Wat is de slimste manier om een oorlog te beginnen? Je creeërt een paar incidenten. We gaan terug naar 1 maart 1992. Op die dag vervoegde de Joegomafioso Ramiz Delacic aka Celo zich op een Servische bruiloft en keelde een van de feestgangers. In opdracht van de toenmalige leiding van de muslimpartij SDA onder leiding van Alija Izetbegovic (rip). Het was een van de incidenten die de opmaat vormden tot de Bosnische oorlog tussen 1992 en 1995. Het zou overigens niet Celo's laatste kunstje zijn binnen dit swiffergenre. Hij kreeg meer van dit soort opdrachten van de SDA en kweet zich uitstekend van zijn taak. Tot hij in 2007 in ongenade viel en zelf in de opruiming ging. Op instigatie van zijn voormalige opdrachtgevers oftewel de “Bosnische staatsmafia”.
Aldus Fahrudin Radoncic, de huidige leider van de SBB-partij in Bosnië Herzegovina, die vorige week in Pristina voor de kadi moest verschijnen om uit te leggen hoe close zijn banden waren met de terechtstaande mafialeider Naser Kejlmendi en lieden uit dezelfde sector van het Kosovaarse en Bosnische bedrijfsleven. De uitspraken van de stenentycoon vielen niet erg in het putje bij de leiding van de SDA, blote bene de coalitiegenoot van de SBB binnen de huidige Bosnische en de federale regering in Bosnië Herzegovina. Zowel Izetbegovic junior als Radoncic hebben de afgelopen dagen benadrukt dat de affaire de coalitie niet in gevaar zal brengen. Maar Allah hoort ze brommen. Btw. Bosnië Herzegovina is kandidaat lid van het Vierde Rijk. Kosovo potentieel kandidaat lid. Niks geen aso-verdrag. Ze zitten gewoon in de molen. Of dat ook een warm Europees gevoel geeft. Stay tuned.

  • Datum: .

Je maintiendrai. Je maintiendrai. Holland spreekt een woordje mee. Was een naoorlogse yell bij takken van sport waar Jan Boezeroen nog niet zijn entree had gemaakt en iets hoger opgeleiden met wat Frans in de bagage de dienst uitmaakten. Maar hij blijft lekker bekken en is bij sommige sportieve uitbarstingen best nog wel bruikbaar. Neem bijvoorbeeld het versnijden van heroïne. Een tak van sport waarin wij blijkbaar nog aardig presteren. Dat valt te destilleren uit de aria die kroongetuige K1 ten beste gaf bij het proces tegen de avontuurlijke Kosovaarse grootondernemer Naser Kejlmendi (1).Volgens K1 was Naser het baasje van een organisatie die vanuit Turkije hero naar Bosnië expedieerde via Bulgarije, Slovenië en Kroatië. Daarbij werd gebruikgemaakt van vrachtwagens met naast een tijger ook een aparte ruimte in de tank voor een paar zakken vol Afghaanse heerlijkheid in de vorm van biscuitjes. Ouderwets? Ja. Maar het schijnt nog steeds te werken in landen waar corruptie bij de koffie wordt geserveerd. Eenmaal aangekomen moet de hero naar goed gebruik worden versneden om de winst een ferme boost te geven. Voor die bewerking uit wordt allereerst het boeltje “gewassen” met een uitgekiend mengsel van azijn en water, dat heel gis in shampooflacons werd aangevoerd vanuit buuf Merkel's speeltuin. Het daadwerkelijke versnijden gebeurde met stofjes uit Nederland in afgehuurde hotelkamers in de Kosovaarse metropolen Pec en Mitrovica. Asjeblieft. Daar heb je het. Of we ook nog meetellen. Naser zegt dat het allemaal gelul in de ruimte is en dat ie bij Allah niet weet waar K1 het over heeft. Wij houden voor u de vinger aan de bloedbaan. Vanwege dat "Je maintiendrai" en de betrokkenheid van lokale politici. Dus stay tuned.

(1) Zie aflevering 1 dd. 1 november 2016.

  • Datum: .

The Donald mag dan een heleboel overhoop gooien, veel blijft gewoon hetzelfde. Zo blijft ie bijvoorbeeld vierkant achter Kosovo staan. En dat is gezien zijn mafiose verleden met bijvoorbeeld toenmalig boezemvriend en Jorisbef Roy Cohn niet zo verwonderlijk (1). Per saldo is het Pentagon van helm tot schoenveters betrokken bij het vervoer en retail van Afghaanse heerlijkheden via de in Kosovo gelegen legerbasis Camp Bondsteel. En je gaat niet in je eigen zak zitten schijten. Integendeel, je pakt een extraatje van 50 miljard in voor de meisjes en jongens van de vijfhoek. Uit dank voor het in stand houden van de Amerikaanse wormen en naarden en de way of life.

Uiteraard zijn bij de verdeling van de spacecake en andere lekkernijen uit die trommel ook altijd lokale goden betrokken. Niet alleen in Nederland, de UK, België, Italië enzovoort, maar ook in Kosovo. Een van hen is Naser Kejlmendi (2). Het wrakke justitieapparaat en het machteloze EULEX proberen sinds januari 2015 Naser voor lange tijd in een kruipruimte te sleutelen (3). Hij wordt namelijk verdacht van wat gevalletjes moord en doodslag en de productie en het verhandelen van verwarrende middelen. Daarvoor zat ie in een wachtkamer van een staatsinstelling, maar zeer recentelijk heeft de vigerende kadi ineens besloten hem huisarrest te geven. Anders versloft zijn handel, maar dat zei de kadi er niet bij. En of er ten faveure van Naser een oekaze was bezorgd uit Camp Bondsteel cq. het Witte Gekkenhuis evenmin. Ziet u? Veel blijft gewoon hetzelfde. Stay tuned.

(1) Zie voor Cohn binnen dit kader de afleveringen 2 tot en met 4 van de serie “The Donald Connection”.

(2) Zie voor Naser de afleveringen 1 en 2 van deze serie.

(3) EULEX is een door de junta van Jan Kloot Juncker in Kosovo geïnstalleerd smurfenbureau, dat zijn tijd daar doorbrengt met wat voorzichtig snuffelen en het uitbrengen van rapportjes.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch