Skip to main content

maandag 1 november-2004
Gerrit Zalm is een mierenneuker als het gaat om begrotingstekorten. Dat ondervinden wij met zijn allen dagelijks. Gerrit bezuinigt zich de blubber om maar asjeblieft binnen de Europese norm van drie procent te blijven. En dan gaat Bea nog even bezorgd staan te doen dat wij niet meer zo enthousiast zijn over Europa. Maar die heeft makkelijk lullen. Haar portemeknip wordt van die verrekt autocratische club in Brussel echt niet platter. Die van ons wel. Het ziet er naar uit dat volgend jaar vier landen over die norm van drie procent heen hupsen: Duitsland, Portugal, Italië en Griekenland. Gerrit, diegisteren met zijn collega’s op onze kosten zaten te confereren in Luxemburg, vond dat zorgelijk. Nog zorgelijker was het bericht dat Griekenland al vanaf 1997 de boel heeft belazerd. Zowel voor de toetreding tot Europa dus als in de jaren daarna zou de boekhouding zijn opgesext. En niet achter de komma, maar gewoon ervóór. Dat is onlangs boven water gekomen, maar echt veel ruchtbaarheid is daar niet aan gegeven.

Gerrit wilde blijkbaar wel van naad en kous weten voordat hij naar Luxemburg trok, want op 7 oktober ging hij in Den Haag lekker op onze kosten zitten te smikkelen met de voormalige (!) Griekse minister van Financiën. Glaasje exquise wijn erbij. Houdt Gerrit van. Bovendien had hij acht jaar met de goede man samengewerkt, dus dan mag er wel een kurkje sneuvelen.

De voormalige Griekse minister ontkende uiteraard dat er grof met de boeken was geknoeid. Daarmee zal voornoemde kous -al dan niet met naad- wel af wezen. En wij maar keurig in de pas lopen en bezuinigen tot we groen zien. Hè, Gerrit? Je moet gewoon de boel besodemieteren man. Net als de Grieken. Vindt niemand echt erg. Wij ook niet. Hoppa. Sirtaki!!!.

  • Datum: .

dinsdag 16 november-2004
Op 1 november jl. meldden wij al onder het kopje “Sirtaki” dat de Griekse regering al sedert 1997 de boel in Brussel heeft besodemieterd met vervalste financieel-economische begrotingen. Volgens de officiële opgaves voldeden de nazaten van Zorba keurig aan hun drie procent-verplichting waarvoor Gerrit Zalm drie keer per dag zijn gebedskleedje uitrolt. In werkelijkheid gingen ze vele procenten over de schreef. Naar nu pas blijkt wisten ze dat in Brussel al sinds 2000. Dus Gerrit ook. Desalniettemin heeft onze kleine lachebek, die als het hem behaagt gewoon schijt heeft aan een motie van een Kamermeerderheid, acht jaar lang genoeglijkmet zijn Griekse collega samengewerkt. Zo gaat dat in die kringen.

Vanmorgen stond op teletekst dat Europees commissaris Almunia van Monetaire Zaken in verband met deze kwestie de Grieken voor het Europese Hof van Justitie wil scheuren. Zal wel een natte droom blijven. En is in ieder geval mosterd na de feta.

  • Datum: .