Skip to main content

Mafkezen? Of willen ze geen lapdance met Vlad? In ieder geval hebben de geheimsmurfen van de Farm het nieuws naar buiten gebracht, dat Vlad wel degelijk assistentie had verleend bij het op het schild hijsen van The Donald. Hoe? De hackers die Wikileaks hadden voorzien van tonnen mails om Hellary's hele Democratische bouwwerk naar de kloten te helpen stonden rechtstreeks in contact met het Kremlin. Aldus de CIA. Och, och, och. En maar zeiken dat er op het internet zoveel nepnieuws staat. Het commentaar van Donald's transition team viel niet tegen. Kwootje. Komt ie:

These are the same people that said Saddam Hussein had weapons of mass destruction. The election ended long ago in one of the biggest Electoral College victories in history. It's now time to move on and make America great again”.

Ping pong. Over de inhoud van al die mails hebben ze het liever niet. En vooral niet over de tikkietakkies die betrekking hadden over het drama in Benghazi en over de droevige Libische lente. Of de berichtjes over het pay-to-play systeem dat binnen de Clinton Foundation en haar andere humanitaire aanhangsels opgang deed. Een systeem waarvan ook de gokbouwsels van Boudewijn Poelmann, de vriend van Moskoubasher Derk Sauer, deel uitmaakten.
Overigens verwachten we niet dat na het verschijnen van Donald's groepsfoto een einde komt aan de systematische verspreiding van nepnieuws door de speenstreammedia. Daarvoor is het als taktisch machtsmiddel te nuttig. Maar het is prima, dat het onderwerp eens een keertje als een gedurfde amuse tussen de soep en het hoofdgerecht ter tafel komt. Stay tuned.

  • Datum: .

Zijn wij nou gek of is de CIA zo slim? Hoe lang is het geleden dat wij shocked waren en aw riepen bij de berichten uit Moskou, dat de Amerikaanse National Security Agency (NSA) meneer God, meneer Alleman, buuf Merkel, juntaleider Juncker en nog een hele rij andere westerse polletieke kanjers op allerlei manieren aflegde? Een paar jaar. En die berichten waren niet afkomstig van Vlad Putin, de greatest hacker of all times, maar van een gevluchte medewerker van Booz Allan Hamilton, een franchiseonderneming van de CIA. Waarom de NSA dat deed? Is uw IQ zo laag? Om de boel in de bewuste targetlanden te beïnvloeden. Daar is het Amerikaanse spiegelpaleis in gespecialiseerd. En weet u nou wat zo gek is? Dat in de kouwe drukte om de vermeende Russische hackactiviteiten ten faveure van The Donald nergens de NSA in het krijt treedt. Als Vlad inderdaad achter het afschieten van Hellary zat dan zouden die grutsmurfen het toch moeten weten. Maar noppes, nada, niks. Het is net als met de MH17. Ze roepen in Washington DC wel dat ze over bewijzen beschikken, maar à la Snowden ermee over de brug komen homaar. Het is allemaal geopolitiek. Een begrip dat zelfs Mark Damesfiets vandeweek had opgesnord om het kind van Jan Roos te begraven. Wie zei ook weer: “Laat mij de media controleren en ik verander elke natie in een kudde varkens”? Schapen is al erg, maar varkens!! Zet daarom meteen uw gratis tweede spekzeevertje op zodra ze op de glazen tiet of in de dagvodden weer beginnen over het Russische gevaar. Voor u met een krulstaart rondloopt. Stay tuned.

  • Datum: .

Hik. Jan Kloot Juncker heeft samen met zijn juntaleden zeker weer aan de neut gezeten. Ze hebben gisteren namelijk een ongelooflijk bezopen ballon opgelaten. Aan het touwtje zat een voorstel om de controle op de invoer van edelmetalen, prepaid cards en gewone flappen van een flinke dosis extra helium te voorzien. Want weet je, die baardslagen in Parijs, Berlijn, Nice etcetera waren gefinancierd met bescheiden bijdragen van buiten het Vierde Rijk. Nou is in de loop van de tijd de geur van gladiolen rond al die bloedige bruiloften sterk toegenomen en het kan er bij ons niet in dat Jan Kloot niet weet waar die poen vandaan komt, waarom die feestjes worden georganiseerd en wie de boel financiert. Dan moet je toch wel erg veel proost hebben geroepen. Wij raden onze geliefde Reichsführer daarom aan ons NATO-artikeltje van vandaag maar eens door te nemen en dan gewoon naar huis te gaan. Verderop het plein over en dan rechtsaf. Welterusten Jan Kloot. Doei. Stay tuned.

  • Datum: .

Was het een slip? Of was het willens en wetens? Barack Hussein O. had het tijdens zijn laatste persconferentie ook nog even over die vermeende Russische hackactiviteiten bij het in de poep rijden van Hellary's presidentskarretje. Hij gaf toe dat niemand er een flauwe notie van had hoe Wippielaks aan die vloed aan Democratische mails was gekomen. En wat denk je wat? Hij sprak tussen neus en lippen door ook niet over “hacked”, maar over “leaked”. Oftewel, de mails waren van binnenuit gelekt. Barack moet tot die conclusie zijn gekomen naar aanleiding van de boer die de voormalige hopman van de NSA-afdeling Techniek over de kwestie had gelaten. Volgens deze topnerd had zijn club het geweten als er gehackt was. Maar ze hadden noppes gevonden. En wij aan deze kant van de plas maar lullen over het groeiende Russische hackgevaar en Vlad's agressieve beïnvloeding van de komende verkiezingen bij buuf Merkel, bij ons, bij de Reichsgenoten rond het Colosseum, bij de Eiffeltoren. Straks zitten we met de peren van een Eurexit. Die Barack wordt bedankt. Stay tuned.

  • Datum: .

Wij zitten meestal in een leunstoel. Maar nu zitten we in spanning. In grote spanning. Wij denken namelijk dat we een stukkie nepnieuws hebben gevonden. En nu zijn we zo benieuwd of het ook in de periscoop van Alexander Pleijter en Peter Burger terecht is gekomen. We moeten er gewoon nodig van plassen. Nou, komt ie hoor. Dit is hem. Gelukkig konden we gebruikmaken van de vertaling die het researchbureau Memri ons aanreikte, want zo'n berg Cyrillisch is niet door te komen. Nou is het lullige dat alleen al het verhaal van die ouwe kolonel zo maar in een voetnoot had kunnen staan van dat befaamde rapport van Christopher Steele over The Donald's gouden douchebeurt. Maar dat is niet het enige bezwaar. We hebben namelijk bij een eerdere gelegenheid een spade in de grond van Memri gestoken en vonden wat suspecte ingrediënten voor lawaaisoep (1). Kortom, wij denken een gevalletje nepnieuws. Maar denken wetenschappelijke kanjers als Alex en Peter dat ook? En how about hun secondanten van Nu.nl.? Zo, nu gaan we echt plassen. Anders wordt de leunstoel nat. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 2 van de serie “Haat” dd. 9 augustus 2016.

  • Datum: .

Nepnieuws. Wat doe je er tegen? Nu de de term eenmaal is bedacht, moet er toch iets tegen worden ondernomen. Je trekt dus ten strijde. Hoe doe je dat? Mark Suikerberg schijnt het te weten. In de USSA, waar de term is uitgevonden, is de strijd al in volle gang. In Duitsland heeft Mark samen met gouvernante Merkel de Amadeu Antonio Stiftung te hulp geroepen. Geleid door de voormalige Stasi-agente Annette Kahane, weet deze club precies hoe je moet optreden tegen onwelgevallig nieuws. In Nederland heeft Facebook de hulp ingeroepen van de Universiteit Leiden en nu.nl. Het mooie is dat nu.nl daarmee automatisch een soort keurmerk verwerft. Want wie strijdt tegen nepnieuws kan toch onmogelijk zelf nepnieuws brengen? Nou dan! Bovendien kan het bijkans noodlijdende Sanoma Media, de eigenaresse van nu.nl, best een opsteker gebruiken. Hebben ze zo toch maar mooi hun nieuwssite tot “kwaliteitsmedium” gepromoveerd.
De strijd tegen het nepnieuws in Nederland wordt aangevoerd door de afdeling “Journalistiek en Nieuwe Media” van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. De onversaagde commandanten heten Peter Burger en Alexander Pleijter. Wij waren natuurlijk benieuwd naar deze strijd en het verloop ervan. Hoe herken je bijvoorbeeld de vijand? Waar houdt hij zich schuil? En hoe moet je de vijand uitschakelen als je hem hebt ontdekt? Blijkbaar waren Peter en Alexander veel te druk bezig met de strijd. Kan ook zijn dat ze verdoofd en verblind waren door de explosies en de kruitdamp. Ze gaven in elk geval geen antwoord op een keurige mail met relevante vragen. Gebruik makend van een gevechtspauze werd een nieuwe, keurige mail gestuurd, met aanvullende vragen. Weer geen antwoord. Dus dan maar voor de derde keer een mail naar de beide heren, net als de eerste twee keer naar hun universitaire emailadres en naar ieders blogadres.
Oorverdovende stilte. Hoe zou dat toch komen? Gaat het soms niet zo lekker met die “Nieuwe Media”? Is hun computer misschien gehackt? Heeft de CIA hun smartphone gesaboteerd? Of zouden de Russen de zaak weer in de war sturen?
Het kan natuurlijk ook dat Peter en Alexander de Bassie en Adriaan zijn van het Leidse Academische circus. Dat ze maar wat roepen, wat heen en weer rennen en doen alsof. Of zou dat bericht van de strijd tegen het nepnieuws gewoon... nepnieuws zijn?

  • Datum: .

Terwijl Peter Burger en Alexander Pleijter ons voorgaan in de strijd tegen het nepnieuws, zitten wij in angstige spanning over de afloop. Wie gaat deze oorlog winnen: het goede (het échte nieuws) of het kwade (nepnieuws)? De frontberichten sijpelen maar mondjesmaat naar buiten. Hoogste tijd dus om ons te wenden tot analisten en deskundigen met feitenkennis die misschien kunnen duiden. Kennen zij de vijand, weten zij in welke gedaantes nepnieuws zich presenteert, doen zij misschien mee in deze titanenstrijd? We richten ons natuurlijk tot het hoogste niveau op dit gebied: de universiteiten waar je voor journalist kan leren en een bètsjeler of máhster in de journalistiek kunt aanschaffen. Leiden (waar Peter en Alexander doceren, onderzoek verrichten en oorlog voeren tegen nepnieuws) geeft natuurlijk geen antwoord. Begrijpelijk. Van prof. drs. B. J. (Bart) Brouwers “Hoogleraar Journalistiek en Mediastudies” aan de RU Groningen, weten we inmiddels dat hij niets weet, kan of wil zeggen over nepnieuws. Terwijl je toch zou denken dat deze voormalige hoofdredacteur van Sp!ts donders goed moet weten wat nu precies nepnieuws is.

Dan maar een mail sturen naar prof. dr. M. (Moniek) Buijzen van de Radbouduniversiteit (Nijmegen). Zij is daar hooglerares “Communicatiewetenschap, in het bijzonder Strategische en Persuasieve Communicatie,” en voorzitter van de afdeling Communicatiewetenschap. Een autoriteit en een zwaargewicht dus. Maar ze heeft het zo druk met strategisch en persuasief communiceren dat ze haar mails niet beantwoordt. Haar Rotterdamse collegaatje dr. Nel Ruigrok, van de “Erasmus School of History, Culture and Communication” dan? Ook al te druk met “communication” om haar mails fatsoenlijk te beantwoorden.

Arme Peter en Alexander. Ze vechten nu wel tegen nepnieuws. Maar de nep is overal. Nepcommunicatie, nepkoningshuis, nepuniversiteiten, neponderwijs, nepdeskundigen, nepjournalisten. En nu heeft Heineken ook weer een nieuw nepbier op de argeloze bevolking losgelaten. Lieve Heer, is er nog hoop?

  • Datum: .