dinsdag 29 oktober-2013
We lopen zoals gebruikelijk wat achter. Maar het komt. De privatisering van het gevangeniswezen. Want Fredje wil het graag en de gekozen meisjes en jongens in Den Haag vonden het begin dit jaar in meerderheid ook hartstikke leuk. Dus krijgen we van die geweldig opgeleide oetlullen en oettrutjes met de V van Verdwaald op hun revers voor de verzorging van tijdelijk in de remise verblijvende onverlaten. Omdat het dan allemaal veel goedkoper wordt. Net als bij de aan roofridders overgedragen gezondheidszorg.
Wij hebben bij eerdere gelegenheden al eens een little book opengedaan over de Britse marktleider op dit terrein aan deze kant van de plas: G4S (1). Nou, daar is in Zuid-Afrika dezer dagen een meeslepende roman aan toegevoegd. Lees hier een recensie van gisteren en bereid je alvast geestelijk voor op het uitbreken van oproer in een van onze vaderlandse Bastilles. Voorwaarts.

(1) Betreedt gerust ons zoekwalhalla met de term G4S. Lollig

  • Datum: .

dinsdag 12 november-2013
De bewaking bij de Olympische Spelen in Londen was al kut (1). De bewaking in Zuidafrikaanse remises voor onverlaten liep uit op het martelen en drogeren van de cliëntèle (2). En wat we nu weer voor narigheid lezen over de Britse particuliere oplettersfirma G4S bezorgt je ook al geen teil vol vertrouwen in de inzet van V-tjes binnen onze gevangenismuren. Zo hebben ze veel te hoge declaraties ingediend bij het ijverig toezicht houdende Britse ministerie van Binnenlandse Zaken en dat schijnt ook aan de overkant van het plasje niet te mogen. Daarnaast blijken drie functionarissen van G4S willens en wetens de veiligheid in gevaar te hebben gebracht van een immigrant die werd teruggestuurd naar waar ie vandaan kwam. Bij het leeghalen van diens tijdelijke verblijfhok stopten zij documenten waarin stond dat hij een tegenstander was van het regime in zijn thuisland keurig bij zijn bagage. Toen hij terugkeerde in zijn geboorteland werd hij na de vondst van het stukje kwalijke documentatie met een gloeiend stuk ijzer bewerkt. Welcome home.
Vraag niet hoe, maar hij startte een gerechtelijke procedure in Londen tegen het betrokken drietal. In eerste instantie bleek er in het officiële G4S-paperas inderdaad melding te zijn gemaakt van de aanwezigheid van documenten in de bagage van de voormalige cliënt. In hoger beroep was die melding opeens foetsie en de kadi ging daarover stevig uit de bol. De uitspraak is nog niet in het publieke domein geknikkerd, maar het ziet er opnieuw somber uit voor de sleuterammelaars. Desondanks zit er een nieuwe overeenkomst in de pijplijn tussen de regering-Cameron en G4S die voorziet in nog meer bewakingsklussen. Dat is nog eens spek voor Teeven's bek. Want ook hier zal binnenkort op dit terrein de privatisering toeslaan. Nou, als dat geen veilig gevoel geeft, dan weten we het niet meer. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 1 en 2 van “Valse vlag met ringen” van begin juli 2012
(2) Zie deel 1 van “Uitbesteding” van 29 oktober 2013

  • Datum: .

woensdag 29 januari-2014
Zijn ze bij de BBC van de ratten besnuffeld? Moet haast wel. Leidinggevende mafkezen van het Britse nieuwsbedrijf hebben namelijk het plan opgevat om voor de beveiliging van hun hut de firma G4S in te huren. Dezelfde firma die van de bewaking van het laatste Olympische spektakel een wrakke vertoning maakte, soms wat te hoog opgekrikte declaraties indient, naar believen knoeit met immigratiedocumenten en binnen gevangenismuren af en toe een nummertje koeieneren van gedetineerden niet uit de weg gaat (1). Wat dat laatste betreft hebben wij al eens een Zuidafrikaans voorbeeld in de ramsh gedaan, maar er komen gelijkluidende berichten uit Israël. Daar zouden V-knuppelaars van G4S bijvoorbeeld in de Al Jalame petoet niet alleen flink gas geven bij de behandeling van volwassen Palestijnse gevangenen, maar ook bij vast zittende koters.
Met name dat laatste was voor de Palestine Solidarity Campaign aanleiding om de nutcases bij de BBC op de knoken te tikken. En je zou zeggen, dat ze bij de BBC ten aanzien koters extra gevoelig zullen zijn na al die frivole berichten over koterkruipen binnen de muren van de omroeporganisatie. En niet alleen door Sir Jimmy Savile (2). We houden dit gevalletje voor u in de kieren. Stay tuned.

(1) Klim in onze zoekmachine met de term G4S in de knapzak en u zult versteld zitten.
(2) Als uw geheugen zwarte gaten vertoont, onze zoekmachine is er goed voor.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch