Skip to main content

donderdag 21 november-2013
Het wordt steeds leuker in Spanje. Naar verwachting stuurt het corrupte zootje van premier Rajoy vrijdag een wet naar het Parlement om allerlei vormen van sociaal oproer uit te bannen. Met name de zogenaamde escraches zit ze niet lekker. Een populaire manier van demonstreren in Spanje en Latijns Amerika, waarbij de deelnemers voor het huis of het kantoor van een officiële hijo de puta gaan staan om hem ter verantwoording te roepen voor zijn wandaden. Dat wordt dus straks verboden en wie daar schijt aan heeft krijgt een ernstige bekeuring of gratis toegang tot een kerker. Het wordt nog erger als je tijdens zo'n escrache een masker draagt of een theedoek en lokale koddebeiers beledigt als ze een knuppel in je nek leggen. Verder krijg je als de wet wordt aangenomen een handhavingszeperd bij het verstoren van publieke bijeenkomsten, feesten en partijen, mag je als je honger hebt niet je lijf en leden aanbieden in de nabijheid van scholen, geen vullesbakken omtrappen of een deuk in een smurfenvoertuig rammen, niet om je ellende te vergeten zuipen en/of spuiten aan de openbare weg en meer van dat onsoortige gedrag.
Nou hoor je ons voor de meeste surprises uit dit Sinterklaaspakket geen “goh” zeggen. Die zijn bijkomstig. De wet is uiteraard gericht op die verrekte escraches. In veel gevallen gaat het om demonstranten die huis en haard zijn kwijtgeraakt door banksters en huisjesmelkers. Met volle steun van Rajoy en zijn corrupte bende. Die armoedzaaiers kunnen in de nabije toekomst dus met hun plas naar de dokter. Tenminste, als ze verzekerd zijn. Olé.

  • Datum: .

woensdag 27 november-2013
In Bejing balen ze als een stekkel. Aanleiding is het besluit van het Spaanse hooggerechtshof om voormalig president Jiang Zemin, ex-premier Li Peng en nog een stel lagere goden van de Chinese Communistische Partij te vervolgen voor het vertrappelen van de mensenrechten in Tibet. Geen haastig genomen besluit. De betrokken strafklacht dateert uit 2006. Dat met name de Amerikaanse woelclub National Endowment for Democracy en de rechtsgerichte Duitse tegenhanger de Friedrich Naumann Stiftung uit geopolitieke overwegingen de boel in Tibet hadden opgejut om China voor de ballen te schoppen vind je nergens terug in de Spaanse overwegingen (1).
Hoe dit ook zij, de Chinese overheid is not amused en heeft aangekondigd op economisch terrein Spanje wat zure babi pangang te zullen bezorgen als de Spanjaarden niet als de dondel gas terugnemen en de ouwe nomenclatura van Interpol's opsporingslijst halen. Maar hoe doe je dat zo gauw? Opnieuw een probleempje voor de toch al zo door corruptie geplaagde junta van premier Rajoy. Wij blijven op de bumper zitten. Sigan en sintonía.

(1) Zie de serie “Retteketet, nieuws uit Tibet” uit het voorjaar van 2008

  • Datum: .

vrijdag 20 december-2013
Je zag hem aankomen. Rajoy gaat in januari een paar veranderingen aanbrengen in het wetsartikel dat Spanje in staat stelt om buitenlandse staatsknuppels juridisch te vervolgen als ze de rechten van de mens in de glasbak hebben gemieterd. De Spaanse premier is in de vijfde versnelling geschoten toen een paar maanden geleden zijn tripje naar Bejing en omstreken niet doorging. De Chinezen waren namelijk niet amused dat een paar ouwe partijbonzen in Madrid de blauwepiet dreigden te krijgen voor hun stuitende optreden tegen de door de National Endowment for Democracy opgejutte Tibetanen (1). En ze maakten zich dan ook op om het aantal injecties in de Spaanse economie aanzienlijk te reduceren. Dat zou voor Rajoy, die toch al worstelt met een paar geweldige corruptieschandalen, slecht uitkomen. Vandaar de voorgenomen wijziging. Want ook in Spanje kennen ze katten die aan een kandelaar zitten te likken. Stay tuned.

(1) Zie het artikelenserietje "Retteketet, nieuws uit Tibet" uit 2008

  • Datum: .

dinsdag 28 januari-2014
Heeeeel binnenkort mag het Spaanse parlement zich buigen over een smakelijk wetshapje dat de vindingrijke regering Rajoy vorige week heeft uitgeserveerd. Die wet moet de mogelijkheid inperken om buitenlanders die elders in de wereld de mensenrechten de grond instampen voor de kadi te trekken. Aanleiding waren woedende oekazes uit Bejing. Daar gingen ze een paar maanden geleden over de rooie toen het Spaanse Hooggerechtshof besloot eens flink te snuffelen aan de woelige gebeurtenissen in Tibet in het vorige decennium. Toen probeerde een door Amerikaanse rakkers gesteunde combinatie van vader Lama's oranje jongens en Tibetanen zonder jurk wat lente te brengen achter de hoge bergen (1). Vonden de Chinese hotemetoten niet gezellig en ze grepen stevig in. En met name over die stevigheid zouden de Hooggerechtshovelingen graag iets meer willen weten. Om te kijken of de inmiddels van hun AOW genietende hotemetoten alsnog getrakteerd konden worden op een juridische zeperd.
Rajoy wil dat om moverende redenen voorkomen (2). Vandaar die nieuwe wet, die overigens ook gevolgen zal hebben voor humanitaire gebbetjes, die al langer onder behandeling zijn. Zoals de door Amerikaanse soldaten in Irak gepleegde moord op een Spaanse cameraman in 2003, de in 1989 in El Salvador gepleegde moord op een paar Spaanse paters en wat leden van hun gevolg, de Amerikaanse baardvluchten via Spaanse vliegvelden, het martelen van gevangenen in Guantanamo en wat genocidale activiteiten in Guatemala in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Zoals het er nu uitziet kunnen die binnenkort ook allemaal de vullesbak in. Want morele verontwaardiging en mensenrechten zijn heel mooi, maar de schoorsteen moet wel blijven roken. Stay tuned.

(1) Zie de vrolijke serie “Retteketet, nieuws uit Tibet” uit 2008
(2) Zie voor die redenen aflevering 3 dd. 20 december 2013

  • Datum: .