Skip to main content

woensdag 3 augustus-2011
Zo langzamerhand weten we het wel. De Griekse economie ziet eruit als de Acropolis in Athene. En degenen die dat het beste weten zijn de Grieken zelf. Dus wat doen die de laatste maanden? Die halen hun poen van hun bankrekening en pleuren die in een kluisje in de kelder van hun bank. Ouwe sokken hebben ze niet meer. Daarbij gaat het niet om lullige bedragen. Alleen al in mei van dit jaar verhuisde zo'n 5 miljard euro van boven naar beneden. Er is dus sprake van een Pamplonarun, maar zonder stieren. De Grieken hebben blijkbaar weinig vertrouwen in hun regering en de Brusselse kermis. En geef ze eens ongelijk. Want wat je leent moet je terugbetalen. Met rente. Misschien heb je mazzel onderweg en wordt er wat doorgestreept, maar om nou te zeggen dat er binnen afzienbare tijd een sirtaki in zit, nou nee. En jolig het servies aan barrels gooien ook niet. Je moet namelijk extra poen verdienen om zowel aan je zware klotenverplichtingen te kunnen voldoen als een beetje fatsoenlijk verder te kunnen leven. En waar haal je dat extraatje vandaan? De toeristenkoe is inmiddels mager van het melken en één kutzomer en daar gaat je extraatje.
Maar er is wel degelijk een lichtpunt in de Griekse duisternis. Ze barsten namelijk van het hete water in de grond. Naar verluidt nog meer dan IJsland, waar het weelderig de grond uitgeisert. En via een redelijk makkelijk procédé kan je die warmte omzetten in electriciteit, waarmee de Grieken ineens een belangrijke energieproducent zouden kunnen worden. Zonder de natuur te verneuken. Dus als Kees Jan slim is haalt ie nog wat poen uit de staatskast en steekt die in een warm Grieks energieproject. Voordat er een Chinees voorbijkomt.

  • Datum: .

woensdag 10 augustus-2011
Hij gaat fijn. De stille run op de Griekse banken gaat voort. In volle galop. Werd er in mei 5 miljard euro cash opgenomen, in juni kwamen de paniekerige rekeninghouders tot een bedragje van 3, 8 miljard. Vanaf januari is er nu al twintig procent uit het Griekse spaarbanken verdwenen. Ze hebben nu nog 188 miljard over. Is wat aan de magere kant volgens experts. Dus uhhhh Jan Kees, in de startblokken. Alle Nederlanders laten werken tot ze 70 zijn. AOW verlagen. WW schrappen. Pensioenen afromen. Thuiszorg helemaal overdragen aan familie of buren. Cultuur aan Joop van der Ende overlaten. De marine naar IJsland sturen. Tweede Kamer reduceren tot een man of vijftig. Eerste Kamer afschaffen. Derde dinsdag streep erdoor. De koninklijke familie zijn eigen schaar laten kopen. Kortom, er zit nog genoeg rek in om Brink's wat losse poen naar Griekenland te laten brengen. Zet hem op gozer. Wij staan achter je.

  • Datum: .