Skip to main content

maandag 23 september-2013
Ben je lekker aan het shoppen in Nairobi. Wordt je gezellige dagje ineens ernstig verstoord door Al Shabaab (1). Een stel Somalische baarden die ooit eens een fillempie hebben gezien over de Bende van Nijvel en naar verluidt wraak wilden nemen op de inval van het Keniaanse leger in hun vaderland in 2011. Je moet het geloven willen. Vooral nu is gebleken dat het merendeel van deze schutterij Somaliërs waren die in het verleden naar de USSA, de UK, Canada, Zweden en Finland zijn vertrokken en zich daar gesetteld hebben. De overval was tiptop voorbereid en gezien de mogelijkheden waarover met name de Amerikaanse en Britse snuffelaars tegenwoordig beschikken is het haast ondenkbaar, dat deze jongens van een beruchte club als Shabaab onopgemerkt hun voorbereidingen konden treffen. Nou kan het zijn dat de NSA, de GCHQ, de CIA, MI6 en hoe ze allemaal ook mogen heten de boot hebben gemist. Maar het kan ook zijn, dat ze die boot helemaal niet hebben gemist en gewoon stiekem aan boord waren om de missie van de goed getrainde Shababjes te begeleiden. Gladio? Alive and kicking.

 • Datum: .

dinsdag 24 september-2013
Toch sneu voor Frank Lowy. Runt ie als baasje van de firma Westfield America een keurig winkelcentrum in Nairobi, maakt een Shahaab-posse er een mausoleum van. Moet je toch effe slikken. En als het nou de eerste keer was, maar op 9/11 hielp een oudere Mo-lichting zijn nering op Manhattan al volledig naar de kloten (1). Tuurlijk, de verzekering was er goed voor en Frank werd er financieel niet slechter van. Maar het doet toch wel wat met je. En je krijgt niet eens de tijd om het allemaal fesoendelijk te verwerken, want die klootzakken laten je geen moment met rust. Bijna elk jaar wordt er wel gedreigd om een van je hotels op te blazen en net als je denkt dat ze bluffen, pats, worden er in 2008 in Islamabad en Djakarta bommen geserveerd in je Marriott bunkers. Fuck!
En nou weer Nairobi. Volgens ooggetuigen stond die posse onder leiding van een Brits vrouwtje. Het zou gaan om ene Samantha Lewthwaite, de weduwe van de donkerbruine Jermaine Lindsay. De pappa van Samantha's koters was geen onbekende van de Britse smurfen en deed wat in verwarrende middelen. Tot ie op 7/7/2005 internationale bekendheid verwierf door op rigoureuze wijze het openbaar vervoer in Londen plat te leggen. Hij legde daarbij zelf het loodje. Zijn onschuldige blanke vrouwtje verdween een tijdje in een safe house van de Engelse nulnullenvereniging om bij te komen.
Toen zij terugkeerde in de maatschappij kreeg ze de bijnaam “de witte weduwe” en werd het even stil om haar heen. Tot ze in Mombassa ineens achter de vodden werd gezeten als brein van een bomaanslag op een bar. Een lokale snuffelbrigade klopte aan bij haar villa, maar ze was niet thuis. En haar vriend Habib ook niet.
Toch eigenaardig allemaal. Een streng orthodoxe Somalische Mo-groep Al-Shabaab met leuke shariaplannen voor hun thuisland stuurt een zwaar bewapende, goed getrainde posse, waarvan het grootste deel uit de UK en de USSA kwam, naar Nairobi. Onder leiding van een blanke vrouw, die ooit “zijdelings” betrokken was bij 7/7 en daarna gepamperd werd door Britse geheimschrijvers. Het doel was een winkelcentrum van de van joodse afkomst zijnde Frank Lowy, die op 9/11 zijn nering op Manhattan in vlammen zag opgaan en daarna talloze malen werd geconfronteerd met bomboodschappen. Wat denkt u? Zullen we de valse vlag maar weer eens hijsen? Nou vooruit met de geit. Daar gaat ie. Stay tuned.

(1) Die nering runde hij samen met zijn gap Larry Silverstein.

 • Datum: .

woensdag 25 september-2013
Hoe ironisch kan het wezen. Toen de “Witte Weduwe” en haar Shababes het winkelcentrum van Fred Howy platnijvelden, kreeg de Keniaanse vice-president William Ruto toestemming van de kromme rechtsprekers in het Vredespaleis voor een retourtje Nairobi. William verbleef in Den Haag omdat ie ervan verdacht wordt een stevige vinger te hebben gehad in de bloedige rellen in zijn thuisland na de presidentsverkiezingen van eind 2007. Dat geldt trouwens ook voor de in april van dit jaar gekozen president Uhuru Kenyatta. Die wordt als alles fout gaat dit jaar door de Haagse strafjurken aan de tand gevoeld over zijn vermeende financiering van doodseskaders.
En dan is er nòg een proces, dat mogelijk invloed heeft gehad op het verrassende initiatief dat de weduwe het afgelopen weekend nam. In het naburige Mombassa was net voor de aanslag een ouwe Shebaabgap van haar voor het hekje gesleurd. De Britse militant Jermaine Grant. Die was daar december 2011 bij de vodden gegrepen. Drie Britse (!) speurneuzen troffen na dat evenement bij Jermaine thuis chemicaliën, batterijen en ontstekingsmechanismes aan. Cat in the little pan. Jermaine ging voor het luik. En de weduwe stak hem wat harten onder de riem.
Wat zegt u? Onze valse vlag? Die wappert nog fier in het zicht van de Sint Jan. Stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 27 september-2013
Waar hebben we dat meer gehoord? Een zwaar bezwangerde Keniaanse heeft tegenover een lokale bromsmurf een verklaring afgelegd die ons bekend in de schelpen klinkt. Haar broer zou haar hebben aangeraden afgelopen zaterdag niet naar het Westgate winkelcentrum te gaan. Daar stond namelijk iets te gebeuren wat gegeven haar conditie fataal zou kunnen aflopen. Haar broer is als speursmurf werkzaam bij de NIS, de Keniaanse geheimedienst.
Nou is dit een gevalletje dat officieel is vastgelegd. Maar er gieren geruchten door de sloppen van Nairobi, dat meer mensen vooraf gewaarschuwd waren en ergens anders zijn gaan shoppen. En al zijn wij doorgeroeste leken, wij denken bij dit soort bimbam wel degelijk terug aan 9/11, toen heel wat joodse werknemers binnen de Twin Towers een dagje vrijaf hadden genomen toen het Flying Circus zijn eenmalige voorstelling gaf (1).
Inmiddels hebben twee andere NIS-snuffelaars naar buiten getild, dat ze niet hebben zitten te ronken. Volgens hullie zou zowel de grote smurf van de Nationale Politie als die van de Criminele Inlichtingendienst vantevoren zijn gewaarschuwd. Maar die waarschuwing viel blijkbaar op rotsige bodem.
Als een likje mosterd na een bord grauwe erwten zijn nu Israëlische (!), Duitse, Britse en Amerikaanse experts bezig met het zeven van de afgebrande rotzooi en heeft Interpol de Witte Weduwe, die jarenlang op haar gemakkie en met een vals paspoort in Zuidafrikaanse optrekjes bivakkeerde, op de internationale opsporingslijst gezet. Gossie. Stay tuned.

(1) Bijvoorbeeld de werknemers van de Israëlische IT-firma Odigo. Zie voor deze interessante club de serie “Valt er nog wat te putten?” uit 2006.

 • Datum: .

maandag 30 september-2013
Zie je wel. Geen centje pijn. Net als bij dat gevalletje van de Twin Towers: de verzekering is er goed voor. Als ze netjes hun premie hebben betaald hoeven Frank Howy (1) en zakengap Alex Trajtenberg niet bang te zijn, dat ze zelf moeten opdraaien voor de schade aan hun winkelcentrum in Nairobi. Die schade had overigens wel een onsje minder kunnen zijn als de toegeschoten dappere handhavers de boel niet in de hens hadden gestoken. Maar dat was natuurlijk wel nodig om zo veel mogelijk forensisch materiaal te vernietigen.
Hoe het met de Witte Weduwe en haar manschappen gaat? Goed, dank u. Ze hebben geheel volgens de planning het pandemonium verlaten via de onbewaakte tunnel naar het winkelcentrum van de buren. Zitten nu in safe houses. Even kijken of ze misschien verder nog bruikbaar zijn. Zo niet, dan ruimen we ze op.
O, btw, de boel was niet alleen verzekerd tegen het normale onheil, maar ook specifiek tegen polletiek geweld. En laten terroristische kunstjes daar nou ook onder vallen. Jawel. Nou is het alleen nog maar de vraag wie er buiten die vrij simpele financiële strapatsen baat had bij deze bloederige ongein. Werd de Keniaanse regering wat al te dikke mik met de Chinese concurrentie in oostelijk Afrika en moest er even geshowed worden dat wij in het westen daar niet van gediend zijn? Of zijn we van de pot gerukt? Wie het weet mag het lekken. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 2 dd. 24 september 2013

 • Datum: .

dinsdag 1 oktober-2013
Alles heeft zijn tijd nodig. Zo ook de voorbereiding van de heisa in het winkelcentrum van Nairobi.
Naar verluidt zou de schutterij van de Witte Weduwe zo'n drie maanden geleden al zijn begonnen met het opstapelen van de benodigdheden in een leeg winkelpand binnen de Westgate Mall. Daarna wachtten de Shababes kennelijk op groen licht om tot actie over te gaan. Van wie dat moest komen is duister en dat geldt ook voor de achterliggende reden. Wraak voor de Keniaanse inval in Somalië? Yeah, sure.
Kwootje uit onze bijdrage van gisteren: “Werd de Keniaanse regering wat al te dikke mik met de Chinese concurrentie in oostelijk Afrika en moest er even geshowed worden dat wij in het westen daar niet van gediend zijn?”. Analyze this: in augustus bracht president Kenyatta een staatsbezoek aan China. Of dat de opmaat vormde voor het verrassende initiatief dat Kenia in september ontplooide is het raadplegen van koffieprut. Maar twee dagen voor de Witte Weduwe en haar Shebabes aan de slag gingen werd in Nairobi wel het eerste clearing house voor de Chinese yuan op het Afrikaanse continent geopend. Geen gemier meer met de Amerikaanse dollar als je in Nairobi iets zakelijks met Bejing en omstreken van de grond wil trekken, maar rechtstreeks afrekenen in China's eigen munt.
Moet je niet meteen een waterval verwachten, meer een bescheiden stroomversnelling. Maar elementair is het wel en het zal in Washington en Londen zeker niet met een donderend applaus zijn ontvangen. Integendeel. Het kan zomaar aanleiding zijn geweest om groen licht te geven aan de Witte Weduwe en haar crew om de deuren van het lege winkelpand open te gooien en erop los te nijvelen. Vervolgens wegwezen via de tunnel naar de buren (1) en eenmaal in het safehouse met zijn allen aan de loempia, de fu yong hai, de koe low kai, de babi pangang en/of de pekingeend. We zullen die Chinezen mores leren. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 5 van gisteren

 • Datum: .

zondag 20 oktober-2013
Zie je wel. Valse vlaggen. Moet je dit even lezen over die terroristische aanslag in Nairobi. En dan vergelijken met wat we daarover allemaal te zien en te horen kregen van de NOS via de glazen tiet.
O, en dan ook nog even dit. Bent u weer helemaal bij. En voor vanmiddag: happy shopping. Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 22 oktober-2013
Ze denken het. Maar zeker weten, nee. Vorige week werden in Nairobi drie lijken opgevist uit de resten van het genijvelde winkelcentrum van Frank Lowy cs (1). En afgelopen weekend nog eentje. Mogelijk gaat het om de vier met AK-47's rommelende Shababes, die al telefonerend en uit hun neus baggerend zijn vastgelegd op Franky's bedrijfsvideo's. Dat wordt dus een nummertje kijk en vergelijk voor de Keniaanse speursmurfen, die ook al de nodige DNA-tjes hebben getrokken om aan de weet te komen of het misschien om bekende Babes ging. Maar verder niks over de Witte Weduwe (2) of Shababes die mogelijk vroegtijdig het veld hebben verlaten. Nou ja, niks. Volgens de laatste berichten hebben handhavers wel de laptop van de weduwe opgeduikeld. Het vraagstuk “Hoe maak ik een leuke bom? ” bleek haar al jaren bezig te hebben gehouden. Daarnaast had ze als een echte muslima ook interesse voor bodybuilding en optutten. En als klapstuk van de veiling troffen de snuffelaars nog een door haar samengeveegde ode aan Osama aan met als gevoeligste strofe “Oh sheik Osama, my father, my brother. My love for you is like no other. Oh sheik Osama, now that you are gone, The muslims must wake up, they must be strong”. Een deun van Ewbank eronder en hoppa een hit. En zo wordt een vreselijk incident met 67 doden veranderd in een farce. En de weduwe? Zij dichtte voort onder haar valse vlag. Tot de volgende aanslag. Stay tuned.

(1) Zie voor Frank aflevering 2 dd. 24 september 2013
(2) De koosnaam voor de Britse Samantha Lewthwaithe

 • Datum: .

maandag 13 januari-2014
Zooo, iedereen de vlag uit. Volgens ene Dennis Brady zijn de vier schutters die vorig jaar september een ladinkje lood losten in de Westgate Mall in Nairobi waarschijnlijk allemaal verhuisd naar hogere sferen. En Dennis kan het weten, want die werkt voor de FBI.
Een maand geleden liet de NYPD (de New Yorkse smurfendienst) een heel andere flodder los. Toen heette het, dat de vier Shababes na de medische verzorging van een van hullie en een intens gesprek met Allah, waarschijnlijk ontsnapt waren. Maar in de visie van Dennis is dat gelul, want als het snode kwartet inderdaad was ontsnapt dan had Al-Shabab zich daarvoor wel in het openbaar op de borst geramd. Ja maar, Dennis, als het nou eens helemaal niet om Shababes ging, maar om iets griezeligs dat naar gladiolen stonk? En dat onder leiding stond van een witte weduwe met Britse antecedenten? Dat is andere Peijnenburg. Inderdaad niks meer van die juf vernomen. Maar dat is niet meer dan logisch. Net als over die tunnel van de West Mall naar de buren. En die lege shop in de West Mall waar het cluppie loodgieters de overval op hun gemakkie konden voorbereiden. Ook niks. Waarschijnlijk dit, waarschijnlijk dat. Dat is alles. Houdt het ons nog serieus bezig? Eerlijk gezegd niet. Een ding misschien nog. Zou dat Chinese clearinghouse nou nog geopend zijn in Nairobi (1)? Stay tuned.

(1) Die opening zou twee dagen voor de aanval op de West Mall plaatsvinden. Zie ook aflevering 6 van deze serie dd. 1 oktober 2013

 • Datum: .

vrijdag 6 juni-2014
Was ze het? Of was ze het niet? Samantha Lewthwaite aka de witte weduwe. September vorig jaar stond ze nog flink in de schijnwerpers na de nijveliaanse aanslag op het winkelcentrum Westgate in Nairobi (1). Maar daarna was het rap stil geworden rond het Britse valse vlaggenvrouwtje. Tot een paar dagen geleden. Sam zou namelijk recentelijk gespot zijn toen zij, begeleid door een smurfeneenheid uit het aan de kust liggende Lamu, een bezoek bracht aan een Keniaans legerkamp in Somalië. Nou onderhield ze als je het geloven mag contacten met al-Shabab. Een baardenclub die regelmatig bommen bij het ontbijt serveert. Het kan dus zijn dat de weduwe wat inside baard-info kwam spuien bij de Keniaanse houwdegens in het Somalische veld. Maar zeker weten, nou nee. Het blijft tasten in de darkroom. Vreemd is wel, dat het baasje van voornoemde smurfeneenheid inmiddels heeft verklaard dat het om een Spaanse toeriste ging, die al lang weer a la casa is. Mallotiger kan haast niet en zijn verklaring heeft dan ook niet kunnen voorkomen, dat er een grootscheeps onderzoek op gang is getrokken naar de werkelijke identiteit van het vrouwtje, of ze nog in Kenia verblijft en of ze identiek is aan Sam. Zullen we eens een matchje fiksen? Ze wordt niet gevonden. Zoals gebruikelijk bij gladiolen die nog in bloei staan in een geheimedienstvaasje. Stay tuned.

(1) Het is de moeite waard om het verhaal rond Sam nog eens door te snorren. Met de combinatie zoekmachine en de term “weduwe” komt u een heel eind.

 • Datum: .

vrijdag 15 augustus-2014
Waar vind je dat nog? Gisteren moest een Keniaans smurfenteam op het matje komen bij een kadi in Mombasa. Die was namelijk nieuwsgierig naar de vorderingen in het onderzoek naar Samantha Lewthwaite aka “de witte weduwe”. De 30-jarige Britse muslima die mede-verantwoordelijk wordt gehouden voor de bommenregen die een paar jaar terug Kenia teisterde, waarbij ondermeer het Westgate-winkelcentrum in Nairobi in een kruip-door-sluip-door veranderde. De opgeroepen smurfen bleken geen flauw idee te hebben waar Sam uithing. Dat kwam volgens hullie, omdat ze naar alle waarschijnlijkheid plastisch had laten rommelen aan haar face. Ja, zo lusten we er nog wel eentje. Doe maar met een genetische klodder van Heinz.
De connectie tussen de Britse geheimdiensten en de weduwe van een van de broodroosters, die volgens het nijveliaanse sprookje op 07/07/2005 van de Londense metro een zoekplaatje maakten en een etagebus lieten vliegen, is blijkbaar nog steeds geen onderwerp van gesprek in Mombasa. En zal het ook niet worden. Maar bij ons wel. Van meet af aan. Als u houdt van gekruide onderwerpen kunt u terecht bij eerdere berichten uit deze serie. Het is geen Alphen aan de Rijn, maar toch zeker de moeite waard. Stay tuned.

 • Datum: .