zijn echtgenote en hun zesjarig zoontje blijven gelukkig ongedeerd. Twee geïsoleerde berichtjes over voor de lokale verhoudingen nogal gewelddadige incidenten in Bossche buitenwijken.

Het "particuliere beveiligingsbedrijf" PPS staat op naam van ene W.F. (Jim) van Huizen die op dit moment tevens leraar zelfverdediging is bij de 'Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten' van de Koninklijke Marechaussee. Eind 1993 kwam Jim van Huizen al in het nieuws (Telegraaf 06.11.93 en Brabants Dagblad van een dag later) omdat hij, wachtmeester bij de marechaussee zijnde (ambtenaar) tegelijkertijd (mede-) directeur was van een particulier beveiligingsbedrijf. Hij specialiseerde zich in de bewaking van cafés en discotheken en "verhuurde stevige heren als uitsmijter" aan diverse tenten in DenBosch en verre omgeving. Samen met ex-onderofficier der landmacht H. Lap runt hij PPS en verdient z'n centen met de 'verhuur' van meer dan vijftig brede sportschool-types met een colbertje aan en een zilverkleurig insigne met de V van veiligheidsdienst op de borst ("the big boys van Jim").
In het Brabants Dagblad van 24.12.96 wordt Jim omschreven als lid van "de anti-terreurbrigade" van de marechaussee. De PPS-directeur was bijvoorbeeld betrokken bij het "transport van zware criminelen", waaronder de beruchte "Appie S." die vorig jaar april tot levenslange opsluiting werd veroordeeld als hoofddader van een overval op 't Appie Heyn-filiaal in het Gelderse Oosterbeek in 1990. Bij die overval werden twee AH-werknemers gedood en raakte een derde zwaargewond.
Het runnen van uitsmijters in DenBosch gebeurt in samenwerking met de Bossche politie, althans dat kun je concluderen uit een citaat van Van Huizen in de Volkskrant 20.07.94: "Toen we ons het eerst met onze mannen op het politiebureau van DenBosch kwamen voorstellen, dachten ze dat het een overval was." Uit een artikel in het Brabants Dagblad (13.10.94) blijkt dat de Bossche politie de PPS-portiers 'screent' op hun gedrag in het verleden. Wanneer de politie ze goedkeurt volgt er een training van zes maanden.

Nou zijn er wel meer medewerkers van politie of marechaussee, die, rekening houdende met de zegeningen en mogelijkheden van de vrije markt ekonomie, zich hebben gestort op de profijtelijke groeimarkt voor private politiediensten: het beschermings- en bewakingswerk, privé-inlichtingenwerk. Kortom, alles wat poen oplevert en waarbij de bij de politie opgedane kennis en kennissen gebruikt kunnen worden voor privezaakjes. In hoeverre een en ander omgekeerd (dat wil zeggen binnen het politiewerk) een rol speelt is niet altijd even duidelijk. Dat er in toenemende mate sprake geweest is van normvervaging binnen het politiewerk is wel aan het licht gebracht door de activiteiten van de commissie van Traa, inbraken, uitlokken, drugsimporten enz. enz., alles is blijkbaar regulier politiewerk geworden. Niet zo vreemd dus dat er volgens de pers blijkbaar gebruik gemaakt kan worden van bij de politie den Bosch aanwezige gegevens (persoonsbestanden) om de antecedenten van medewerkers van Van Huizen te checken.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 306, februari 1997