vrijdag 5 mei-2006
Vandaag heeft Porter Goss, de direkteur van de CIA, ontslag genomen. Onverwacht, althans voor de meeste media. Sommige bloggers in de VS hebben zijn naam in verbinding gebracht met het om zich heen grijpende nieuwe “watergate” schandaal, waarin m/v prostituées ter beschikking gesteld werden voor leden van de Amerikaanse Senaat en Huis van Afgevaardigden. Niet zomaar leden. Republikeinse leden uiteraard. De namen van Cunningham, Wade en Wilkes zijn al verbonden met onderzoeken naar corruptie en fraude praktijken, nummer drie van de CIA (Kyle Foggo) werd al in verbinding gebracht met omkoopschandalen. Van louche taxibedrijven tot financiering van niet bestaande bedrijven, waarvan de dollars dan werden doorgesluisd naar de Republikeinen. Sex, drugs, nou voor zover bekend nog geen rock and roll. (klik hier) Deze week werd bekend dat de FBI, die deze zaken in onderzoek heeft, één van de topmensen uit de Amerikaanse intelligence-wereld op de korrel had. De naam van Goss werd al snel daarna hiermee in verband gebracht. Zal ongetwijfeld wel vervolgd worden.

  • Datum: .

woensdag 10 mei-2006
Het onverwachte vertrek van Porter Goss, de topman van de CIA blijft uiteraard onderwerp van speculaties. Veel aandacht gaat uit naar zijn opvolger en de mogelijke spanning tussen het Pentagon en de civiele inlichtingendienst. Maar er zijn nog enkele andere rafels. Sex en drugs en corruptierafels om precies te zijn. Hookergate noemen ze het aan de andere kant van de vijver.
Neem nou Kyle “Dusty” Foggo, nummer drie van de CIA, die ook plots ontslag nam, of Brant “Negen Vingers” Bassett, ook al oud CIA medewerker en evenals “Dusty” oud medewerker van de Vaste Commissie op de Inlichtingendiensten (zie).
Foggo is een oud makker van de wegens corruptie beschuldigde Brent Wilkes. De man die voor de broodnodige ontspanning zorgde voor allerlei politici, van poker, buitenlandse snoepreisjes (golfbanen) tot dames en heren. Bassett blijkt ook al een bekende van Wilkes, bovendien ontving hij een cheque van 5000 dollars voor... ja voor wat?
De deelnemers aan de feesten en pokeravonden in Watergate, gesponsord door Wilkes blijken afkomstig uit, laten we zeggen, Haagse kringen. Medewerkers van inlichtingendiensten, zakenlui, politici. Blijkbaar was één van de deelnemers verzot op een dame, die zichzelf voor haar werk kleedde als Halle Berry (zie).

  • Datum: .

zaterdag 13 mei-2006
Het corrupte systeem met George Bush als hoogste trekpop vertoont geen haarscheuren meer. Het systeem begint zulke scheuren te vertonen dat er geen New Orleans-storm meer voor nodig is om het in elkaar te laten storten. Nu klinkt dit optimistisch maar dat is het niet. Zowel hier als in Amerika is een onverschillig publiek ontstaan dat genoeg heeft aan McDonalds-brood en Talpa-spelen. Dus dat stevige briesje zal nog wel even op zich laten wachten.

Wat is de nieuwste scheur in het militair-industriële complex? De derde man binnen de CIA, ene Kyle 'Dusty' Foggo, heeft na 25 jaar trouwe dienst de FBI op zijn dak gekregen. Hij wordt er van verdacht onder een hoedje gespeeld te hebben met Brent Wilkes. Wilkes is een hoge jongen in dat militair-industriele complex die zijn miljoenen verdiende met orders van het Pentagon. Hij was betrokken bij het omkopen van de Vietnam-oorlogsheld en Republikeins Congreslid Duke Cunningham. Cunningham was gezien zijn oorlogsreputatie een van de drijvende krachten binnen de Republikeinse partij om de eerste Golfoorlog tegen Saddam te starten. De oude straaljager-ace Cunningham verdween uiteindelijk door zijn te innige contacten met o.a. Brent Wilkes in 2005 achter de tralies vanwege corruptie. Zoiets kan in Amerika tenminste nog. Hier ten lande zou je waarschijnlijk weggepromoveerd worden als we noemen maar een dwarsstraat Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Nu is dus een ander vriendje van Wilkes het haasje. Ook de CIA lijkt in de knip gezeten te hebben van meneer Wilkes. Zowel Cunningham als CIA-baas Foggo kwamen op gezellige pokeravondjes in notabene het Watergate-hotel te Washington. Zou zo'n Wilkes soms enig gevoel hebben gehad voor geschiedenis en cynische humor? Volgens geruchten zou de zo juist afgetreden CIA-directeur Porter Gross in zijn toen nog functie van Republikeins Congres-lid en hoofd van het House Intelligence Committee ook op die pokeravondjes zijn verschenen. Trek maar een poker face jongens om uit het gevang te blijven.

Dat Amerika lijkt net op ons landje met zijn corrupte rechercheurs, lekkende AIVD-agenten, liegende VVD'er met een valse naam en LPF-pistool op het Binnenhof. Gelukkig dat het WK voetbal er weer aankomt voor Den Haag.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch