donderdag 10 juni-2010
Voordat het olieplatform van BP het zicht op de horizon verruilde voor dat op diep water en het leven in de Golf van Mexico voorlopig naar de filistijnen hielp gebeurden er een paar memorabele dingetjes. Goldman Sachs, de bank die crimineel heeft geprofiteerd van het door Keynesiaanse kloothommels als Rutte, Kroes, Zalm, Nijpels en van Linschoten aanbeden "laissez faire, laissez aller", verkocht 44 procent van zijn aandelen BP in de weken voor het ongeluk. Wachovia, een andere Amerikaanse joekel in de bankwereld, verkocht 98 procent van zijn BP-aandelenpakket. Haar Zwitserse mega-collega UBS bleef daar één procentje onder. En jawel, Tony Hayward, de grote smurf van BP zelf, gooide een week voordat de pelikanen zwart werden een pakket ter waarde van 1,4 meloen Pond in de ramsh.
Waar doet je dat aan denken? Henk? Geen idee? Ingrid misschien? Ook niet? Ja, dat worden strafregels. Driehonderd keer "Ik heb vodden in mijn kop". Morgen inleveren.
Die uitverkoop van aandelen BP doet denken aan de plotselinge dump van aandelen United Airlines en American Airlines, waarvan een paar toestellen niet veel later werden geleased door het Flying Circus voor een eenmalige spectaculaire voorstelling op 9/11/2001. Naar goed gebruik werd een diepgaand onderzoek ingesteld naar dit flagrante staaltje voorkennis en de uitslag ervan diep begraven op Ground Zero. Bush en Cheney konden hun goddelijke gang gaan en daar kunnen we nog steeds van meegenieten.
Nu we het toch over Cheney hebben. Halliburton, Dicky's melkkoe, nam zeg maar een week voor de explosie op de Deep Horizon de firma Boots & Coots over. Die zorgt ondermeer voor het automatische afsluiten van boorgaatjes. Zo ook bij Deep Horizon. En wat gebeurt er? De boel gaat de lucht in zonder dat Van Speijk of een nazaat ook maar in de buurt is. In de golven schadeclaims die momenteel binnenrollen komen uiteraard ook de namen van Boots & Coots en Halliburton rijkelijk aan de orde. Dat wordt dus een kleine eeuw procederen tot niemand meer weet waar het over gaat. Zonder twijfel gaat er ook een diepgaand onderzoek komen als het gat nucleair is gedicht (1). En de uitslag ervan diep begraven in de Golf van Mexico. BP is de enige die de lul is. Rijp voor overname en voor een prikkie. Als wij u waren zouden we voorzichtig wat aandeeltjes Exxon kopen (2). Voorkennis? So what?

(1) Zie aflevering 2 van "Paddestoelenpraat" dd. 31 mei 2010
(2) Exxon zat eind 2008 al in restaurant Wall Street met vork en mes in de aanslag om BP op te vreten

  • Datum: .

vrijdag 18 juni-2010
Lekker rapportje boven Golfwater gekomen. Van de Amerikaanse Mining and Mineral Services Agency. Daaruit blijkt dat ze bij BP half februari al wisten dat het down under de Deep Horizon niet pluis was. Er zaten scheuren in de drillbuis. Dus moest er cement worden gestort. De uitkomst van de operatie was vooralsnog duister, maar uiteraard was daarover druk overleg tussen de boys op het platform in de Golf en de boys achter het bureau in Houston. Eerstgenoemde boys waren er niet gerust op en toen de boel op 20 april definitief uit de hand liep belde platformbaas Jimmy Harrell met Houston en schreeuwde totaal uit zijn dak: "Are you fucking happy now? Are you fucking happy now? The rig's on fire! I told you this was gonna happen".
Nog even: In februari dumpten Goldman Sachs en BP-baasje Tony Hayward hun aandelen in de oliereus. En nam Dick Cheney's Halliburton in april de firma Boots & Coots over, die toen nog driftig bezig was met de damage control. Maar de damage was een week later al niet meer te controleren. Ook niet voor Obama. Hij werd geconfronteerd met zijn eigen Tsjernobil. Het wachten is nu op de eerste orkaan. Dan is de ramp niet meer te overzien. En kan Obama het schudden.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch