Skip to main content

woensdag 3 februari-2010
Mag je Volkspartij voor Vrijheid en Democratie heten, maar in het fraaie tuintje van vriend Rutte zijn in de loop der jaren toch een paar akelig rechtse distels omhoog geschoten. We hoeven maar te wijzen op renegaten als Fitnaaier Wilders en Tonnetje Verdonk en je peroxydevrije haren rijzen hemelwaarts.
Om nog maar te zwijgen over Hansepans van Baalen, die in zijn jeugdjaren het gedachtengoed van Hitlerlover Joop Glimmerveen zou hebben omhelsd en hem zelfs een lieflijk briefje zou hebben geschreven.
Na koortsachtig gedreutel kwam de Haagse speeltuin met een inventieve oplossing: het verhaal over Van Baalen’s extreem-rechtse ideeën was afkomstig uit het roddelcircuit en het briefje aan Jopie kon ook door een ander zijn geschreven. Zo doen we dat rond de Hofvijver.
Maar naar het laat zich aanzien heeft ook een andere VVD-topper in zijn vlegeljaren geleden aan extreem-rechtse psychoses. Iemand van wie je het nou niet direct zou verwachten. Om ongelukken en aanvaringen met de Bossche befwereld te vermijden gaan we verder de boer op voor wat meer details. Kan heel leuk worden.

  • Datum: .

vrijdag 5 februari-2010
Nee, het ging niet om een nummertje shock-therapie en ook niet om een rotgeintje. Maar toen een stel eerstejaars studenten de kamer van het latere VVD-kanon betraden schrokken ze zich wel een volwassen bult. Ze werden namelijk geconfronteerd met een aantal symbolen die prins Bernhard misschien interessant had gevonden, maar die bij de jonge ballen een golf van walging opriep. Kwam nog bij dat er bij de liberaal in spe ook nog een verboden boek rondslingerde dat volgens de profeet uit Venlo vergelijkbaar was met de Koran.
Er ontstond een korte ijstijd in het betrokken studentenhuis. Er werd vergaderd. Daarna werd de betrokken jaargenoot vriendelijk verzocht om zijn rotzooi te dumpen. Aldus geschiedde. Het gevalletje werd verder behandeld als een faux pas. Een weeffoutje. Kan gebeuren. Maar tijdens zijn latere carriere zorgde de VVD-er er wel voor op goede voet te blijven met zijn jaargenoten. Je weet maar nooit. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 8 februari-2010
Het ging er even heet aan toe binnen de Utrechtse studiegroep. Hoe behandelde je een nieuwkomer die met zijn neus in Mein Kampf werd aangetroffen? En ook nog andere spulletjes op zijn kamer had die nou niet meteen een milieuvriendelijk karakter droegen. Zette je zo’n figuur op ijs of niet? Per saldo ging het niet om een verboden boek, maar Adolf’s gedachtengoed was nou niet bepaald bon ton. Zeker niet in die tijd, toen de Mentenaffaire eraan kwam en sterke geruchten de kop opstaken dat de Ehre van de toenmalige prins-gemaal Treue heette.
Waarom had ie het eigenlijk aangeschaft? Volgens de latere VVD-coryfee was het puur uit nieuwsgierigheid en had het niks te maken met zijn politieke voorkeur. Bovendien stroomde er joods bloed door zijn aderen, dus zijn studiegenoten hoefden niet bang te zijn dat zij een adder aan de borst knuffelden.
Of onze vriend echt voor een gedeelte tot de misjpoge behoorde werd eigenlijk nooit uitgevogeld. Als het er al toe deed. Maar hij kreeg wel de benefit of the doubt. Terecht of ten onrechte hopen we binnenkort nog aan de weet te komen. Stay tuned.

  • Datum: .

woensdag 10 februari-2010
Of onze VVD-coryfee onder invloed van zijn broeiende rechtse interesses al dan niet schriftelijk contact heeft gezocht met heren als Hans Janmaat cq. Joop Glimmerveen?
Zijn we nog naar op zoek. In ieder geval heeft het door ons naar boven getakelde Mein Kampf-incident geen blijvende schade aangericht in zijn verdere loopbaan. Je zou bijna zeggen integendeel, maar laten we niet lullig doen. Onze jolige vriend werd zelfs geroepen tot een van Neerland’s hoogste posten en verwierf daarbij een persoonlijk secretaris. Kees. Een uiterst aimabele heer die zware verkering had met een Telegrof-topper, die toevallig ook Kees heette.
Secretaris Kees was een toegewijde dienaar van onze VVD-coryfee en zorgde er onderandere zelfs voor, dat zijn werkgever her en der verrast werd met een exclusief treintje voor zijn imposante collectie op dat miniatuurterrein.
Nadat secretaris Kees op een kwaad moment om onbekende redenen drijvend werd aangetroffen in een watertje nabij een bekend etablissement kwam er na enige tijd een liaison tot stand tussen Telegrof-topper Kees en het baasje van het kabinet van de Koningin. Nee, geen Kees. Felix dit keer. Een telg uit een bankiersfamilie die een rijke rol heeft gespeeld bij de atoomspionage van het speurneuzenapparaat van oom Adolf, de schrijver van Mein Kampf. Full circle. Stay tuned.

  • Datum: .

woensdag 17 februari-2010
Oeps. Zijn we toch bijna vergeten om u de oplossing van dit cryptogram aan te reiken.
Over die VVD-coryfee, die aan het begin van zijn studentikoze periode met zijn neus in oom Adolf’s meesterwerk werd aangetroffen. In de slagschaduw van de Domtoren. Nou, dat was Edje Nijpels. Onze voormalige voorganger van de VVD, ex-minister van VROM, ex-commissaris van de Keunigin rond het Pikmeer, ex-burgerpappa van Breda, ex-commissaris van de Dirruk Scheringa Burcht en huidig voorzitter van de ABP. Maar dat hadden ze in welingelichte kringen in Den Haag en Utrecht natuurlijk al lang al uitgevogeld. En sommigen wisten het al op het moment waarop Hansepans Wiegel hem met zijn kruintje boven het malieveld trok.
Maar ach, waar hebben we het over? Een jeugdzonde. En nee, we hebben (nog) geen Van Baalen-gambiet kunnen ontdekken. Maar mochten we die alsnog op de knar tikken, dan bent u de eerste. Oh, btw, als u nog meer details wilt weten uit Edje‘s bewogen leven dan kunnen we u ten zeerste het artikel "Van oude koeien en troebel water" aanbevelen op de site van "De Morgenster". Gewoon, als lekker tussendoortje.

  • Datum: .

donderdag 18 februari-2010
Smakelijke reactie van goed geïnformeerde lezer op deze donkerbruine serie. Komt ie:

“Van oude koeien en troebel water gesproken. Wat, als je als milieuminister op vakantie gaat met de creditcard van het ministerie op zak en daarmee wel heel goedkoop vakantie viert? Ach, ze zeiden vroeger al de duvel schijt toch op de grootste hoop. De ambtenaren spraken schande van Edje’s creditcardgebruik, maar zwegen collectief omdat hun eigen declaraties ook het daglicht niet konden verdragen. En klokkenluiders in dat milieudepartement werden en worden nog steeds gewoon bij het grofvuil gezet.”

Mocht iemand op het betrokken ministerie zich aangesproken voelen pak gerust de leuning. Want u weet dat hoor en wederhoor bij ons hoog in het vaandel hangen. Zitten we toch nog met de vraag wat Edje allemaal op zijn vakantie aanschafte. Wat zegt u? Tr... Nee, dat geloven we niet. Stay tuned.

  • Datum: .

zaterdag 20 februari-2010
Krijg nou wat. Hebben we net verteld dat Edje Nijpels in zijn vlegeljaren Mein Kampf bestudeerd heeft, dat ie beweerde Joods bloed in de aderen te hebben, dat ie wat rommelig omging met zijn creditcard toen ie minister van VROM was en dat zijn secretaris Kees soms treintjes voor hem versierde, wat gebeurt er? Hij trekt de deur van de ABP achter zich dicht. Omdat ie niet meer kon leven met de aanhoudende stroom berichten dat ie als commissaris van Dirruk Scheringa’s Ballentent op de hoogte was van Dirruk’s sjachermethodes. Hij zat bij de keizer van Wognum op schoot sinds 2004. Dus allicht dat ie het wist. Anders was ie Videladidom geweest. En niet zo’n beetje. Maar goed, laat maar zitten. Per slot heeft ie al zijn commissariaten nog.

  • Datum: .