woensdag 1 juni-2005
Als je denkt aanstaande maandag rustig uit te kunnen slapen, dan heb je het mis. Om precies twaalf uur breekt hopelijk in het hele land een decibeloorlog uit. Een uur lang herrie in solidariteit met vluchtelingen en actie tegen het vluchtelingenbeleid (dat laatste wellicht iets langer).
Maandag 6 juni aanstaande van 12 tot 13 uur
Is dit wat Nederland wilde? De verharding van het Nederlandse vluchtelingenbeleid is ongekend. Ondanks alle mooie woorden worden gezinnen zonder pardon uit elkaar gehaald, AZC's aan de lopende band gesloten, mensen als postpakketjes door het land gesleept en uitgeprocedeerde vluchtelingen de illegaliteit in gedwongen. Internationale verdragen worden geschonden, IND-procedures deugen van geen kant, advocaten kunnen hun werk niet doen, en medische hulp is ontoereikend. De situatie is nog nooit zo alarmerend geweest als nu. Het is tijd om heel hard aan de bel te trekken. Dit inhumane beleid moet stoppen!
Wij roepen daarom iedereen op om op maandag 6 juni 2005 in heel Nederland om 12:00 uur een VLUCHT-ALARM te laten horen - hoe langer hoe beter. Sirenes, kerkklokken, toeters, fietsbellen, alles is mogelijk. Iedereen kan een eigen invulling geven. Om mensen een hart onder de riem te steken, om mensen wakker te schudden, en vooral om de verantwoordelijke mensen tot de orde te roepen.
In elk geval eisen we een humaan vluchtelingenbeleid, waaronder:

 

 • een generaal pardon voor alle 26.000 mensen die voor 1 april 2001 asiel hebben aangevraagd
 • strikte naleving van internationale verdragen voor de rechten van vluchtelingen en kinderen
 • een einde aan onzorgvuldige procedures, gebroken beloften en mensonterende uitzettingen


Doe ook mee! & stuur deze oproep door naar vrienden, buren, familie & kennissen...

 • help mee ons materiaal te verspreiden (posters en flyer)
 • kom op 6 juni naar de dichtstbijzijnde alarm-plek of beter nog
 • organiseer op (of rond) 6 juni je eigen lokale aktie, en geef aan ons door wat je van plan bent (ook als het nog niet helemaal rond is)
 • maak je eigen materiaal en stuur het naar ons op!
 • benader bevriende media om zoveel mogelijk aandacht te krijgen
 • vraag de lokale radio om tussen 12:00 en 13:00 sirene-geluid te laten klinken


Informatie, aanmelden en bestellen via de Aktie Vluchtalarm, Postbus 59606, 1040 LC Amsterdam 020.6897555 en kijk op www.vluchtalarm.nl

 • Datum: .

vrijdag 10 juni-2005
In het hele land is afgelopen maandag 6 juni actie gevoerd voor een humaner vluchtelingenbeleid. In 24 steden werd meegedaan aan de actie Vluchtalarm, waarbij gelijktijdig met de maandelijkse sirene-test om 12 uur de noodklok werd geluid voor vluchtelingen. De actie was georganiseerd door lokale vluchtelingengroepen met de steun van Keer het Tij.
In Amsterdam, Groningen, Maastricht en Wageningen kregen de
burgemeesters een petitie aangeboden. Een protest tegen de uitvoering van het zogenaamd 'strenge doch rechtvaardige' beleid van minister Verdonk, wat er gewoon op neer komt dat mensen in mensonterende omstandigheden op straat staan, soms met kleine kinderen, of in een rolstoel. Ook was er overal een pleidooi te horen voor een generaal pardon voor de groep van 26.000 vluchtelingen. In Emmen, Lelystad, Maastricht en Utrecht deden muzikanten mee om alarm te slaan. In Raalte gingen
scholieren zich in de pauze verzamelen in het fietsenhok om daar de grote pauze lang de (fiets-)bellen te laten rinkelen, en in Amsterdam schreven 600 leerlingen van het Berlage-Lyceum een alarmbrief aan wethouder Aboutaleb. In Heemskerk reed een geluidswagen rond, en vanuit lokale radio's in Assen en Amsterdam is minstens een uur lang sirene-geluid de wereld ingestuurd. In Gent, (Belgie) werden mensen die hun speakers voor het raam hadden gezet, door de politie gemaand deze uit te zetten. In Eindhoven was een klaagmuur opgesteld, in Maastricht deden 350 mensen mee aan een actie waarbij een tribunaal het beleid veroordeelde tot de schandpaal. In Apeldoorn, Arnhem, Dalfsen, Enschede, Heerlen, Middelburg en Nijmegen werd geflyerd. In Amsterdam, Beverwijk, Groningen, Heemskerk, Maastricht, Santpoort, Velsen, Wageningen en Wijk aan Zee werden de klokken van vele kerken geluid. De meest indrukwekkende actie vond plaats op zondag 5 juni in Ter Apel bij het uitzendcentrum, waar uitgeprocedeerde vluchtelingen zelf een felle en goedbezochte demonstratie hadden georganiseerd. Diverse landelijke en vooral ook lokale media besteedde aandacht aan de actie. Zie voor een uitgebreid overzicht (met foto's) www.vluchtalarm.nl.

 • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch