Skip to main content

2011. In Tbilisi wordt met een heleboel pomp en een paar kilo circumstances een medisch onderzoekscentrum geopend. De Lugar Bio Laboratory. Een op papier door de Amerikaanse onderneming Bechtel International, maar in de praktijk door een Turks bouwbedrijf uit de grond gestampte outfit. Bij de constructie werden nogal wat foutjes gemaakt waardoor de bouwkosten opliepen tot iets meer dan 300 meloen dollar. Maar shit happens. Bovendien werd het project gefinancierd door het Pentagon en binnen de begroting van die vijfhoek staat een dergelijk bedragje gelijk aan een fooi bij de Kentucky Fried Chicken. Vraagt u zich misschien af waarom het Pentagon zo'n nieuw lab in een of ander urkedurkerland laat verrijzen. Voor het antwoord verwijzen wij graag naar de serie Ebolalalalalala. En dan met name naar aflevering 1 en 3. Het heeft met geheime staaltjes bio-oorlogsvoering te maken en voor het stiekem creeëren van nieuwe cq. verbeterde virussen binnen dit kader is het wel zo slim om dat ergens op een achteraffie te doen. Na het “per ongeluk” loslaten van zo'n experimenteel virusje vinden pillendraaiers van een medicijnenreus vervolgens een serum uit en hatsiekiedee iedereen blij. Het mag niet, maar het werkt wel.
Vanwege het geheime karakter van dit Georgische initiatief werd ene Ana Zhavania tot baasje van het zwaarbewaakte lab gebombardeerd. Een meisje zonder medische achtergrond, maar ze was wel opperhoofd geweest van Georgië's Buitenlandse inlichtingendienst. En dat helpt. Anaatje's onderknuppel was Vakhtang Beriashvili, een voormalig medewerker van Open Society. Het met een democratisch sausje overgoten spionagevehikel van Ruslandvreter George Soros. En dat helpt ook.
Jaarlijks wordt zo'n 12 meloen dollar uit de USSA naar Tbilisi overgeheveld om de pakembeet 50 biogrutters daar aan het werk te houden.
Lag het aan die grutters of aan eerder genoemde constructiefoutjes? Niemand die het weet. Maar een paar jaar geleden schijnt er in de Lugar Bio een ongelukkie te zijn gebeurd. Een paar medewerkers kregen moeilijkheden met hun ademhaling en werden in een ziekenhuis langdurig aan de luchtslangen gelegd. Want zonder zuurstof gaat het nou eenmaal niet. Het gevalletje werd zwaar onder de pet gehouden, maar Jeffrey Silverman, onze collega ter plekke, kreeg het toch voor de bumper en tot ongenoegen van de Georgische autoriteiten en hun Amerikaanse opdrachtgevers begon hij daarover te publiceren. Het vormde een van vele de redenen voor een gewelddadige gebeurtenis in zijn leven, die wij al eerder beschreven in aflevering 7 van de boeiende serie “Stropdassenleed en waarbij hij een ernstig pak op zijn sodemieter kreeg van Bryan Paarmann, een Amerikaanse FBI-smurf in Tbilisi.
Sindsdien is in tijgersluipgang een H1N1-epidemie op gang gekomen, die inmiddels bij duizenden Georgiërs heeft aangeklopt en ook al voor de nodige overlijdensberichten heeft gezorgd. Een virus kent geen grenzen en heeft de laatste tijd bij de Russische buren eveneens voor de nodige slachtoffers gezorgd. Een geluk bij een ongeluk zogezeid. Het is wat hè? Zo heb je zika en zo heb je varkensgriep. Het wordt er allemaal niet gezelliger op. Stay tuned.

  • Datum: .

Als er ergens een virus zijn kopje opsteekt is het Pentagon nooit ver weg. Zou je haast zeggen. Voorbeelden? Bij de enerverende outbreak van Ebola in westelijk Afrika wiemelde het van de Pentagoneske bollebozen en hulpverleners (1). En op 2 februari jl. hingen wij het verhaal op over het door de vijfhoek in Arlington en de ouwe baas van prinses Mabel van Oranje-Wippe Smit gestiekte Lugar Bio laboratorium in Georgië. Het voormalige thuisland van Mikkel Saakashvili, waar al een tijdje een zo stil mogelijk gehouden H1N1-epidemie voortwoekert (2).
Nog een leuke in deze context is een van de filialen van de Amerikaanse firma Baxter BioScience International in Oekraine. Het huidige thuisland van Mikkel Saakashvili. Baxter's outfit in de USSA kwam in het eerste decennium van deze eeuw al eens makrelig in het nieuws toen de afdeling Goochem een heel stel met HIV besmette bloedsempeltjes in de handel bracht. En het aroma werd er niet beter op toen diezelfde afdeling op een kwaad moment levendige strengetjes H1N1 en seizoensgriepjes naar allerlei labo's buiten de USSA stuurde. "Per ongeluk". Eén van die workshops was voornoemd filiaal van Baxter in Oekraine. Nou, niks aan het handje zal u zeggen. Maar wat gebeurde augustus 2009? Toen drukte ene Joseph Moshe zijn neus aan het matglasvenster. De Amerikaans-Israëlische professor in de micro-biologie beweerde, dat er bij het Baxter-filiaal in Willy Wonkaland (3) met die H1N1 gerotzooid werd. De afdeling Griezel zou bezig zijn om aan het virus een snufje Spaanse griep toe te voegen om de mix dan als vaccin de wijde wereld in te sturen. Met een lichte voorkeur voor de Russische buren en de seculiere Menalanden. Dat kostte Moshe zijn bewegingsvrijheid. Drie maanden na zijn matglas-erlebnis werd hij met veel misbaar in L.A. gearresteerd en in een kerker gesmeten. Hij zou ondermeer gedreigd hebben het Witte Ziekenhuis op te blazen en stiekem in de weer zijn voor de Mossad. Sindsdien is er nooit meer iets van Joseph vernomen. In Oekraine is er momenteel sprake van een zo stil mogelijk gehouden H1N1-epidemie. Makreel? Veel erger. Stay tuned.

(1) Zie onze serie Ebolalalalala op de pagina van 2014 na Christus (op die pagina zoeken naar "ebolala").
(2) Zie aflevering 1 van deze serie dd. 2 februari 2016.
(3) Bijnaam van president en chocoladegarch Poroshenko in de Amerikaanse high society.

  • Datum: .

Die Dylyana Gaytandzhieva moet uitkijken. Dat ze niet na Daphne Curuana Galizia het tweede overleden zorgenvrouwtje van Pieter Omtzigt wordt. In aflevering 1 van deze serie dd. 11 februari 2016 hebben we het griezelige Amerikaanse Lugar biolab in de Georgische hoofdstad Tbilisi al eens in de etalage gezet. Lugar Center is een van de 25 outfits op dit terrein die de USA elders in de wereld heeft ingericht om soms heul enge ziektes uit te vinden en vervolgens met eveneens door hullie uitgevonden anti-stoffen te bestrijden. Of ze stiekem te gebruiken bij lokale schermutselingen cq. bij volgende deurknopexercities van niets vermoedende GRU-smurfen. Dylyana heeft in dit uitgebreid stuk proza met lichtbeelden niet alleen opnieuw de aandacht gevestigd op de kwalijke activiteiten bij Lugar, maar ook op de rol van Amerikaanse Buza-functionarissen die onder diplomatieke vlag allerlei ellendige shit meenemen. En daar blijft het niet bij. Zij doet er ook nog een kilootje nieuwe info bij over het vervoer van overjarig wapentuig door de Azerbeidzjaanse luchtvaartmaatschappij Silk Way Airways. Eveneens met een diplomatiek covertje. Een onderwerp dat wij recentelijk al in plakjes uitserveerden in de serie “De zijderoute”, omdat Silk Airways ook Nederlandse vliegvelden onveilig maakt. Zonder twijfel eveneens met diplomatieke post waar je beroerd van wordt. En wie denkt dan niet aan die flat in de Bijlmer? Kortom, die Dylyana bevindt zich in de danger zone. Wij raden haar daarom aan niet in een Peugeot 108 plaats te nemen. Want voor je het weet is ie ready for take off en dan is het over het algemeen al te laat. Stay tuned (JP).

  • Datum: .

Het moet propaganda zijn. Vanochtend vonden wij dit bericht op de site van het Russische persvehikel Sputnik. Over een Georgisch labo dat aan biologische wapens zou zitten frutselen. Het Richard Lugar laboratorium. Het duurde even, maar toen floepte bij ons een ledlampje aan. Richard Lugar? Hadden we niet ….? Ja, dat hadden we. Dankzij de info die wij voor een belangrijk deel ontvingen van Jeffrey Silverman. Onze Amerikaanse collega, die lijfelijk de wrange vruchten plukte voor zijn grutterswerk ter plekke en zich genoodzaakt zag naar elders te retireren. Blader eens lekker terug in deze serie en prik hem dan even door naar Stef's bed en beakfast in Enkhuizen. Als tussendoortje voor al die ellendige oekazes uit Langley en Zoetermeer. Stay tuned (JP).

  • Datum: .