Skip to main content

donderdag 21 oktober-2010
Interessante ontwikkelingen rond de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres in het Ninth Congressional District van de staat Illinois. De inzet daarvan is niet de stagnerende Amerikaanse economie, de werkloosheid, de oorlog in Afghanistan, of zorgen over armoede en mensenrechten in de VS. Nee, het gaat er om welke kandidaat het beste is voor Israël. Namens de republikeinen doet de orthodoxe jood Joel Pollak aan de verkiezingen mee. Pollak staat als conservatief, maar uiterst pro-Israëlisch bekend. Tijdens zijn verkiezingscampagne draagt hij een kaart van het Midden Oosten met zich mee om zijn argumenten te illustreren. "My focus tonight will be Israel" zegt hij aan het begin van zijn toespraken. Zijn tegenstander is de democratische 'Congress woman' Jan Schakowsky, die evenals Pollak voorzien is van een joodse achtergrond. Mevrouw Schakowsky is volgens Pollak lang niet zo goed voor Israël als hijzelf. Komt alleen een beetje slecht voor hem uit dat Schakowsky 'kosher' verklaard is door de AIPAC, de belangrijkste lobbyorganisatie voor Israël in de VS. Wat in Illinois in ieder geval heel duidelijk wordt, is dat Israël zowel in de democratische als de republikeinse partij vertegenwoordigd is en daardoor feitelijk niet kan verliezen. Lijkt een beetje op Nederland, waar twee regeringspartijen, inclusief hun ellendige aanhangsel in de tweede kamer, zeer warme gevoelens voor Israël koesteren.

  • Datum: .

vrijdag 22 oktober-2010
Over Jan Schakowsky, de door de Israëlische lobby club AIPAC gesteunde kandidaat bij de komende Congress verkiezingen in de staat Illinois, gaan rare verhalen. Eerder stond Schakowsky in de Amerikaanse politiek als progressief bekend. Nog niet zo lang geleden toonde ze zich bereid een resolutie te ondertekenen waarin het onder Armeniërs aangerichte bloedbad in 1915 het etiket 'genocide' kreeg. De American Turkish Council (ATC) was daar zeer ontstemd over. Het aardige hiervan is dat ATC niet alleen de belangrijkste Turkse lobbyorganisatie in de VS is, maar ook nog eens een organisatie nauw verbonden aan AIPAC. In veel opzichten zijn beide organisaties zelfs identiek aan elkaar (zo denkt de FBI er althans over...). Neemt niet weg dat Jan Schakowsky door de ATC als een steen des aanstoots werd ervaren. Vanwege haar opvattingen over de Armeense genocide natuurlijk. Maar toen ontdekte de ATC dat Schakowsky in het geheim biseksuele gevoelens had. Daar werden mogelijkheden in herkend. Toen kort daarop de moeder van mevrouw Schakowsky kwam te overlijden, greep de ATC zijn kans. Terwijl Schakowsky in rouw was, verscheen plotseling een aantrekkelijke vrouw in haar leven, die een en al aandacht was en veel troost bood. Die kennismaking leidde tot een seksuele relatie. Wat Jan Schakowsky in al haar passie niet merkte, was dat de praktische kanten van dat samenzijn op geluid- en videotape werden vastgelegd door ATC medewerkers. Daar zal ze uiteindelijk wel op een onplezierige manier van op de hoogte zijn gesteld, want kort daarna veranderden de standpunten van Jan Schakowsky radicaal. Tekenen van een resolutie over de Armeense genocide was toen opeens niet meer bij haar aan de orde.

  • Datum: .

zondag 24 oktober-2010
Altijd wat te beleven met Jan Schakowsky, de Amerikaanse 'Congress woman" die bij de komende Congress verkiezingen in Illinois gesteund wordt door de Israël lobby club AIPAC. Eerder werd Schakowsky namelijk geassocieerd met de Niagara Foundation, een instelling die deel uitmaakt van het netwerk rond Fethullah Gülen, de uit Turkije afkomstige, doch in de VS woonachtige islamitische prediker. Gülen wordt door velen beschouwd als de drijvende kracht achter de regerende AK-Partij van premier Erdogan, die eerder dit jaar nog zo kritisch was over Israël. Dezelfde Gülen ook die in de Amerikaanse media zwaar onder vuur is genomen door publicisten uit het neocon circuit rond ATC en AIPAC, omdat hij Turkije in een tweede Iran zou willen veranderen. En nu wordt de aan Gülen's Niagara Foundation verbonden Jan Schakowsky dus opeens gesteund door AIPAC. Maar er is meer, zoals de echtgenoot van Schakowsky. Deze Robert Craemer werd in 2004 op zestien punten aangeklaagd wegens fraude met cheques, waarbij verschillende banken werden benadeeld, voor in totaal 2,3 miljoen dollar. Craemer bekende schuld en een rechter veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van vijf maanden, plus een periode van huisdetentie. Had Schakowsky niets mee te maken, zou je zeggen. Lag net even anders, want in de tijd dat Craemer de vergrijpen pleegde, was Schakowsky nauw verbonden aan de onderneming van haar echtgenoot, het Illinois Public Action Fund. Alle kans dus dat ze van alles op de hoogte was. Craemer speelde mogelijk ook een rol bij de onderneming van de aan AIPAC gelieerde American Turkish Council (ATC) om Schakowsky te chanteren. Volgens de Amerikaanse klokkenluidster Sibel Edmonds verlangde ATC bepaalde diensten van Schakowsky en Craemer. En om het nog even af te maken: verleden jaar kwam de schoonzoon van Schakowsky onder niet geheel duidelijke omstandigheden om het leven toen hij een stukje ging zwemmen.

  • Datum: .