Skip to main content

donderdag 24 juli-2008
Er zwerft een deal rond op het internet. Een document dat in 1996 zou zijn ondertekend door de van oorlogsmisdaden beschuldigde Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en Clinton's Balkan-onderhandelaar Richard Holbrooke. Daarin staat dat vriend Radovan niet zou worden uitgeleverd aan de internationale beffen in Den Haag als hij zich zou terugtrekken uit het polletieke leven van zijn land. Als extra bonus zou hij dan ook nog zes tonnetjes dollar ontvangen. Niet slecht, want de dollar stelde in die dagen nog best wat voor.
Het bewuste document is al in september vorig jaar op het net gepleurd door ene Domegoj Margetic. Een Kroatische web-journalist die vorig jaar al eens drie maanden nor en tienduizend europese flappen voor zijn ballen heeft gehad, omdat ie in 2005 geheime getuigenissen uit een proces tegen een Kroatische generaal op straat had gemieterd. En vervolgens door zijn regering ernstig de bek werd gesnoerd. Maar dat gebeurt niet alleen in het o zo democratische Kroatie.
Hoe dit ook zij, ex-politici uit de Bosnisch-Servische hoek erkennen dat de deal tussen Karadzic en Holbrooke wel degelijk is gesloten. Holbrooke, de gesprekspartner van de Bosnische muslimleiders en de tegenwoordig als prinses rondstruinende Mabel Wippe Smit aan de vooravond van de NAVO-aanval op Servische burgerdoelen, ontkent (1). Zou je het zelluf wezen.

(1). Zie hiervoor de serie "Mabeltje" en dan vooral aflevering 10.

  • Datum: .

dinsdag 19 augustus-2008
We hebben het hier al eens eerder gehad over de deal tussen de recentelijk naar Scheveningen verhuisde Bosnische alternatieve geneesheer Radovan Karadzic en ex-vredesonderhandelaar Richard Holbrooke. Was in 1996 vastgelegd in een door beide grappenmakers ondertekend document. Stond in dat Karadzic zich uit het polletieke leven zou terugtrekken. Stond tegenover: zes ton dollar, een huis aan de Raznicistraat en hij ging niet naar de gevangenis. Een soort monopoly, maar wel met aangepaste spelregels. Dat document werd zoals gezeid gepubliceerd door onze Kroatische collega Domagoj Margetic.
En wanneer en waar had vriend Domagoj dat verworven? Begin 2007, tijdens zijn detentie van drie maanden in Scheveningen wegens "contempt of court". Hij zou het hebben gekregen van een hooggeplaatste medewerker van toenmalig aanklaagster Carla del Ponte, die zich persoonlijk met snuffelactiviteiten had beziggehouden. Aldus Domagoj.
Nou iets leuks. Florence Hartmann, de perscheffin van Carla, heeft inmiddels verklaard dat de VS, Engeland en Frankrijk de aanhouding van Karadzic herhaaldelijk hebben voorkomen. "De ene keer lag Chirac dwars en de andere keer zag Clinton het weer niet zitten". Aldus Florence. En die kan het weten.
Florence: "Nu Karadzic eindelijk is gearresteerd kan hij heel veel vertellen over de geheime afspraken. Ook die tot de val van Srbrenica hebben geleid. Dat is een groot risico voor de westerse geallieerden. Want tot nu toe zijn er geen doorslaggevende bewijzen dat de westerse landen Srbrenica aan de Serven hebben overgedragen ten faveure van het vredesproces".
En: "Toen Munibabic, de chef van de Bosnische geheimedienst, Karadzic op het spoor kwam, zorgde de internationale toezichthouder Ashdown ervoor dat ie werd ontslagen".
Dat kan nog effe lekker worden als het proces tegen Karadzic van start gaat. Tenzij hij op een onbewaakt ogenblik verkeerde medicijnen slikt. Stay tuned.

  • Datum: .