Skip to main content

vrijdag 19 juli-2013
Niet slim. Zeker niet voor een ouwe CIA-dude en voormalig Gladiool. Als je negen jaar petoet tegoed hebt in Italië en je staat op de internationale zwarte lijst, dan kan je beter lekker thuis blijven. In de USSA. Want je weet nooit waar je tegenop blundert. Neem nou Robert Seldon Lady. Was ooit koppensneller voor de CIA in Midden-Amerika. Hij snelde zo bekwaam dat ie een plekkie in Milaan kreeg als station chief. In 2005 arriveerde een oekaze van de boerderij in zijn gleuf. Of ie imam Hassan Mustafa Osama Nasr van straat wilde halen en hem op een vliegtuigje naar Egypte wilde zetten. Voor een behandeling met natte handdoeken en andere opfrissertjes. Had die imam iets fouts gedaan? Acht, je weet maar nooit en bovendien had ie zijn naam niet mee (1).
Bevel is bevel. Dus scharrelde Robert een ploegje loodgieters bijmekaar, zocht wat logistieke Italiaanse hulp via zijn Gladiolencontacten en hatsiekadee, de imam werd opgepikt en verdween richting Nijl om wat bijgepunt te worden. Little apple, little egg. Althans, zo leek het. Maar de operatie was niet vlekkeloos verlopen. Robertje's team had nogal wat sporen achtergelaten. En in Egypte leverde de afslankbehandeling van imam Nasr ook geen reet op. Zelfs na jaren van koeieneren bleek ie van prei noch spercieboontjes te weten. Uiteindelijk kwam ie weer op vrije, zij het pijnlijke, voeten en vertelde gretig wat hem was overkomen.
De Italianen waren furieus en een smurfenteam wurmde een metersdikke hoeveelheid A-4 in een dossier. Na jaren touwtrekken werden Robertje en zijn team begin dit jaar bij verstek getrakteerd op een luxe doos gevarieerde straffen. Zoals gezegd kreeg Lady zelf negen jaar voor zijn ballen. Niks aan de hand zou je zeggen, maar vandeweek werd ie in Panama bij verrassing voorzien van een paar ijzeren manchetten en een tijdelijk onderkomen in een niet al te deftige kruipruimte. Wil nog niet zeggen dat ie morgen stiekem in een vliegtuigje richting Milaan wordt geschoven. Zo werkt dat niet. Maar vriend Lady zal betere tijden hebben gekend. Stay tuned.

1 ) Voor meer details raden wij u aan even te verhuizen naar 2005. Daar vindt u hele leuke dingen over Lady en zijn tramps.

  • Datum: .

zaterdag 20 juli-2013
Zo snel gaat dat. De ene dag jodel je nog dat een CIA-hufter in Panama is opgepakt, de volgende is ie alweer op weg naar moeders. Want de jurken in Milaan mochten dan op hectameters dossier zitten over de ontvoering en de daarop volgende was- en strijkbeurt van imam Nasr in Egypte, ze hadden volgens de Panamese autoriteiten te weinig materiaal aangeleverd om hem vast te houden. Bovendien zou er tussen twee siësta's door nooit uitleveringsverdragen tussen Panama en Italië zijn getekend. Blijft dan wel de vraag waarom die Panamese smurfen meneer Lady desondanks in een kruipruimte hebben gemieterd. Een vlaag van ijver? Dachten ze er wat aan te verdienen? Vonden ze Lady een verdachte naam voor een kerel? Whatever. Lekker handig allemaal.

  • Datum: .

donderdag 27 februari-2014
In 2005 hebben we al eens flink uitgepakt over CIA-dude Robert Seldon Lady. En in 2013 deden we dat nog eens dunnetjes over. Ging ook niet om niks. Onder leiding van vriend Lady haalde een team van Amerikaanse snuffelaars in 2003 in Milaan sjeik Mustafa Omar Nasr van de straat en zette hem op een baardvlucht naar Egypte. Daar ging ie stevig door een extreme wasstraat, maar qua info leverde het geen ene reet op en na geruime tijd werd hij buiten de kerkerdeur gezet.
In Rome was de kidnap slecht gevallen en er volgde een proces, waarbij de Amerikanski's stevige straffen opliepen. Weinig kans dat ze die ooit uitzitten en de tijd heelt alle wonden. De sjeik kreeg 1 meloen schadevergoeding. Verder bek houden. Case closed. Althans, dat gedeelte. Want ook twee opperhoofden van de Italiaanse geheime dienst en drie onderkoppies waren tot jaren kruipruimte veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij de exercitie. Gelukkig zag het Italiaanse Hooggerechtshof gisteren een gaatje en haalde een streep door de vonnissen. Iets in verband met de staatsveiligheid of zoiets. What's new?

  • Datum: .

Robert Seldon Lady had in de zomer van 2013 nog mazzel. Hij werd in Panama in een juridische abri gemikt. Omdat ie op een internationaal verlanglijstje stond. Hadden Italiaanse handhavers voor gezorgd, want Robertje had leiding gegeven aan een CIA-operatie in Milaan. In februari 2003. Daarbij werd de ouwe imam Abu Omar van straat gehaald en op een baardvlucht naar Egypte gezet. Via het Amerikaanse militaire vliegveld Ramstein in Duitsland. Op verdenking van terroristisch jihadden. Achter de sfynx kreeg ie een behandeling met natte handdoeken, het oprekken van gewrichten, het testen van zijn trommelvliezen en andere bekende wellnessgrapjes. Maar er kwam vanachter zijn strottenhoofd geen info naar buiten die een feestje rechtvaardigden. Dus gaven de Egyptische baardzoekers en hun Amerikaanse collega's vier jaar nadien de strijd op en zetten Abu met een schouderklopje op straat. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want toen die licht in de kreukels in Milaan was teruggekeerd wendde hij zich tot de hofhouding van Vrouwe Justitia en kwam er een officieel onderzoek op gang. En omdat de hele operatie nogal ruk was verlopen trokken de ijverige Milanese carabinierismurfen al snel de hele CIA-reut boven water, aangevuld met een handje Italiaanse dames en heren uit de organisatorische en facilitaire sfeer. Uiteindelijk werd iedereen bedacht met vele jaren kerker, zij het dat de meesten bij verstek werden veroordeeld. Zo ook Robert Seldon Lady, maar hij zag zijn geest even zweven toen hij in Panama in voornoemde abri werd getrokken. Goddank bleken Panama en Italië geen onderling uitleveringsverdrag te hebben getekend en kon Robertje de volgende dag al terugkeren naar de USSA. De Italiaanse autoriteiten incazzato [pissed off, red.] achterlatend.
Minder mazzel lijkt Sabrina de Sousa te hebben. Dat meisje werkte ten tijde van de kidnap op het Amerikaanse consulaat in Milaan en hoorde bij het team van 22 CIA-hommels die Abu een gratis vakantie naar Egypte bezorgden. Zij zorgde voor de coördinatie tussen haar hommels en de betrokken Italiaanse collega's. Daarvoor kreeg ze zes jaar voor haar bevallige mik. Ook in absentia.
Daar was ze knap incazzato [pissed off, red.] over en in 2013 spillde ze een flink blik beans (1). Dat hoort niet in die subversieve kringen, dus wat geschiedde? In april 2015 vloog ze met haar vechtgenoot naar Goa met een tussenlanding in Lissabon. Daar werd ze net als teamleider Robert Lady in Panama overkwam in een provisorische abri gemieterd, omdat ook zij op eerder genoemd verlanglijstje stond. En na het nodige juridische gebakkelei besloot het Portugese Hooggerechtshof eind vorige week dat zij kon worden overgeleverd aan de Italiaanse handhavers. Sabrina heeft nog één mogelijkheid om dat vonnis aan te vechten, maar het ziet er somber uit. Dat heb je ervan als je beans gaat spillen. Dan krijg je shit. Stay tuned.

 

(1) Zie dit artikel.

  • Datum: .