Skip to main content

Vandaag is ie in Brussel. Nikos Kotzias. De nieuwe Griekse minister van Buitenlandse Zaken. Om de zaag te zetten in het voorstel van de Poolse zetbaas Donald Trusk om Rusland nog meer economisch te treiteren. Vanwege de bommen en granaten die vorige week in Mariupol zijn neergedaald. En uiteraard door de separaristen waren afgevuurd. Voor het idee dat het nazistische Azov bataljon en zijn internationale mercenaries een valse vlag hebben gehesen is blijkbaar geen plaats tussen Donald's kwabben. Hoe het zit zit het, Kotzias heeft al ver voor de verkiezingen laten weten dat al dat afknijpen van Moskou niet in het belang van Athene is. Integendeel. En dat de leidende rol van buuf Merkel hem ook zijn strot uitkomt. Komt bij, dat in 2017 de Russische gaspijp van de South Stream via Turkije wordt opengedraaid en Griekenland dan het eerste land is dat daarvan kan profiteren. Plus misschien een taktisch leninkje van oompje Putin of BRICS als dat nodig is en Brussel zit met de peren. Ook al omdat in maart Podemos bij de Spaanse verkiezingen voor het eerst om het echie armpje kan drukken met de ouwe corrupte partijen, in Frankrijk mevrouw Le Pen de jacht op de sleutel van het Elysée voortzet, in Engeland de heer Farage de eerste UKIP-eieren gaat rapen, Hongarije en Tsjechië de balen van Brussel hebben en zelfs in het land van zetbaas Donald een nieuwe partij zijn neus aan het venster heeft gedrukt: Change (maar dan op zijn Pools). Kortom, niet alle poten onder de stoel van de Europese zakkenvullers zijn allemaal even stevig. Het zal ons benieuwen of Nikos vandaag al aan het zagen slaat. Stay tuned. 

  • Datum: .

Hoppa. Dat meisje van Mogherini heeft meteen al op haar sodemieter gehad. Van Alexis Tsipras, het nieuwe Griekse baasje. Die belde de commissaris van buitenlandse betrekkingen van het Vierde Rijk gisteren. Hoe ze het in haar harses haalde om namens alle 28 lidstaten Rusland verantwoordelijk te verklaren voor het buitje bommen en granaten dat afgelopen zaterdag neerdaalde op Mariupoel. En dat nieuwe afknijpmaatregelen werden overwogen. Mogelijk het doorknippen van de SWIFT-banden (1). Alexis was woest. En hij niet alleen. De Hongaren, de Slowaken en de Oostenrijkers vonden de verklaring ook bagger en naar verwachting gaat ook Cyprus nog door de bocht. Ligt het nou aan ons of steekt er inderdaad een ander windje op? Stay tuned.

(1) Internationaal betalingsvehikel 

  • Datum: .

Nee. Niet alles ging van tafel. Maar de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Kotzias heeft wel even laten zien dat ie ballen heeft. Tijdens het gezellig samenzijn met zijn collega's, onder wie Bilderbertje Koenders (aka flapdrol), is namelijk alleen besloten om het lijstje met Russische en separatistische stouterds wat uit te breiden. En de deadline van de huidige economische strafmaatregelen tegen Moskou op te schuiven. Vanwege de bomskies en granaatskies op Mariupoel eind vorige week. Oei. Het regeltje dat de Russen achter die aanval zaten werd overigens uit de eindverklaring geschrapt. En nieuwe economische afknijpmaatregelen, waaronder het doorknippen van de SWIFT-lijn, gingen de vullesbak in. Van wat er overbleef zal Poetipoe geen kwartiertje minder slapen.
Dat ie verder lichtelijk schijt heeft aan wat de EU allemaal verzint om in het putje te vallen van de Amerikaanse bovenmeester moge ondermeer blijken uit het contract dat vorige week is getekend met China voor de aanleg van een hoge snelheidslijn tussen Bejing en Moskou. Waarde? 243 miljard dollar. Niet dat er bij deze deal ook maar één dollar over tafel zal rollen, maar in het westen hebben we nu eenmaal de ingerotte gewoonte om waardes in dollars uit te drukken. Ook de samenwerking op nucleair gebied met Iran krijgt dit jaar een extra kontje en dat bericht zal in Washington niet met feestgedruis zijn ontvangen. Temeer daar Iran vasthoudt aan de overeenkomst met de Ruskies om een stel defensieve S-300 raketsystemen te leveren. Een overeenkomst die voor de VN-sancties op wapenleveranties aan Iran was getekend en wordt afgerekend met eigen valuta's. Gaat Putin alsnog overstag dan kan je erop rekenen dat Nuttyahoo zwaar over zijn plas gaat en de onderhandelingen over Iran's atoomprogramma met een noodgang het riool bereiken. Kortom, Putin is alive and kicking. Geïsoleerd? Our ass. Stay tuned. 

  • Datum: .

Komt Jeroen in Athene. Om de nieuwe Griekse regering terug te jagen op de poef. Eerst premier Tsipas. Nou kijkt Jeroen van nature al of ie op het punt staat iets in zijn schoenen te laten zakken. Maar dit keer moest ie echt nodig dus na aankomst bij Tsipas hop naar de doos. Jeroen is ook maar een mens en hij zit niet graag in het donker te bouten. Dus hij trekt aan het touwtje. Geen licht. Bolletje stuk? Nee, geen electriciteit. Grrrr. Jeroen is klaar, gebruikt wat schuurpapier en dropt dat na de smeerbeurt in het uitpuilende vuilnisbakje. Wat is dan de volgende etappe? Juist. Handen wassen. Geen soapy. Niks. Grrrrrrrr. Om even de pest uit zijn lijf te communiceren zet ie – nog steeds in het donker – zijn leptoppie aan. Natuurlijk. Geen WiFi. Vind je het gek dat het gesprek met Tsipas gierend in de min liep. Ook al excuseerde de Syrizaleider zich voor de ongemakken. Het zat zo: het personeel van zijn voorganger Samaras had de hele ambtswoning gestript voordat de aftocht werd geblazen. Vandaar. Gewoon zielig. 
Daarna was er een overleg gepland tussen Jeroen als Eurogroepbaasje en minister van Financiën Yanis Varoufakis. Daarna zouden ze dan gezamenlijk een persconferentie weggeven. Dat laatste hebben we gezien op de glazen tiet. Daarbij verklaarde Yanis ondermeer dat ie geen boodschap had aan de Troika (EU, IMF en de Europese Centrale Bank). Die sjacheraars hoefden niet meer langs te komen in Athene. Jeroen moest bijna weer, maar kon de bui nog net ophouden. Na afloop schudde hij Yanis moeizaam de hand en fluisterde hem iets in zijn oor. Wat? Het was even puzzelen, maar Jeroen fluisterde “You just killed the Troika”. En Yanis? Die zei “Wow”. Het wordt weer leuk in Europa. Hartstikke leuk. Stay tuned. 

 
  • Datum: .