donderdag 31 oktober-2013
Denk nou niet meteen, dat wij alleen molens hebben die langzaam draaien. Dat verschijnsel kennen ze elders ook. Neem nou Polen. Wie herinnert zich niet onze berichtgeving uit de eerste helft van het jaar onzes Heren 2007 over de slotsom die bij een Brusselse commissie was geboren dat Amerikaanse baardvluchten inderdaad Polen hadden aangedaan (1). CIA-jets waren ettelijke malen in diep geheim geland op het ouwe vliegveld van Stare Kiejkuti, dat in de nabijheid beschikte over een fraaie folteria, waar in vroeger jaren verzetslieden, Joden, krijgsgevangenen, andersdenkenden en toevallige voorbijgangers het vuur na aan de schenen werd gelegd. Ook de baardige passagiers van voornoemde jets viel een dergelijke exquise behandeling te beurt, aangevuld met natte handdoeken, executie-acts, buldermuziek en andere snufjes uit de voorraad psychologische dominosteentjes.Nu, bijna zeven jaar verder is het Poolse ministerie van Justitie nog steeds met de gang van een slak na twee uurtjes dark room bezig met een onderzoek naar de affaire.
Nee, dan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Op 3 december van dit jaar is er een openbare zitting waarbij duidelijk moet worden verschaft over de vraag in hoeverre de Poolse regering steun heeft verleend aan de fitnessoefeningen van de CIA in Stare Kiejkuti. En nou juist die openbaarheid wordt door Warschau niet op prijs gesteld. Vandaar het verzoek aan de betrokken kadi's om de zaak achter gesloten deuren af te werken. Of dat verzoek gehonoreerd wordt horen we binnenkort. Lekker molentje hè? Alleen de energie al. Stay tuned.

(1) Zie de twee “Poolse landdagjes” van 6 januari en 9 maart 2007.

  • Datum: .

zaterdag 16 november-2013
Warschau kan het schudden. Eind oktober had de Poolse regering aan het Europese Hof voor de rechten van de mens verzocht om de zitting over de geheime CIA-vluchten en de daarop volgende stiekeme verhoorsessies van verdachte baarden achter gesloten deuren te laten plaatsvinden (1). Het Hof heeft dat verzoek afgewezen. Volgens het Poolse regime zal door het Hof op 2 december wel een aparte zitting over de kwestie in de steigers worden gezet. Klinkt ruk, maar laten we samen bidden voor iets beters. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 1 dd. 31 oktober 2013

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch