Skip to main content

vrijdag 27 augustus-2004
Bulgarije heeft van Brussel te horen gekregen dat de toelating tot de Europese Unie verrekte moeilijk zal worden als het land niks doet aan de gangsteroorlog die er al een paar jaar heerst. Met de regelmaat van een Hemaklokkie blazen bendeleden bij elkaar het licht uit. Of ze laten het doen op het Amsterdamse Rokin. En dat staat niet netjes vinden ze in Brussel. Nog een mazzel dat wij er al lid van zijn.
Ook Turkije is een moeilijk te verteren brok in de Rue des Bouchers en omstreken. De Turken hebben niet alleen op het gebied van de mensenrechten eenreputatie van beenhouwers, maar ook op het terrein van de criminaliteit horen ze niet bij de achterhoede. Bovendien zijn de banden tussen de Turkse onderwereld en de nouveau riche zeer aangenaam te noemen. Zij werpen elkaar de financiƫle bal toe en de banken varen er wel bij. In wezen net als hier, alleen bedekken we het wat beter. Maar soms vindt er onverwachts wel eens een bedrijfsongeval plaats. Zoals een paar dagen geleden.
In hun gekte om alles wat Saddam Hussein heeft aangeraakt besmet te verklaren hebben de kruisridders in Washington aangekondigd om de First Merchant Bank die vanuit het Turkse deel van Cyprus opereert op de zwarte lijst te zetten. Dat betekent dat de betrokken bank financieel verkeer met de VS kan vergeten. Ook via derden. De First Merchant zou Saddammeke namelijk behulpzaam zijn geweest bij het wassen van poen die stiekem was verkregen uit het oil-for-food-programma. Bovendien wordt de bank ervan beschuldigd als wasserette te fungeren voor drugsgelden. Dat laatste is een eufemisme. De Turkse geldwinkel heeft al jaren en jaren een reputatie van hier tot de Bronx en is betrokken geweest bij alle denkbare listigheden. Ook in de VS. Dus om nu pas met Saddam als schaamlap de First Merchant een rooie kaart te geven is in wezen een lachertje. En als er wat te lachen valt zijn wij er als de scharrelkippen bij om een graantje mee te pikken. Stay tuned.

  • Datum: .