Skip to main content
  • Archivaris
  • 288

Anti oorlogs boot

Een aantal vredesgroepen heeft onlangs het initiatief genomen om een anti oorlogs museum op te gaan zetten. Dit in navolging van dergelijke musea in andere landen. Er zijn namelijk genoeg oorlogsmusea, waar het oorlogvoeren behoorlijk geromantiseerd wordt. Denk maar eens aan het oorlogsmuseum in Overloon, waar kinderen op tanks 'Oorlogje' kunnen spelen. De hoogste tijd dus, om een wat kritieser museum op te zetten.
Het is de bedoeling dat dit een varend museum wordt, om zo door Nederland te kunnen trekken, onder het motto:Als de bezoekers niet naar ons willen komen, dan komen wij wel naar de bezoekers. Die bezoekers zullen als het aan de organisatie ligt, zoveel mogelijk schoolkinderen zijn. Over de inhoud kon men nog niet veel zeggen, alleen dat er niet alleen wat te bekijken valt, maar ook wat te doen. Interaktief met antimilitairisme bezig zijn dus. Het hele projekt draait met vrijwilligers en zonder subsidie, dit om autonoom te kunnen werken. Het is de bedoeling om begin volgend jaar van start te kunnen gaan.
Voor de financiering is men dringend op zoek naar donateurs. Ook vrijwilligers met idee├źn zijn welkom. Voor meer informatie kan je bellen met de Stichting Anti Oorlogsmuseum:
020-6681868. Donaties zijn welkom op giro nummer 445129 tnv SANV in Delft, vermeld 'museum'.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 288, 18 augustus 1995