Referenda zijn mooi. Behalve als de gewenste uitslag kut met perenmoes is. Dat moet koetkekoet worden voorkomen. Dus wordt een hele kudde gevaren van stal gehaald om te voorkomen dat het de foute kant op gaat. We weten nog niet hoe het er eind van de week in de UK voor staat, maar als je mag geloven wat er allemaal gaat gebeuren als de Britse bevolking zijn middelvinger naar het zwerk priemt dan keert het land terug naar de periode voorafgaand aan de slag bij Hastings in 1066.
Brussel en Washington trekken de hele trukendoos open: Vlad Poetin zou zich een scheur lachen. John with the cap kon het de komende jaren wel eens ernstig gaan voelen in zijn knip. Want Londen zou na de Brexit niet langer het financiƫle roofcentrum van de wereld zijn, Europese bedrijven zouden zich uit de UK terugtrekken en het Pond kreeg een serieus tikkie. De UK zou de paria van de wereld zijn. Enzovoort enzovoort. Al dat gelul maakt deel uit van een uitgewogen campagne: Project Fear. Althans volgens de Deense sociaal-liberale politicus Lave Knud Broch. Lees hier hoe dat project in Denemarken tot leven kwam bij verschillende referenda die daar in verband met allerlei toenaderingspogingen van het Vierde Rijk werden georganiseerd. Blijkbaar is er nog hoop. En nu je het zo vraagt: het gaat goed in Denemarken.

  • Datum: .

"Het gaat goed in Denemarken", met die leus als van wijlen Loekie de Leeuw eindigde 20 juni een bijdrage over het Britse referendum. Teneur van het stukje: referenda zijn best lekker en de meltdown van UK en EU is allemaal allenig maar propaganda van de NATO en zo.
Vinden wij een tikkeltje kort door de bocht maar waar we hier over vallen is die oprisping over Jutland en omstreken. Ook nooit in Naestved geweest?
Neen, want het klinkt inderdaad als Urk of Tietjerk en is voor de kindertjes straks met de grote vakantie lang niet zo leuk als Legoland. Voor toeristen is Naestved dus helemaal niks, maar toch heb je er gasten uit den vreemde. Hoewel: gasten? In Naestved ligt een opvangkamp voor asielzoekers.
Het bestaat uit tenten. Nu zijn de winters in Denemarken al een ietsje kouder als in de Betuwe, dus de korte dagen er doorbrengen in een tent is meer iets voor extreme sporters en niet voor mensen die het allemaal wat warmer gewend zijn. Daarbij komt: in die tenten is het ook niet erg gezellig. Er is er eentje waarin maar liefst negen bedden zijn geplaatst (lees: matrassen met dekens) en in een hoekje zie je een wc-pot. Het is ook niet de bedoeling van de baas van het kamp (lees: de Deense overheid) om het er gezellig te laten zijn. Het kamp in Naestved is opgericht ter afschrikking van de sloebers die het tijdens hun Odyssee door Europa tot helemaal in Naestved gebracht hebben. Hullie moeten niet denken dat wij het hier allemaal voor elkaar hebben.
'Naestved' is een onderdeel van de harde asielpolitiek van de rechtse, door populisten en pseudo-nazistische partijen gesteunde Deense regering. In Skandinavie, zeg maar de Verenigde Koninkrijken van boven Hamburg, vindt het goede voorbeeld uit Kopenhagen gretig aftrek. Juist afgelopen woensdag verloor Zweden niet alleen van de Belgen tijdens Euro 2016 maar nam het parlement in Stockholm anti-immigrantenwetgeving aan die bij Geert Wilders tot een orgasme van Venlo tot Petten zou leiden. Zo goed gaat het in Denemarken en in de rest van Noord-Europa... (JoopFinland)

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch