Skip to main content

zaterdag 29 oktober-2005
Oei. Blijkt er binnen de door de AIVD zorgvuldig opgekweekte Hofstadgroep een suspecte Marokkaanse meneer te hebben rondgewaard. Die af en toe prominent in beeld kwam bij de stoottroepen van Donnie en Remmie, maar nooit bij zijn boernoes werd gegrepen. Bewust niet want die meneer zou actief zijn als infiltrant cq. informant van de jongens van oom Sybrand. So far, so good. Maar diezelfde meneer zou ook de eitjes hebben geleverd, waarmee de twee pyjama-terroristen in de Haagse Antheunisstraat een paar koddebeiers van Wim Deetman een dog day afternoon bezorgden. Gek? Helemaal niet.
Neem nou de aanslag in Madrid. De explosieven die werden gebruikt waren geleverd door ene José Emilio Suarez Trashorras, een politie-informant op het gebied van drugs, wapens en explosieven. Verder bleek het vrouwtje van José te beschikken over het telefoonnummer van het hoofd van de Tedax, de bomsquad van de Guardia Civil. Buenas dias.
En dan zijn we er nog niet. Binnen de groep gederailleerden die verantwoordelijk was voor het afzichtelijke Madrileense pandemonium op 11 maart 2004 was een deep throat actief, de Syriër Maussili Kalaji. Hij voorzag de brombigotes jarenlang van eersteklas informatiemateriaal over de jihadjememaars die in Spanje samenklonterden. Maar diezelfde Maussili leverde wel de mobieltjes waarmee de bommen in de forensentreinen tot ontploffing werden gebracht. Gracias. De nada.
En neem de aanslag in Londen. Haroon Rashid Aswat, de man die als mastermind wordt beschouwd van de treurige gebeurtenissen in de metro op 7 juli jl., was al years and years als informant in touw voor de Britse zonnebrillenvereniging MI 6. Good murnin’.
Om maar te zwijgen over alle dwarsverbindingen tussen de directie van Osama’s Flying Circus en luitjes van de CIA, FBI en meer van dat moois.
Dus helemaal niet gek als die Marokkaan uit Rotjeknor die eitjes inderdaad blijkt te hebben geleverd. Dit is gewoon Gladio. De Rode Brigades. Nijvel. Yellow cake uit Niger. Roept u maar. De strategie van de angst.
En volgende week staat Balkenbende een preek te houden op de plek waar Theo sneuvelde omdat de AIVD even niet goed had opgelet. Het is om te kotsen.

  • Datum: .

dinsdag 13 december-2005
Als zoveelste bewijs voor de stelling, dat je bij elke aanslag die wordt toegeschreven aan onze nieuwe post-communistische vijand om je heen moet kijken naar Gladiolen riekende lieden, nog maar eens 'n story over deze problematiek. Dit keer over de terroristische club van Abu Sayyaf op de Filippijnen, in het leven geroepen in 1991 rond een stel uit Afghanistan teruggekeerde islamitische Rambo’s. De club, die zich al spoedig ferm manifesteerde met een exquise reeks ontvoeringen en bomaanslagen, werd gefinancierd door ene Mohammed Jamal Khalifa. Een van de zwagers van de latere directeur van het Flying Circus.
In december 1994 werd vriend Khalifa tijdens een bezoekje in San Franciso gearresteerd omdat zijn visum niet helemaal kosher in elkaar zat. Nou stond ie al als verdachte genoteerd in het boekje van een stel FBI-boys en die wilden meteen even van de gelegenheid gebruik maken om een diepgaand onderzoek te plegen naar de financiële handel en wandel van de zich achter het gaas bevindende Khalifa. Die voelde de bui hangen en schakelde een legbatterij aan advocaten in die ervoor moest zorgen, dat de geldzak van de Al Qaidazen zou worden overgeheveld naar Jordanië. Al dan niet met een toestelletje van een CIA-firma. En nou het gekke: deze roerende poging om de financier van Abu Sayyaf van het haakje te plukken en te laten verhuizen werd schriftelijk ondersteund door Warren Christopher, het toenmalig baasje van BuZa. Resultaat: het FBI-onderzoek werd gestaakt en de zwager van Osama kwam in Jordanië terecht, waar hij aldra frisse lucht opsnoof. Raar, maar waar.
Een paar jaar voor deze merkwaardige gebeurtenissen uit arriveerde de Amerikaan Michael Meiring op de Filippijnen. Een opvallende vogel, want binnen twee mummen onderhield hij warme contacten met zowel hoge pieten uit regeringskringen als met Sayyaf en zijn club. Geen kunstje dat voor iedereen is weggelegd.
Meiring zou misschien nog in Mailla en omstreken actief zijn, ware het niet dat hij in 2002 een ongelukje kreeg. Op zijn hotelkamer zat ie aan een bommetje te sleutelen toen die per ongeluk afging. Michael zat stevig in de kreukels en werd voor een dringende reparatie als een schicht overgebracht naar een ziekenhuis. Hij lag er nog niet of luitjes van de FBI kruiden hem weg naar een ander ziekenhuis en lieten hem behandelen door een mecanicien van eigen keuze. Na wat uitgedeukt te zijn sluisden diezelfde luitjes Meiring terug naar de VS en sindsdien heerst er absolute stilte over zijn verblijfplaats cq. lichamelijke conditie. Denkt u ook wat wij denken? Juist.
Zoals gezegd werd het clubje van Sayyaf gevormd in 1991. Hetzelfde jaar waarin de Filippijnse senaat besloot de Amerikaanse militaire bases in het land te sluiten. Maar in 2002 keerden de Amerikaanse ijzervreters terug om zij aan zij met de Filippijnse strijdkrachten een einde te maken aan de terreur van Abul en zijn kornuiten. Na tien jaar strategie van de spanning eindelijk succes.
Uiteraard is dat sinistere spel Zuid-Oost Azië niet te vergelijken met het geklungel van de AIVD met de Hofstadgroep. Maar in de kern is het wel hetzelfde. Op zijn Nederlands, dat wel.

  • Datum: .

donderdag 1 december-2005
Op Sinterklaasdag gaan we er eens goed voor zitten. Nee, niet voor Bram van der Vlugt in een rooie jurk en met een schimmel tussen zijn benen, maar voor de start van het proces tegen de zogenaamde Hofstadgroep. Spannend hoor, want volgens de club van oom Sybrand deed die groep mee aan een potje internationaal terrorisme en dat mag niet.
We weten inmiddels hoe oompje daaraan gekomen is. Een paar jaar geleden wist zijn club aan twee vlasbaarden van de Hofstadgroep een woninkje te slijten in de Haagse Antheunisstraat en luisterde ze vervolgens intensief af. Daarnaast beschikte zij naar het zich laat aanzien over een infiltrant, Saleh B., om de boel ook buiten dat AIVD-optrekje te kunnen afleggen en opjutten.
Vooral dat laatste is interessant. Volgens de vlasbaarden zou Saleh namelijk ook gezorgd hebben voor de leverantie van een paar handgranaten, die werden gebruikt om een paar bromsnorren uit te schakelen bij de aanvang het explosieve schouwspel dat na 10 november 2004 de boeken inging als de slag op de Antheunisstraat. Ruim een week na de moord op Theo van Gogh.
Wij hebben er al vaker op gewezen dat een dergelijke slinkse truc om de samenleving op scherp te zetten exact past in de beproefde Koude Oorlog-strategie van de spanning, toen we nog de ouwe trouwe commies hadden in plaats van de islamieten. Van Bologna via Nijvel naar New York, Madrid en Londen.
Nou is de Hofstadgroep bijna letterlijk kinderspel. Wat bijvoorbeeld te denken van de Egyptische geheimagent Ali Mohamed? Ali kreeg in 1984 de zak omdat ie de Koran zelfs voor Egyptische begrippen wat al fundamentalistisch interpreteerde. Desondanks verhuisde hij naar de Verenigde Staten en was al in 1986 als sergeant werkzaam op Fort Bragg. Als instructeur bij de Special Forces. Daarnaast trainde hij op particuliere basis zowel in Afghanistan als in de Verenigde Staten lieden die later bekendheid zouden krijgen als artiesten van het Flying Circus van directeur Osama bin Laden. In die jaren nog kosher, omdat hij de Ruskies te vuur, te zwaard en te Stinger bestreed. Zijn baasjes op Fort Bragg vonden die activiteiten van Ali wat eigenaardig en meldden dat hogerop. Maar ze kregen geen sjoege en gingen er toen maar vanuit dat Ali voor de CIA aan de slag was.
In 1991, toen de Ruskies al een stief kwartiertje uit Afghanistan weg waren en het hele commie-bolwerk was omgelazerd, hielp Ali bij Osama’s verhuizing van Saoedi-Arabië naar Afghanistan. En in 1993 hield hij in de Verenigde Staten onverlaten op afstand tijdens een fundraising tour van Ayman al-Zawahiri, de onderdirecteur van het Flying Circus. De poen die Ayman ophaalde werd gebruikt voor de strijd die het Circus samen met de islamitische broeders in die jaren voerde tegen de Servische ongelovigen van Milosevic. Met assistentie van de Amerikanen die tevens de overtocht van Afghanistan naar de Balkan hadden verzorgd.
In hetzelfde jaar waarin Ayman op tournee was door de VS namen een paar van zijn door Ali opgeleide personeelsleden deel aan het ontsteken van wat vuurwerk in het World Trade Center in New York. Vingerwerk voor de spectaculaire voorstelling op 9/11.
In 1998 deed Ali, toen reservist van de Special Forces en betaalde informant van de FBI, voor zijn jongens van het Circus wat verkenningswerk rond de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, die kort daarop tot ruïneuze status werden teruggebracht.
Dat bleek wel een stap te ver te zijn voor Ali’s Amerikaanse opdrachtgevers en hij ging dan ook voor het luik voor vijf gevalletjes samenzwering de dood van Amerikaanse burgers tengevolge hebbend. Maar hoe dat proces is afgelopen werd niet officieel medegedeeld. Als er al een proces is geweest. Buiten een zeer enge kring van insiders weet niemand waar Ali Mohamed tegenwoordig uithangt.
De Hofstadgroep? Saleh B.? Piece of cake.

  • Datum: .