vrijdag 1 januari-2010
Zo'n lone nut die een enkeltje Yemen, Ghana, Nigeria, Nederland, USA neemt om vlakbij Detroit zijn onderbroek op te blazen brengt je op 1 januari 2010 niet in een stemming van joehei, het wordt straks weer mei. Integendeel, het brengt je op de sombere gedachte dat er ook dit jaar wel weer een paar nieuwe exemplaren uit de galerij van explosieve sensatiebakken de aandacht zullen vestigen op de onontkoombare werkelijkheid: je kan de hele wereldbevolking inclusief Guusje ter Horst in zijn blote reet voor een scan zetten, het helpt niet.
Wie werd er allemaal al niet belaagd door een lone nut, zowel in het verre als nabije verleden? Een willekeurige greep uit de aanslagentrommel:

 • President Lincoln: lone nut.
 • President Garfield: lone nut.
 • President McKinley: lone nut.
 • President John Kennedy: lone nut met een wel heul bedrijvige kogel.
 • Presidentskandidaat Robert Kennedy: lone nut met wel heul veul kogels.
 • President Reagan: lone nut uit de stal van de familie Bush.
 • President George W. Bush: lone journalistic nut, wilde het met een paar schoenen proberen, maar gooide twee keer mis.
 • Premier Rabin: lone kosher nut.
 • Paus Johannes Paulus II: lone Turkish nut.
 • Paus Benedictus XIV: lone nut, werkte de opperpedobeschermer met een eenvoudige techniek naar de mat, maar kwam niet toe aan een beenklem. Wazari.
 • Koningin Beatrix: lone nut, wilde in Apeldoorn zijn Suzuki in de exclusieve bus van lijn AA planten, maar raakte de weg kwijt.


Enzovoort enzovoort. Waar komt al die narigheid vandaan? Mafia? Conspiracy? Religieuze gekte? Hogere polletiek? Of gewoon uit wanhoop? Veel maakt het niet uit. Want of je nou furore maakt als Balthasar Gerards, Umar Farouk Abdulmutallab of een ninja turtle, een ding is zeker: je "moment of glory" duurt maar kort. Next please.

 • Datum: .

woensdag 14 december-2011
Hebben we net de gevalletjes Van der Vlis en Breivik een plekje gegeven, gaat ene Nordine Amrani in Luik op het dak van een bakkerij zitten en laat een buitje granaten en kogels neerdalen op een Kerstmarkt. In september 2008 was hij nog voor bijna vijf jaar achter het gaas gefrummeld wegens het in bezit hebben van 10 vuurwapens, 9500 wapenonderdelen en 2800 geurende cannabisjes. Handel is handel, zelfs als ie verboden is. Wegens goed gedrag mocht Nordine eerder buiten gaan spelen, maar moest zich af en toe wel melden bij de gezagssmurfen. Dat stond ook nu op het programma, maar als we het verhaal mogen geloven had Amrani daar niet veel puf in. Hij keelde zijn huishoudster, die mogelijk iets teveel gezien had, stapte in zijn auto en reed naar de markt om een zak vol loden snoepgoed te laten neerdalen. Daarna sloeg hij de hand aan zichzelf of er ontplofte iets te vroeg nog een granaat. Daar zijn de geleerden het nog niet over eens.
Raar verhaal. Goed, Nordine was een gekend expert op wapengebied en kon allerlei spuiten blind in en uit elkaar rommelen. Dus echt een wonder dat hij opnieuw dodelijke turf in zijn ransel had, nou nee. Maar interessant is wel wie hem die turf heeft geleverd. Een gewone handelaar uit het circuit? Een jihadjememaar? Een Nijvelaar? Alles is mogelijk. En wat dat laatste betreft: Van der Vlis en Breivik mogen dan zoals gebruikelijk als lone nuts zijn weggezet, in beide gevallen was er sprake van enge rechtse connecties.
Nog wat: hoe is het mogelijk, dat er in Luik aanvankelijk sprake was van drie tot vier schutters en later maar van één? Krijgt Nordine Amrani misschien de Edgar Davids Trofee? We zullen er nog van horen. Zeker is in ieder geval, dat we ook in het komend jaar meer van dit soort angstaanjagende gebeurtenissen zullen meemaken.
En dat als gevolg daarvan onze vrijheden verder beperkt zullen worden. Het is wat vroeg, maar alvast een nutty new year toegewenst. Stay tuned.

 • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch