Skip to main content

donderdag 19 februari-2004
Officier van Justitie en crimebuster Koos Plooij is ermee genokt. Amsterdam verwacht een ander heer. Koos kon het niet langer aan om voortdurend te moeten leven met een stel dikke nekken op zijn lip en te moeten wonen op een schuiladres met een tweepits gasstel. Omdat allerlei rakkers uit onderwereld van plan waren een eind aan zijn leven te maken. Tenminste, dat was hem wijsgemaakt. Een van die kwaaie rakkers zou de Servische pispaal Joca Jocic zijn geweest. Ondanks het feit dat die in de EBI in Vught zit van waaruit je normaliter zelfs geen schietgebed op de bestemde plaatskan laten bezorgen. Het is trouwens wel merkwaardig dat Koos juist nu aan zijn stutten trekt. Want hij is op de hoogte gesteld van de laatste dreigingsanalyse van de top van het OM. En die zegt dat er geen dreiging meer bestaat, dat die er waarschijnlijk ook nooit is geweest en dat Jocic er in ieder geval nooit ene moer mee te maken heeft gehad. Maar Koos weigert dat te geloven en heeft om een second opinion gevraagd. Logisch, want als dit waar is heeft ie zich al die tijd voor J. Lul te sappel gemaakt.
En voor dezelfde J.Lul zijn positie opgegeven. Ook het Parket in Amsterdam gelooft nog steeds stellig dat Jocic van plan is geweest om Plooij het hoekje om te loodsen. In wezen op basis van één verklaring van een kroongetuige in spe, waarvan het waarheidsgehalte niet te controleren valt. Zo graag wilde men daar Jocic in Nederland houden. Maar dat zal nu wel heel erg moeilijk worden. Want de Servische multi-handelaar en inlichtingenofficier wordt als alles volgens plan verloopt op 16 maart uitgeleverd aan onze oosterburen. Dan is het rien ne va plus en komt een einde aan een buitengewoon slecht toneelstuk dat Koos de kop heeft gekost. Figuurlijk dan.

  • Datum: .

woensdag 5 mei-2004
Zo, dat weten we dan ook weer. Volgens de Vrij Nederland is het hele verhaal dat er een plan bestond om Officier van Justitie Koos Plooij te kelen afkomstig uit de koker van een oplichtertje. Notabene een krokeledokus die bij Justitie als zodanig bekend stond. Hij zei te kunnen bewijzen dat de in de EBI verblijvende Joegoslaaf Jocic het moordplan had gesmeed. Dat was even kaas voor het Amsterdamse OM, dat zelfs bereid is te geloven dat Jocic een achterneef van Dracula is. Mensen als crimebuster Fred Teeven hebben de laatste maanden hemel en aarde bewogen om de inmiddelsin zonnige oorden verblijvende informant tot een Fouad Abbas II te promoveren. Fred zag de helicopter al weer naar het marine-emplacement wieken en de bus met journalisten het hek doorzwaaien. Toen was het doel om Johan Verhoek achter het behang te plakken. Nu om coûte que coûte Jocic in de EBI te houden. Zijn goed recht, maar regels zijn nu eenmaal regels en daar schijnt Fred toch wat moeite mee te hebben. Zo was hij één van de founding fathers van de onwettige doorvoermethode die in de jaren negentig leidde tot de beruchte IRT-affaire. Een andere father was de CID-chef Fred v.d. Putten. En een van diens informanten was... de man die nu door de VN als de gemankeerde kroongetuige wordt opgevoerd. Dat riekt ergens naar, maar we kunnen nog niet helemaal determineren wat het is. Overigens hebben wij op 19 februari 2004 in deel 1 van dit bericht al gemeld dat Koos toen net de laatste dreigingsanalyse had ontvangen. En dat daarin stond dat er geen dreiging meer was, dat die er waarschijnlijk ook nooit geweest was en dat Jocic met de hele charade in ieder geval geen moer te maken had gehad. Het ziet ernaar uit dat we gelijk krijgen.

  • Datum: .