Skip to main content
  • Archivaris
  • 288

Als de wereld een dorp van duizend mensen was...

dan zouden daar wonen 584 Aziaten, 124 Afrikanen, 95 Europeanen, 84 Latijnsamerikanen, 55 Russen, 52 Noordamerikanen en zes Australiërs en Nieuwzeelanders. De bewoners van het dorp hebben grote problemen met de communicatie: 165 mensen spreken Chinees, 86 Engels, 83 Hindi, 64 Spaans, 58 Russisch en 37 Arabisch. Dit betreft dan nog slechts de helft van de inwoners, de andere helft spreekt Bengaals, Portugees, Indonesisch, Japans, Duits, Frans en tweehonderd andere talen. In dit dorp van duizend mensen leven 329 christenen - waaronder 187 katholieken en 84 protestanten - 178 moslims, 132 hindoes, 60 boeddhisten, 212 atheïsten, 3 joden en 86 mensen met andere geloven. Een derde van de dorpsbewoners is kind en slechts zestig van hen zijn ouder dan 65 jaar. De helft van de kinderen is ingeënt tegen besmettelijke ziekten als mazelen en polio. Minder dan de helft van de getrouwde vrouwen in heet dorp beschikt over moderne anti-conceptiemiddelen. Dit jaar worden 28 baby's geboren. Tien mensen zullen sterven, drie van hen wegens een gebrek aan voedsel, één wegens kanker en twee van de doden zijn baby's van nog geen jaar oud. Eén van de duizend mensen is geïnfecteerd met het hiv-virus; deze persoon heeft waarschijnlijk nog geen aids. Met 28 geboorten en tien sterfgevallen dit jaar heeft het dorp volgend jaar 1018 inwoners. In deze gemeenschap van duizend ontvangen 200 mensen 75 procent van het inkomen; 200 anderen ontvangen slechts 25 procent van het inkomen. Slechts zeventig mensen zijn in het bezit van een auto, enkelen van hen zelfs van meer dan één.
Ongeveer een derde beschikt over schoon en veilig drinkwater. Van de 670 volwassenen in het dorp is de helft analfabeet.
Het dorp beslaat zes hectare land per persoon, 6000 in totaal, waarvan 700 hectare landbouwgrond, 1400 hectare weide, 1900 bos en 2000 hectare woestijn, toendra, bestrating en andere woestenij. Het bos wordt snel kleiner, de woestenij steeds groter. De andere landschappen behouden ongeveer dezelfde omvang. Het dorp gebruikt 83 procent van zijn kunstmest voor veertig procent van zijn landbouwgrond dat in handen is van de 270 rijkste en best gevoede dorpelingen. de van dit land afkomstige kunstmest veroorzaakt vervuiling in meren en bronnen. De overgebleven zestig procent van het land, met 17 procent van de kunstmest, produceert 28 procent van het graan en voedt 73 procent van de mensen. De gemiddelde oogst van dat land is eenderde van de opbrengst van de rijke dorpsbewoners.
In het dorp van duizend mensen zijn vijf soldaten, zeven leraren, één dokter en drie vluchtelingen, verdreven door oorlog en droogte. Het dorp heeft elk jaar een budget van drie miljoen dollar, drieduizend dollar per persoon als het gelijk wordt verdeeld (wat, zoals we reeds hebben gezien, niet gebeurt). Van het totaal van drie miljoen dollar, gaat 181.000 dollar naar wapens, 159.000 dollar naar scholing en 132.000 dollar naar gezondheidszorg. Het dorp beschikt over genoeg atoomwapens om zichzelf vele malen te vernietigen. Deze wapens staan onder controle van slechts honderd mensen. De overige 900 mensen bekijken hen ongerust, zich afvragende of ze goed met elkaar blijven opschieten; en als ze dat doen of de wapens dan niet alsnog door onoplettendheid of technisch geknoei zullen afgaan; en , als ze beslissen de wapens te ontmantelen, waar ze dan in het dorp de radioactieve afval zullen laten.
(geschreven door Donella Meadows voor 'Resurgence', bewerkt door ODE, Postbus 2402, 3000 CK, Rotterdam en door het Kleintje daar weer uit overgetiept)

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 288, 18 augustus 1995