woensdag 8 december-2010
Met een diepe zucht liet het Ierse parlement de enorme bezuinigingen passeren. Politici weten wel wanneer ze over de streep kunnen gaan en Ierland is (nog) IJsland niet. De aandacht gaat nu naar landen als Portugal, Spanje, België Italië en kijk daar is ook Frankrijk.
Wat ietwat aan de aandacht ontsnapte in de hype van Ierland is OostEuropa en de Balkan. Banken in Bulgarije en Roemenië zijn ook in de problemen geraakt. Nou is dat ver van het bed, maar 12 procent van de Roemeense banken is eigendom van Griekse, zo ook 33 procent van de Bulgaarse banken. En als die verder in de problemen komen, dan wordt er in Athene een nieuwe aardschok verwacht. Maar het stopt niet daar want 100 miljard euro giftige schuld landt in Parijs en 80 miljard in Frankfurt.
Bovendien zitten twee Oostenrijkse banken, waaronder Bank Austria, tot over hun oren in Roemeense, Bulgaarse en Hongaarse zaken. 't Is wat jammer dat Bank Austria eigendom is van de grootste Italiaanse bank Unicredit, want dat betekent dat ook zij wat tegenwind zullen krijgen. Nu garandeert de Italiaanse staat Unicredit voor 100 procent. Voelt u hem hangen? Maar we zijn er nog niet, Unicredit is ook eigenaar van de Beierse HVB, niet bepaald bekend als solide bank.
Bijna vergeten, maar Unicredit is onder andere eigenaar van Vanderbilt Capital Advisers in de VS. Het herhaalt zich want VCA verwacht 4 miljard verlies op zijn beleggingen. Kortom, wordt vervolgd.

  • Datum: .

maandag 13 december-2010
Kent u hem nog, Bernie Madoff, de man met de gouden vingers die miljarden wist te verduisteren? Hoeveel, tja dat varieert wie je spreekt, tussen de 50 en 175 miljard dollar zou door zijn handen zijn gegaan. Namens de schuldeisers van Bernie heeft de New Yorkse advocaat Irving Picard een claim ingediend van enkele miljarden bij de rechtbank in New York. Volgens Picard was de Oostenrijks Sonja Kohn de criminele boezemvriendin van Bernie. Sonja runde Bank Medici en verdiende flink aan Bernie en leverde hem veel van haar rijke klanten. Deze investeerden pakweg 2 miljard dollars in het financiële rijk van Bernie.
Sonja was, zoals veel bankiers, niet kieskeurig wat haar klanten betrof en daar zit hem nu de kneep. Russische mafioso en Zuidamerikaanse drugshandelaren moet je niet aan de portefeuille komen. Vandaar dat Sonja inmiddels is ondergedoken.
Bank Medici is nauw verbonden met het Italiaanse Unicredit, Bank Austria en Pioneer/Vanderbilt. Picard heeft enkele miljarden opgeëist van deze banken.
Dan komt plots een voormalige medewerker van de Ierse versie van de AFM bekend maken dat hij een paar jaar geleden een onderzoek had gedaan naar de activiteiten van Unicredit, de Anglo Irish Bank en Bank Medici. Hij had een schokkend rapport ingediend bij zijn werkgever en bij de Ierse Minister van Financiën. Daar was echter niks mee gebeurd, het verdween in een la, zoals zoveel rapporten die niet de gewenste inhoud hebben. En uiteraard houden de betrokkenen hierover hun mond. Niks aan de hand, de Ierse bevolking zal het wel betalen.
Deze week doen de Europese ministers een nieuwe (laatste?) poging om de Euro te redden. Daarvoor is wel een kleine wijziging van het Verdrag van Lissabon nodig (daar moet dan in Ierland een referendum over gehouden worden trouwens). De rest van de Europese burgers heeft daar niks over te zeggen natuurlijk, die kunnen afwachten of er een Neue Deutschmark komt.
Wat de schuldenstand betreft: Duitse banken zitten nu op 513 miljard dollar aan Griekse, Ierse, Portugese en Spaanse schulden.

  • Datum: .

vrijdag 17 december-2010
Irving Picard, de man die achter de zoekgeraakte miljarden uit de Madoff fraude aanjaagt, heeft elf banken aangewezen als medeprofiteurs van de frauduleuze praktijken. Volgens Picard hadden banken als JP Morgan Chase, UBS en het Italiaanse UniCredit voldoende aanwijzingen dat er sprake was van fraude en dus... betalen. Inmiddels zijn er twee over de brug, Santander en de Union Bancaire Privée trokken hun portefeuille en dokten 700 miljoen dollar. Wie volgt?
Volgens Picard is UniCredit (eigenaar van Bank Austria en via die bank voor 25 procent mede eigenaar van Bank Medici) aan te slaan voor 19,6 miljard dollar. Nou is de uitkomst van dit alles ongewis, want er zullen ongetwijfeld jarenlange rechtszaken volgen. Maar ondertussen zakte de koers van UniCredit naar 1,63 euro en hebben twee grote banken UniCredit op de loserslijst geplaatst. Daarmee komt plots Italië in de buurt van Spanje te staan als potentieel gevaar voor de euro.
Italië is een iets grotere vis want de totale staatsschuld ervan bedraagt 2380 miljard dollar. Dat is meer dan de totale schulden van Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje bij elkaar. Daar helpt geen EU noodfonds meer bij.
Dus nog even zwaar weer. Ondertussen zullen de eurocraten en dat deel van de europese elites die de EU als een soort USA zien (omarm de markt voor alles) gewoon doorgaan om hun project te redden, zonodig zonder democratie.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch