Skip to main content

woensdag 29 april-2009
Het is toch anders. Vorige keer met die vogelgriep zag je hele legers kippen, eenden, ganzen, kanaries, pauwen en ander gevogelte op de schop gaan. Maar heeft u een Mexicaans varken de vlag zien strijken? Niet een. Nou kunnen ze voor de normale sluitingsdatum als een haas zijn overgebracht naar de vitrine van een reeks buurtsupers. Maar volgens berichten uit Mexico is daar tot nu toe geen sprake van geweest. Het is ook een raar virus. Een beetje varken, een beetje vogel en een beetje homo sapiens. Het is net of de behanger voorbij is geweest. En het brengt je terug naar het ontstaan van het HIV-virus. Dat zou zijn ontstaan toen een Afrikaanse liefhebber zijn jongeheer in een aap stak. Pas later ging het gerucht dat het een man-made virus was, dat was losgelaten binnen de Amerikaanse homo-scene en daarna onbeheersbaar bleek. Zeg niet dat het niet kan. Zo brak in 1971 de varkenskoorts uit op Cuba. Resultaat: 500.000 knorretjes werden voortijdig afgemaakt. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder zou verspreiden. Wat bleek later? Dat de CIA het virus bij Guantanamo aan land had laten brengen door een vanuit Panama opererende anti-Castrogroepering. Dat ging dus om een puur politieke actie en daar lijkt nu in Mexico niet veel kans op. Als je ervan uitgaat dat ook nu een of andere nerd dit nieuwe griepgeval in elkaar heeft gebroddeld, dan is de vraag valide welk varken daar baat bij had? De producent van Tamiflu? De producent van mondkapjes? De producent van het nieuwe vaccin? Of de naakte shortsellers die ter wille van het gewin en met de nodige voorkennis desnoods de hele wereld naar de kloten helpen? In ieder geval reageerde de beurs gisteren wel. Dus kan het zijn dat her en der op de wereld iemand nog een extra varkenshaasje heeft verorberd. Heerlijk.

  • Datum: .

donderdag 30 april-2009
Even een citaatje uit het hartverwarmende jaarverslag dat het Japanse Chugai Pharmaceutical Co. Ltd., de producent van Tamiflu, vorig jaar uitbracht.

"Voor het jaar 2009 voorzien wij dat de verkoop van Tamiflu zal stijgen met 531 procent. Dit naar aanleiding van de verwachte aanleg van nieuwe voorraden door de regering en de voortgaande stijging van het aantal recepten bij seizoensgebonden griepepidemieen."

Het verslag was ondertekend door chairman, president en CEO Osamu Nagayama. Die kan eind 2009 in ieder geval rekenen op een vette bonus. Al was het alleen maar vanwege zijn voorspellende gaven. Wie ook een leuk bedragje kan laten bijschrijven op zijn bankrekening is George Wacko's oud-minister van Defensie en Abu Ghraib regisseur Donald Rumsfeld. Die heeft ooit in een onbewaakt ogenblik de rechten van Tamiflu gekocht. Wat heb je toch een mazzelaars in de wereld. Of zit het toch anders? Stay tuned.

  • Datum: .