woensdag 28 december-2005
Waar blijft de tijd? Op 4 januari 1988 vond de redelijk betoefde reclameboy Wim Laverman niet geheel tot zijn verrassing op zijn bureel een briefje van zijn jonge medewerker Robin G. de Vilder, die in de zomer van het jaar daarvoor de vrije hand had gekregen bij het beleggen van Wims losse pegels. Robin liet in zijn epistel weten dat hij bij speculaties op de (optie)beurs een bedragje van zestien miljoen was kwijtgeraakt. En zon tien miljoen daarvan was van Wim en diens zakenpartner Jan van Buuren. Van wie de rest was is nooit duidelijk geworden, maar gezien Robins snorkelende uitgaansleven met figuren uit het duistere circuit hebben we wel een donkerbruin vermoeden.
Wim en Janus namen de verzekering van de jonge speculant dat hij alles zou terugbetalen niet voor Ketellapper aan en startten een afpakprocedure die drie miljoen piek opleverde. Maar ze wilden de rest ook terug en stelden daarom Robins vader Rob mede-aansprakelijk voor de financiële schade. Want die was heel vaak aanwezig geweest bij het losjes uitwisselen van de beursberichten tussen Laverman en De Vilder junior en wist daardoor volgens Laverman van menig hoed en rand. Een soort morele aansprakelijkheid dus, waarvoor senior makkelijk kon instaan omdat ie leunde op een sommetje van rond de 150 miljoen.
Maar senior, de toenmalige voorzitter van de Amsterdamse Kamer van Koophandel, bakte niet en er ontstond een jarenlange controverse, die uiteindelijk via de rechter over de finish werd gebracht. Robin kreeg anderhalf jaar voor zijn mik. Het uitzitten daarvan werd weliswaar nog even opgeschort om de jeugdige beursexpert in de gelegenheid te stellen zijn studie te voltooien en in het huwelijk te treden, maar uiteindelijk belandde hij achter het gaas van het zompige pretpark in Veenhuizen. Daar zou hij zijn bedreigd door luitjes die al wat vaker van de geneugten van dit soort pretparken hadden genoten.
Om de zinnen wat te verzetten ging Robin G. tijdens een weekend-verlof eind maart 1996 een avondje stappen in Amsterdam. Samen met zijn echtgenote Annemiek en een paar bajesklanten. Tijdens dat avondje raakte Annemiek door een nog steeds wat mistige oorzaak in een coma en overleed in het ziekenhuis.
Sindsdien werd het aanzienlijk stiller rond de zwaar getroffen doctor in de financiële wiskunde en non-lineaire dynamische systemen. De bizarre gebeurtenissen uit zijn verleden kwamen eigenlijk alleen nog ter sprake bij het overlijden van zijn vader in 1997 en de kandidatuur van zijn zuster voor de post van staatssecretaris van Emancipatie en Gezinszaken namens de LPF in 2002. Hij werd associate professor aan de Universiteit van Amsterdam, publiceerde er driftig op los over interessante zaken binnen zijn vakgebied en kocht zon twee jaar geleden een riante stulp in Laren.
Dat laatste hebben we van een lezer die ons daarover recentelijk benaderde met de volgende mail:
Wellicht een aardig nieuwtje. Professor R. de Vilder heeft zijn zeer riante woning in Laren geheel laten verbouwen. Op zich niks mis mee. Hij heeft het pand circa 2 jaar geleden aangeschaft en toen ook laten verbouwen. Alleen heeft hij toen en nu ook weer gebruik gemaakt van een fors regiment oosteuropese werkers, welke nu niet direkt beschikte over de juiste papieren om in Nederland te kunnen werken. Om een zo hoog mogelijke produktie voor een zo laag mogelijke prijs te behalen mochten ze wekenlang zelfs overnachten in de woning, zodat ze meteen uit bed op het werk waren. Hoe zou hij dat nu toch financieel/administratief kunnen verantwoorden?
Weten wij ook niet. Misschien heeft de prof een non-lineair trucje gebruikt of zo. We zullen het hem vragen. Want iedereen denkt wel dat we nooit wederhoor toepassen, maar onze trouwe lezers weten wel beter. Stay tuned.
- Datum: .