woensdag 18 september-2013
Effe geen Osamba aan mijn lijf. Dat moet de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff hebben gedacht toen ze afgelopen maandag na een gesprek van 20 minuten het contact met haar Amerikaanse collega afbrak. Ze stond voor 23 oktober op het lijstje voor een officieel bezoek aan het Witte Ziekenhuis. Maar door het Snowdenbericht, dat de NSA ook haar had afgelegd was haar zin eraf. En dat was niet alles. Dilma heeft inmiddels aangekondigd, dat de BRICS-landen een onafhankelijk onderzees kabelnetwerk voor de onderlinge communicatie gaan aanleggen. Niet aangesloten op de Amerikaans-Britse bedoening. Misschien wat naïef, want voor je het weet trekt een vissersnet of een scheepsanker zo'n kabel aan flarden. En als je dan niet oppast zit er zomaar een apparaatje op die breuk, dat alle communicatie doorstoot naar de USSA, de UK, Australië en meer van die Engels sprekende snuffelstaten. Maar goed, Dilma heeft in ieder geval meer ballen dan onze Haagse kopkluivers, die ondanks de waanzinnige kosten en de belabberde kwaliteit de JSF door hun strot laten duwen en zonder sluitend bewijs roepen dat Assad de gaskraan heeft opengezet. De VOC was vreselijk, maar dit is erger. Sorry, het moest er even uit.

  • Datum: .

dinsdag 8 oktober-2013
Zo langzamerhand trekt de mist op. De NSA is niet alleen. Als het de ellendige Amerikaanse snuffelneuzen zo uitkomt willen ze best samenwerken met collega's uit andere landen. Zonder dat die collega's weten, dat ze stiekem een extra vette troefkaart in hun mouw hebben (1). Mogelijk ligt dat even anders binnen de Five Eyes. De snuffeltrust die ooit is gevormd met de blanke, goddank Engels sprekende neusvrienden uit Canada, Engeland, Australië en Nieuw Zeeland. Want zelf de hele wereld afleggen bij de selectieve jacht op baarden, communisten, pedo's, omgebouwden, activisten en andere kwalijke gevallen is misschien wat teveel gevraagd. Tel je daar nog eens de economische spionage bij op en je zit zwaar met je handen in het dunne haar. Hoe prettig is het dan niet als je binnen zo'n trust af en toe eens wat kan delegeren? Heel prettig.
Een voorbeeld van zo'n economisch hoogstandje: Vorig jaar juni verzorgden de jongens van de CSEC (Communications Security Establishment Canada) tijdens een gezellig samenzijn met de neusjes van de andere vier van de vijf een presentatie van de inbraak bij het Braziliaanse ministerie van energie en mijnen via het computerprogramma Olympia. Alle communicatie tussen Braziliaanse hotemetoten binnen de bewuste sector werd netjes geregistreerd en net zo netjes in vijfplo weggeborgen. Aangevuld met de kennis die de NSA oppompte bij de Braziliaanse staatsoliekanjer Petrobras en de Five Eyes konden het BRICS-land economisch bij de ballen grijpen wanneer ze maar wilden. Wie aan de top zit wil daar graag blijven. Desnoods met een keiharde tackle op de Achillespezen. Neuzen is oorlog. Stay tuned.

(1) Zoals bijvoorbeeld bij hun tikkie-takkie met de neusjes van onze oosterburen. Zie ook “Niks nieuws (2)” dd. 8 juli 2013.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch