Skip to main content

zondag 2 december-2012
Zit een man soep te eten. Een communistisch Kamerlid van Oekraïne. Ziet ie ineens een rochel drijven. Tussen de balletjes. Da’s effe lekker. Er wordt meteen een onderzoek ingesteld en wie blijkt de schuldige te wezen? Serveerster Julia Borshchenko. Die kwatte al jaren elke dag in de Kamersoep. Uit protest tegen de graaicultuur onder de volksvertegenwoordigers en haar schamele maandloontje van 390 euro. Julia kreeg de lege zak, maar ze zat daar niet mee. Ze verklaarde nu van plan te zijn om auteur te worden.
Nou dan kan ze misschien aan een schelmenroman beginnen. Met als hoofdpersoon de Catalaan Jordi Sardà Bonhevi. Die tekende namelijk namens de Spaanse gasboer Gas Natural Fenosa de afgelopen maandag samen met hotemetoten van de Oekraïense regering documenten, die in een geweldige deal voorzagen. De bouw van een vloeibaar gasinstallatie ter waarde van 1 miljard dollar, die het land minder afhankelijk zou maken van de beren in Moskou. Iedereen blij. Alleen, jammer nou, bij Gas Natural Fenosa wist niemand wie die Jordi was. In ieder geval niet hun officiële vertegenwoordiger. Mogelijk wel van Gas Natural Penosa. Desgevraagd deelde de Catalaanse jongleur mee, dat hij had gehoopt dat de Spaanse gasboer wel was ingestapt na de ondertekening. Niet dus.
Die ondertekening werd ondermeer bijgewoond door de Oekraïense premier Azarov. Na de plechtigheid werden alle aanwezigen verrast met een lekker kopje soep. Het was koud in Kiev.

  • Datum: .

dinsdag 4 december-2012
Was het de soep? Was het de fake-deal met Gas Natural Fenosa (1)? Gaat ie zich voorbereiden op zijn AOW? Stond er niet bij. Zeker is wel dat de Oekraïnse premier Azarov zijn ontslag heeft ingediend. Samen met zijn hele regeringsploeg. En dat in een land waar het nog veel slechter gaat dan bij ons achter de duinen. Niet dat er nu veel zal gaan veranderen. De oppositie onder leiding van bokser Vitali Klitschko ging bij de afgelopen verkiezingen down. Ook al omdat de voorzichtig weer van de schamele kerkermaaltijden genietende Yulia Tymoshenko nog steeds buitenspel staat. Dus nieuwe verkiezingen? No way.
De bijna 65-jarige Azarov keert voorlopig terug in de schoot van het parlement. Naar verwachting wordt hij als premier vervangen door een jeugdig lid van “De Familie”. Een groep getrouwen rond president Yanukovich. Democratie op zijn Oekraïens zullen we maar zeggen. Niettemin zouden we de nieuw te benoemen premier op het hart willen drukken alvorens zijn soep te nuttigen deze eerst even te zeven en rondzwervende Catalaanse feestnummers goed in de kieren te houden. Een eventuele honorering van dit advies gaarne naar ING bankrekeningnummer 5349231 tnv Stichting De Stelling Muurkrant Kollektief Den Bosch. Bij voorbaat.

(1) Zie aflevering 1 dd. 2 december 2012

  • Datum: .