Skip to main content
  • Archivaris
  • 292

kort nieuws

Oh!, daarom...

En wat schreef de Franse krant Libération nadat bekend werd dat Nederland in plaats van de Frans-Duitse Tigre, de Amerikaanse Apache-helikopters kocht? "Frankrijk zal de benoeming van Nederlanders op belangrijke posten binnen de EU of andere internationale organisaties dwarsbomen". Arme Lubbers...

Rood potlood

Boschmalenaren, hebben jullie dat rode potlood ook in de bus gehad? Vergezeld van een briefje van burgemeester Don Burgers met een oproep om toch vooral te gaan stemmen. Hoeveel heeft dit geintje eigenlijk gekost? Waarom hebben we daar geen voorstel voor gezien om hiervoor geld uit te trekken? Je zou het toch een soort reklamekampanje kunnen noemen voor Burgemeester en Wethouders en de leden van de Gemeenteraad. Is het wel logisch dat er dan huis-aan-huis een potloodje wordt verspreid? Betaald door diegenen die dat potloodje ontvangen? Tsja...

Scientology-dossier

We hebben in Kleintje Muurkrant de afgelopen jaren wat stukken geschreven tegen de Scientology-sekte. Het FOK heeft zojuist dossier nummer 10 uitgegeven die in het geheel gaat over deze gevaarlijke geldwolven. Maak 7,50 gulden over op postbanknummer 4553587 tnv FOK, Amsterdam en je bent helemaal op de hoogte. Dit Kleintje komt uit op het moment dat er een kort geding speelt (donderdag 14 december in DenHaag) van Scientology tegen een aantal critici, waaronder Karin Spaink en internet-aanbieder XS4ALL. In het volgende Kleintje komen we hier zeker op terug, hopelijk kun je deze dagen ook een hoop in de dag- en weekbladen lezen.

Opstand

Laat je OPSTAND de mond snoeren? Tot nog toe is er in het nog steeds niet afgesloten justitieel onderzoek tegen medewerkers van de Stichting Opstand (centrum voor onderzoek en mediaprodukties) geen spoortje van bewijs gevonden van betrokkenheid bij RARA. Opstand ondervindt grote problemen van dit gewroet van justitie, mede door de enorme juridische kosten. Help OPSTAND uit de rode cijfers en stort gul en onbeheerst geld op postbanknummer 4973690 tnv Opstand, Postbus 11127, 1001 GC, Amsterdam 020.6649395

AFA-LS adreswijziging

Sinds enige tijd alweer is het landelijk secretariaat van Anti Fascistische Aktie verhuisd van Nijmegen naar Utrecht. Streep dus door in je (solidariteits)agenda en vervang dit door: AFA-landelijk secretariaat, Postbus 2884, 3500 GW, Utrecht 030.2314596

Computer-inzamelingsaktie

De Stichting Sociale Databank Nederland is bezig met het inzamelen van (oudere) PC's en communicatieapparatuur en het distribueren hiervan onder plaatselijke en landelijke cliëntenraden en verenigingen van mensen met een minimum-inkomen. Met dit initiatief hoopt de stichting de groep van ongeveer 750.000 mensen die rond de armoedegrens leven, aansluiting te laten behouden met de maatschappelijke ontwikkelingen en de sociale cohesie te bevorderen. Wij roepen partikulieren en bedrijven op hun wat verouderde apparatuur bij vervanging ter beschikking te stellen van deze doelgroepen. daarnaast wil de stichting Sociale Databank financiële middelen inzamelen om de exploitatie van die apparatuur mogelijk te maken en de kosten van communikatie te subsidiëren. Reacties aan SDN, van Muylwijkstraat 63, 6828 BN, Arnhem of via 035.5250313 (Rob Brockhus)

Uitverkocht

Wie kan ons helpen aan één van de inmiddels schaarse deeltjes 6 tot en met 11 van de uitgave 'Religieuze bewegingen in Nederland'? Reakties graag naar het Kleintje... Wij zijn tevens op zoek naar een exemplaar van Männerphantasiën, of de Nederlandse vertaling van het boek geschreven door Klaus Theleweit.

Nieuwe ABW

Per 1 januari 1996 verandert er ook iets in het niveau van het te behouden eigen vermogen. Voor een echtpaar/samenwonenden en een éénoudergezin is dat nu 18.400 gulden en voor ieder ander 9.200 gulden. Dit "vrij te laten vermogen" wordt verlaagd naar 17.200 gulden, respektievelijk naar 8.600 gulden. Let hier dus op wanneer je nog wat geld achter de hand hebt! Hou die nieuwe normen goed in de gaten. Wil je hierover meer weten bel dan bijvoorbeeld naar STUVA: 0546.870211

"Mensen van de Reis"

Het woonwagenkamp aan de Vlijmenseweg blijft! Het Kleintje feliciteert hierbij iedereen die hier de afgelopen jaren strijd voor heeft gevoerd. Er is op 15 november jongstleden een B&W-besluit gevallen waarbij er een geheel nieuw woonwagenkamp voor vijftig gezinnen zal worden opgezet aan de Vlijmenseweg. Eindelijk! Annie, Kobus en alle anderen, sukses!

de Boulevard gaat door!

De Boulevard, dat grote Bossche kaffee aan de Snellestraat, hoek Postelstraat, heeft een andere plek gevonden. Na jarenlang touwtrekken gaat het er naar uit zien dat dit in het gebouw van het voormalige Stedelijk Gymnasium aan het Nachtegaalslaantje (in het verlengde van de Papenhulst) wordt. De ruim tweeduizend bezoekers per week (!) behouden hun uitgaansgelegenheid. Op 11 januari 1996 vindt er opnieuw een juridische procedure bij de kantonrechter plaats tussen de huidige eigenaar, Beleggingsmaatschappij J.C. van der Sande, die samenwerkt met de woningbouwcorporatie SWH, en het stichtingsbestuur van de Boulevard. De nieuwe plek, waar overigens nog heel veel werk aan moet gebeuren en waarvan de financiering eveneens nog niet rond is, zal hopelijk zorgen voor enig uitstel voor de geplande bouw van winkels en woningen op de plek waar de Boulevard momenteel nog zit.

Gevangenisstraf

Vanaf 4 december zit Gerrit van der Ent in de penitentiaire inrichting De Kruisberg. Dat heeft te maken met vredeskampakties bij vliegbasis Volkel in december, drie jaar geleden. Wegens hekken knippen, leuzen schilderen en banden lekprikken kregen een aantal mensen 6 weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf (opgelegd door de strenge arrondissementsrechtbank in Roermond). Stuur Gerrit een kaartje met groet of anderszins per adres: P.I. De Kruisberg, Klootsemastraat 1, 7009 CE, Doetinchem.

Niet voor jezelf

Sinds 1983 daalde het besteedbaar inkomen van het armste deel van de Nederlandse bevolking met 10%, terwijl het inkomen van het rijkste deel in diezelfde periode steeg met 12,5%. Ook veel goedverdieners hebben grote moeite met de toenemende inkomensverschillen tussen arm en rijk en de daaruit voortvloeiende sociale tweedeling in de maatschappij. Al in 1988, toen belastingverlagende maatregelen voor hoge inkomens een veel groter belastingvoordeel meebrachten dan voor lage inkomens, was voor een groep goedverdieners de maat vol. Zij riepen iedereen op om hun belastingvoordeel over dat jaar in een speciaal fonds te storten, het solidariteitsfonds 'Niet voor jezelf'. Niet als een aalmoes voor de armen, maar uit protest tegen het overheidsbeleid en als teken van solidariteit met minima en uitkeringsgerechtigden.

Strukturele verbetering

Met het geld uit dat fonds werden zelforganisaties van uitkeringsgerechtigden gesubsidieerd, meestal plaatselijke of regionale groepen: belangengroepen van werklozen, wao-ers, vrouwen in de bijstand, boeren en boerinnen. Kortom, groepen mensen die zich inzetten voor een structurele verbetering van de levensomstandigheden van mensen met een minimuminkomen. Het fonds verleent geen individuele hulp.

Een procent van het netto-inkomen
Vanaf 1991 wordt niet meer uitgegaan van de belastingmaatregelen van 1988 en 1989, maar heeft het fonds het karakter gekregen van een algemene solidariteitsaktie. Van de deelnemers wordt nu gevraagd om één procent van hun netto-inkomsten in het fonds te storten. Het fondsbestuur, dat voor de helft uit uitkeringsgerechtigden bestaat, maakt ieder jaar de resultaten van de aktie bekend bij de verantwoordelijke bewindslieden en de Tweede Kamer. Mede daardoor krijgt het protest tegen de scheve verhoudingen in onze samenleving een verdere impuls. In het fonds kunnen ook grotere of kleinere bedragen dan de genoemde één procent worden gestort. Schenkingen aan het fonds kunnen als aftrekpost bij de volgende belastingaangifte worden opgevoerd. Het belastingvoordeel dat dat oplevert kan dan opnieuw in het fonds worden gestort.

STICHTING NIET VOOR JEZELF, POSTBUS 405, 2260 AK LEIDSCHENDAM. Telefoon 070.3131240 giro 197919.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 292, 15 december 1995