Skip to main content
  • Archivaris
  • 306

Klein kan kleinzielig zijn

Alleen maar zielig vind ik de reactie van de naamloze die "drie keer is scheepsrecht" (zie vorig Kleintje Muurkrant) schreef naar aanleiding van mijn opmerking dat hij het recht niet heeft ons inloopschippers in het kruis te schoppen. Ik wrijf mijn ogen uit. Ja, het stáát er toch! "Ik hef mijn voet niet eens op" en hij heeft het over acrobatische vaardigheden en zo. Is dit humor? Nee. Grappig is het niet. Wat dan? O mijn god, hij denkt dat ik het letterlijk heb bedoeld. Nee, echt niet, met mijn kruis is alles nog in orde, hoewel... Even goed uitleggen. Kijk, als ik de pik op iemand heb dan bedoel ik niet dat ik mijn pik op iemands hoofd leg. Zo ver krijg ik hem trouwens niet meer omhoog. Dat krijg je als je boven de zeventig bent.
En dan die twee portieken tegenover het Inloopschip. Zijn reactie op mijn opmerking daarover is kleinzielig, misschien zelfs unfair. Hij heeft het over één individu in een portiek. Ik ga uit van de situatie zoals die in werkelijkheid zou zijn geweest: tien of twaalf daklozen, waarvan volgens onze statistieken een aanmerkelijk gedeelte stoned of dronken kan zijn, die daar wachten tot de boot opengaat.
Als hij een portiek heeft en daarin geïnteresseerd is dan wil ik hem samen met mijn bootvrienden weleens een bezoek brengen. Ik zal ook zelf zorgen dat ik een stevige borrel op heb. Wedden dat hij zo'n experiment niet leuk zal vinden!
Schei toch uit, naamloze (paranoia zeker, want zijn naam die ik in mijn vorige artikel noemde is zelfs geschrapt), jij krijgt heus niet de kans om scheiding te brengen tussen onze betaalde krachten en de vrijwilligers. Wij trekken één lijn. Dat die lijn voor jou niet duidelijk is moet voorlopig maar zo blijven, geheim. En ik hoop dat ik nou eens de kans krijg een brief aan Kleintje Muurkrant te sturen zonder dat de redactie je onmiddellijk de kans geeft weer alles te herkauwen. Wij kennen de risico's van ons beleid beter dan jij. Blijft staan dat je de daklozen ("wat matrassen en een lik verf zijn voor hen voldoende") en de inloopschippers ("die zijn schijnheilig") hebt beledigd. Excuses hoeft niet hoor, want jij hebt toch altijd gelijk!

Frans Hummelman (vrijwilliger Inloopschip)

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 306, februari 1997