Skip to main content

zondag 3 april-2011
Niet alleen de VS hebben hun mannetjes in Libië gedropt om leiding te gaan geven aan de opstand tegen Khadaffi (zie “Zetbaas” op deze site). In de Libische stad Darna wordt het verzet geleid door twee oud Afghanistan-strijders en een voormalige Guantanamo gevangene. Libische jihadis hadden een goede naam in de wereld van de jihadisten, zij waren onder andere te vinden in Algerije, Irak, Tsjetsjenië, Afghanistan en hier en daar in Pakistan. Nu keren de overlevenden terug naar het eigen land om daar de gewapende strijd op te nemen.
Het zijn mannen als Abdel Hakim al-Hasady. Hij houdt zich bezig met de selectie van nieuwe rekruten, na vijf jaar in Afghanistan te zijn geweest. Salah al-Barrani, voormalige lid van de LIFG (zeg maar de jihadisten in Libië), commandeert een eenheid opstandelingen en Sufyan ben Qumu houdt zich bezig met de training van de nieuwe rekruten. Iets waar hij ervaring mee heeft in Afghanistan. Van 2001 tot 2007 was ben Qumu gevangene in Guantanamo. Hun versie van verzet en van de nieuwe samenleving in Libië zal wel niet geheel stroken met de plannen van de NAVO & Co. voor het nieuwe democratische Libië. Of staat er een nieuwe burgeroorlog op de agenda?

  • Datum: .

maandag 4 april-2011
Eind 2007 publiceerde het Amerikaanse leger een onderzoek naar de herkomst van buitenlandse strijders in Iraq. Dit aan de hand van een hoeveelheid documenten afkomstig van de Mujahidin Shura Council en de Islamitische Staat Irak waarin onder andere keurig werd bijgehouden wat de status van elke strijder was en van welk land hij afkomstig was. De documenten waren in october van dat jaar bij de plaats Sinjar door de Amerikanen bij een inval gevonden.
De buitenlandse jihadis waren afkomstig uit Saudi Arabië (één met stip) en op een goede tweede plaats stond Libië. Syrië en Jemen deelden zo ongeveer plaats drie. De stad Darna in Noord Oost Libië leverde een vijftigtal jihadis en Benghazi 21. Ook uit plaatsen als Misrata, Sirt en Al Dabija vertrokken mannen naar Irak. Een deel van de overlevenden zetten daarna koers naar Afghanistan en Pakistan, zoals Atiya abd el Rahman en Khaled aj Harabi.
In Noord Oost Libië domineert de Harabi clan die ten tijde van het bewind van Khadaffi aan invloed inboette. Hun land werd in beslag genomen en herverdeeld onder andere clans. Dat zet kwaad bloed en het lijkt erop dat die rekening nu wordt vereffend. Ondertussen is er strijd uitgebroken inzake de militaire leiding van de opstand. Tot zondag was het Haftar die de leiding had, nu is er stuivertje gewisseld met Younis. Zal ongetwijfeld vervolgd worden.

Zie dit document en dit.

  • Datum: .