Skip to main content

dinsdag 8 januari-2008
Aan de overkant van het plasje stromen elk jaar zo'n 20.000 novieten toe om dienst te nemen in Gordon Brown's army. Moet ook wel want net zoveel luitjes van de wat ouwere stomp hangen jaarlijks hun PSU in de willows. Dat verschijnsel bezorgt een lichte pain in the ass van de ferme jongens bij het Ministerie van Oorlog en de stoere knapen van de legerleiding. En dus laten ze flatteuze filmpjes en brochures maken over hoe leuk en nuttig het is om met een ton ongerief aan je lijf door de hei te rennen en de nachten door te brengen in een kuttentje, waarin zelfs een Pigmee onrustig zou worden. Of vanuit een wentelwiek zoveel losse flodders los te laten dat een nabije snelweg afgesloten moet worden wegens dichte mist. Of met een mijnenveger de zee doorlieven om een mooi fonteintje te maken van al die ouwe teringbommen die je voorgangers hebben achtergelaten. En niet te vergeten de ontspanning in de kantine, waar je heel goedkoop een levercyrrose op de kop kunt tikken en een loslopende vrouwelijke collega buiten beeld rustig een beurt kan geven, omdat ze er zelf om vroeg. Goed voor het moreel.
Over die al te rooskleurige voorstelling van zaken is maar weer eens een kritisch rapport geschreven, dat te zijner tijd misschien ook eens moet worden doorgebladerd door Eimert en zijn pr-functionarissen bij een pilsje op het Plein. Want wij kennen die tenenkrommende glamourfilmpjes ook. Filmpjes die met de waarheid een flink veldloopje nemen. Oorlog is vreselijk. En vooral als ie wordt afgedekt met loeiers van leugens. Wat is er leuk aan Abu Ghraib? Wat is er leuk aan Fallujah? Wat is er leuk aan het kelen van kinderen, al dan niet per ongeluk? Wat is er leuk aan het totaal vernietigen van hele dorpen en steden in de naam van koning of koningin Olie, die ons met kerstmis manen om niet zo ruw met elkaar om te gaan. Maar ja, als je de werkelijkheid laat zien, meldt geen mens zich meer aan. Tenzij het in je bovenkamer al niet helemaal pluis is. Dan kan je je ergens in Afbaardistan helemaal uitleven. Wat denk je van deze? Gebeurde begin januari in Mosul. Tijdens een raid van een Amerikaans-Irakese eenheid (mixed-grill) schopten een stel Amerikaanse leden van de posse vrolijk in op een zwangere vrouw die in hun ogen iets fouts had gedaan of gewoon moest opzouten. Let wel, onder leiding van een heuse kapitein. LOL. Maar ene Kaissar Saady al-Juboory aka "Caesar", een Irakese collega, schoot de verantwoordelijke kapitein en een sergeant wel ter plekke dood. Hij wacht nu op zijn veroordeling. In de straten van Mosul verschenen flyers en graffiti met de tekst "well done, Caesar". Oorlog? Hartstikke leuk.

  • Datum: .

dinsdag 29 januari-2008
Herinnert u zich Caesar nog? Die Irakese militair die in Mosoel twee Amerikaanse collega's voor hun hol schoot, omdat ze een zwangere vrouw in mekaar stonden te trappen.
O nee? Moet u even terugbladeren naar 8 januari. Nee, wij wachten wel effe..................... Ja? Hebt u hem weer. Prima. Dat gevalletje werd indertijd afgedaan als een lullig, op zichzelf staand incident in een Koerdische stad waar het tot dan toe eigenlijk heel rustig was geweest en de olie vriendelijk voortkabbelde. Maar wat denk je? Jawel, ineens de vlam in de schapenbout. Een hele reut Iraki's afgelopen weekend de pijp uit en vijf Amerikaanse gunslingers naar Arlington of een ander rustig plekkie. Een hele kolonne tanks is inmiddels op weg naar het noorden om het laatste grote bolwerk van Al Qaida in Irak te slechten. En wij maar denken, dat het in Irak maar om een handjevol volgelingen van Captain Caveman ging. Maar nee hoor, ineens zit heel Mosoel vol met baarden. Of het iets te maken heeft met de anti-PKK inval van de Turken daar? Of de recent door Bagdad afgesloten oliedeal met een Turks/Amerikaanse combi? Echt niet. Als de mainstream zegt dat het om Al Qaida gaat, dan gaat het om Al Qaida. Al is het midden in Groenland. Die Koerden dachten zeker dat ze op een eiland woonden. Nou, daar komen ze deze week wel achter. Heil Caesar.

  • Datum: .