Skip to main content

zondag 6 november-2005
Ken je dat. Kom je als journalist met een briljant artikel binnenschuiven dat volgens jou zeker op de voorpagina moet belanden, desnoods de aankeiler, gaan de nomenclatura in de eind- en hoofdredactie een beetje zuinig zitten kijken. Zo van “nou ik weet het niet”. Of zeggen “leuk stuk gozer, komt op de voorpagina, maar als er belangrijker nieuws komt gaat het niet door”. Hou dan je fluit alvast maar een uurtje tussen de draaideur bij V & D, want het wordt niks.
Dat gebeurde gisteren met de aankeiler van een interview met Edwin de Roy van Zuydewijn in het AD. De aankeiler viel buiten de boot, maar was interessant genoeg om hem hier in extenso af te drukken.Quote:

Prinses Margarita heeft tijdens haar huwelijk met Edwin de Roy van Zuydewijn DNA afgegeven om aan te kunnen tonen dat er onwettige troonopvolgers zijn. Dat zegt De Roy van Zuydewijn in een interview met deze krant. Volgens artikel 24 van de Grondwet moet het koningschap erfelijk worden vervuld door de wettige opvolgers van Koning Willem 1, Prins van Oranje-Nassau.
"Margarita had een privé-rekening met de familie te vereffenen," aldus De Roy van Zuydewijn. "Waar dit over ging laat ik nu buiten beschouwing, maar het gevolg was dat zij vrijwillig DNA afstond voor onderzoek."
Onderzoeker Peter Nugter bevestigt dat het DNA-materiaal van Margarita beschikbaar is. "Ik heb ook genetisch materiaal van Helena van Nassau, de moeder van koningin Emma, en anderen. Het is een kwestie van combineren. Ik schat dat we 85 procent zekerheid hebben. Dat is wetenschappelijk gezien net iets aan de lage kant, maar we gaan verder. Al is het een lastig onderzoek door de tegenwerking."
Prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn zijn in een
echtscheidingsprocedure gewikkeld. Binnenkort volgt er een tweede proces.
Aan een eerdere uitspraak van de rechter, waarin Margarita veroordeeld werd tot het betalen van alimentatie, werd volgens De Roy van Zuydewijn voorbij gegaan. De Amsterdammer geeft volgend jaar een boek uit, overweegt deel te nemen aan een nieuwe politieke stroming en heeft een nieuwe hond, Pablo.


Als we het dus goed begrijpen blijkt uit het Oranje-materiaal waarover meneer Nugter beschikt dat we twijfels mogen hebben over de vraag of de huidige generatie van koninklijke hoogheden wel rechtstreeks afstamt van Willem I. Oftewel, er is onderweg mogelijk wat slordig gepaard. Nou komt dat in de beste koninklijke huizen voor, maar als in dit specifieke geval de grondwet wordt vertrappeld is dat natuurlijk geen pipi de la chatte.
Is de aankeiler waarover we het hebben bewust in het ronde archief van het AD gemikt? Weten we niet. Maar het is niet voor het eerst dat er wordt gerommeld met de info rond en van De Roy van Zuydewijn. Zo is er bijvoorbeeld altijd weinig tot geen aandacht besteed aan zijn topfunctie bij het Bouwfonds, de vastgoedpoot van de ABN/AMRO die zulke kameraadschappelijke banden onderhield met het inmiddels gedecimeerde koningskoppel Willem Endstra/ Klaas Hummel.
Vroegen wij Edwin in het voorbijgaan of hij net als Margarita ook aanwezig was bij een door Chris Thunnessen (een van de Schimmen van Pim) georganiseerde bijeenkomst in Monaco in september 2000, zo gevoelig beschreven in Octopussy (31). Ja, daar was hij ook aanwezig. Maar van een incident met Klepper en Mieremet (onderwijl samen bezig met de schoonmaak van de hemel) stond hem helaas niks bij. Andere zaken uit die periode staan hem echter nog wel helder voor de geest. Hmmmm, jammie. Dat belooft nog wat.

  • Datum: .

maandag 7 november-2005
Uit een stukkie van Theo van Gogh dd. 16/4/2004.

“... Waarom weigeren Majesteit en de haren mee te doen aan een Russisch onderzoek dat wil uitzoeken of het DNA van de Romanovs nog te vinden is in het speeksel van de Oranjes? Een bloedlijn die officieel teruggaat tot prinses Anna Palowna, naar wie her en der nog wel ‘ns een straat of dorp is vermoemd. Prins Charles uit het Verenigd Koninkrijk had geen moeite met hetzelfde onderzoek en bleek verwant. Zou Majesteit kennis hebben dat haar oma Wilhelmina inderdaad verwekt is door deze of gene ritmeester te hove en niet door vanwege syf steriel geworden Willem III? Staatsrechtelijk maakt het niets uit - de Oranjes blijven de Oranjes -, maar vermoedelijk taxeert Majesteit dat een familie van bastaarden minder glanst in het koninklijke sprookje.
Als dat arme schepsel Margarita verstandig is, ondergaat zij wel die test en werpt het door haar gewenste resultaat - de verbroken band met de Romanovs, tante Trix voor. Zou er voor haar dan wel een centje van de Oranje-miljarden overschieten?
”

Inmiddels heeft Margarita de goede raad van Theo dus opgevolgd en heeft inderdaad meegewerkt aan een DNA-test (1). Of ze van plan is om met de uitslag daarvan, wellicht aangevuld met de resultaten van Peter Nugter’s research, haar tante te belagen hebben wij nog niet kunnen achterhalen.

(1) zie deel 1 van gisteren

  • Datum: .

donderdag 10 november-2005
Actie is reactie. Naar aanleiding van onze eerste twee artikeltjes over de DNA-perikelen rond Margarita kregen we een mailtje van een van onze lezers. Met interessante lectuur over de Oranjes die in de loop der eeuwen over ons waakten. Samengesteld uit gegevens die eind vorige eeuw en begin deze eeuw in verschillende serieuze boekwerken over deze materie zijn verschenen.
Daaruit komt ondermeer naar voren dat stadhouder Willem IV zo impotent was als een gecastreerde kater. Raar dus dat er toch een Willem V het levenslicht zag. Die leek echter sprekend op de stalmeester van zijn vader, Douwe Sirtema van Grovestins. DNA-onderzoek was er nog niet in de achttiende eeuw, dus het bewijs dat Douwe de vader van Willem V was ligt op het kerkhof.
En dan was er vervolgens nog koningin Wilhelmina. Haar vader, koning Willem III, zou last hebben gehad van een glazen fluit en daarom niet in staat zijn geweest om samen met de jeugdige Emma van Waldeck-Pyrmont een nakomeling te produceren. Ene Jonkheer S.M.S. de Ranitz, de particuliere secretaris van Emma, zou genereus te hulp zijn geschoten bij de redding van de Oranje-dynastie.
Deze narigheid in het vooronder kan voor de huidige koninklijke generatie een goede reden zijn geweest om medewerking aan een DNA-onderzoek ten behoeve van de Romanovs vriendelijk edoch beslist van de hand te wijzen. Wie weet horen we hier nog wel iets meer over. Dus stay royally tuned.

  • Datum: .

vrijdag 30 december-2005
Eerlijk is eerlijk, De Telegraaf heeft vandaag een wereldprimeur in Nederland. Weten we tenminste eindelijk welk DNA-materiaal van Prinses Margarita precies wordt bewaard om definitief te bewijzen dat de huidige Oranjes van slordige afkomst zijn, zoals het AD en Kleintje Muurkrant begin november al wisten te melden. Volgens de krant gaat het om een haarlok, speeksel en een niet nader gespecificeerd kledingstuk (?).
Het is duidelijk, dat het duo De Roy van Zuydewijn en De Vos een nieuwe weg zijn ingeslagen: De Basisweg. Het zal vanavond nog lang onrustig zijn aan het Noordeinde. Hm?

  • Datum: .