Skip to main content

maandag 25 februari-2008
Terug in de tijd. Terug naar 1998. Toen luitjes als Clinton, Holbrooke, Clarke, ex-Nazi Izetbegovic, Sacirbey en zijn Mabel Marmot nog midden in de voorbereidingen zaten om een deel van voormalig Joegoslavie te islamiseren (1). Met assistentie van Captain Cavemen's crew uit Afbaardistaan en diens sidekick in Londen, sjeik Emir Bakri Mohammed. Binnen dat kader begon Bakri tien jaar geleden op zijn gemakkie en ongestoord aan een campagne om geloofsgenoten op te roepen zich aan te sluiten bij het Kosovaarse bevrijdingsleger KLA voor een heilige oorlog in de Servische provincie. Hij maakte openlijk reclame voor "een Albaans Islamitische organisatie die vastbesloten is om met alle middelen zichzelf, zijn mensen, zijn vaderland en zijn geloof te verdedigen". En als je wat krakkemikkig in elkaar zat was een donatie naar draagkracht ook leuk. Kon je storten op de rekening van Bakri's club bij het filiaal van de Pakistaanse Habibsons Bank in Londen. Die bank was en is een onderdeel van de Habib Group of Companies. Net als de Habib bank, waarvan in Rotterdam ook een shop is gevestigd. En je wil het niet geloven, maar die shop komt in een heel andere context ook voor in ons artikel "Retourtje Cantrade" (2).
In 2005 kwam naar buiten dat Bakri net als Haroon Aswat, de zogenaamde mastermind van de explosieve gebeurtenissen in de Londense metro, een "asset" was van de Britse speurneuzenclub MI 6. Aangetrokken om Kosovo in brand te steken (3). Vlak voordat de sjeik de poten nam naar Libanon om arrestatie te vermijden kwam ie nog tot de volgende verklaring: "Wij maken geen verschil tussen burgers en niet-burgers, schuldigen en onschuldigen. Alleen tussen muslims en ongelovigen. En het leven van een ongelovige heeft geen waarde. Het is onheilig".
Zo te zien wordt Kosovo geen seculiere dwergstaat. Die Mabel Marmot en consorten worden hartelijk bedankt. Stay tuned.

1. Zie het artikel "Mabeltje" aflevering 14 op de "Followup"-site.
2. Haast u voor het bewuste artikel naar de site van de "Morgenster"-site.
3. Vgl. Churchill's oproep in WO II "to set Europe ablaze"

 • Datum: .

woensdag 27 februari-2008
Nou, nou, nou. Was dat effe ontroerend. Toen die lange gozer, die Hashim Thaci, de onafhankelijkheid van Kosovo uitriep. Goh. Een echte leider hoor, die Hashim. Een perfecte president. Heeft aan het hoofd gestaan van het Kosovaarse bevrijdingsleger. En dat was niet misselijk. Eerst de broeders van Bosnie en Kroatie geholpen om die vuile Servische communisten waar nodig uit te moorden en de rest massaal naar pappa Milosevic te jagen. En daarna orde op zaken gesteld in hun eigen landje. Goed, daar hadden ze wel wat hulp voor nodig. Om op een echt leger te lijken in plaats van een zootje ongeregeld kregen ze netjes afkledende zwarte uniformen, die zo leuk aan de goeie ouwe tijd deden terugdenken. Lekkere moderne wapens van meneer Clinton. Een beetje knappe guerillaopleiding van een paar Amerikanski's en meneer Kesselring (de zoon van de held die in 1941 Belgrado al platgooide namens Adolf). En nadat de jongens en meisjes uit Washington, Londen en Soesterberg met een smakelijk hapje depleted uranium- en clusterbommen van de Servische infrastructuur, inclusief de Chinese ambassade, een rokende legpuzzel hadden gemaakt en duizenden burgers een crackertje met Philadelphia hadden bezorgd, konden ze eindelijk de etnische bezem door hun eigen omgeving halen.
Uiteraard kostte dat allemaal flink wat poen. Maar dat was voor Hashim en zijn op nazistische leest geschoeide KLA geen probleem. Naast de hulp die ze op dat terrein kregen van hun geloofsgenoten uit het Midden-Oosten en Londen genereerden zij zelf ook de nodige slappe was uit de herohandel. En niet zo'n beetje. Ze maakten namelijk deel uit van de 15 Albanese families die al tientallen jaren de zogenaamde Balkan-route beheersten. Met die naar papaver riekende was of gewoon in ruil voor de hero zelf verwierven zij hele hectares wapentuig van hun Oost-europese en Italiaanse collega's uit het avontuurlijke wereldje. Ja, uiteraard kwam vriend Haci daarbij in het snotje bij Interpol. Wat, hij kwam zelfs op de internationale opsporingslijst terecht. Net als zijn rechterhand en gedoodverfd minister Agim Ceku. Maar wie neemt Interpol nou serieus. Hashim en Agim gangsters? Oorlogsmisdadigers? Nou en? Ze hebben toch maar mooi die Servische commies een koppie kleiner gemaakt. Letterlijk zelfs. Dus verder niet lullen. Stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 7 maart-2008
Even een leuk berichtje ertussendoor. Een heuleboel Kosovaarse ouders houden hun dochters thuis van school. Nee, nee. Niet uit geloofsovertuiging, maar om erger te voorkomen. Schoolgaande meisjes lopen namelijk een steeds grotere kans om door goorlappen van de straat te worden gepikt en vervolgens als sexvee verhandeld te worden. Hetzij ten behoeve van de eigen vleesindustrie, hetzij die van het Vierde Rijk. Trouwens, het gebeurt ook met oudere loslopende exemplaren. En hoe gek het ook klinkt, die handel is pas lekker op gang gekomen, nadat de Brusselse Reichswehrtroepen in 1999 Kosovo binnentrokken om de orde te schandschaven. Vergelijk het met Afbaardistan, waar de papavers weer in bloei werden gejaagd nadat de Talibanjers eruit waren gesodemieterd. Want handel is handel nietwaar. De geest van de VOC zullen we maar zeggen. Volgens speurneuzen van de Bundesnachrichtendienst (BND) staat een vooraanstaand lid van het Kosovaarse parlementspresidium in levendig contact met de betrokken marktmeesters. Een ouwe meesnoeper zogezeid. Niks vreemds, als je weet dat de o zo democratisch gekozen president en minimaal een van zijn ministers meevreten uit de drugsruif (1).
Tussen twee haakjes, mocht u denken dat wij deze wetenschap uit louche bronnen naar boven hebben geakerd, forget it. Komt van Amnesty International. Ondertussen zit die Maxime ferm te lullen over het democratisch gehalte van Kosovo en gooit Job dapper de glijhuizen dicht. Over surrealisten gesproken. Stay tuned.

(1) Zie de voorafgaande edele delen van deze serie.

 • Datum: .

donderdag 13 maart-2008
Wie denkt dat de recente onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo uit de lucht is komen pletteren raden we aan eens verder te kijken dan zijn PABO-neus lang is. Zo hebben we een alleraardigst briefje opgedoken van ene Willy Wimmer uit mei 2000. Gericht aan de toenmalige Duitse Bundeskanzler Gerhard Schroeder. Willy was in die tijd in zijn Heimat een hoge apparatchik binnen het CDU en net terug uit Bratislava. Was ie deelnemer geweest aan een gezellig samenzijn, georganiseerd door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het American Enterprise Institute (1). Samen met een stoet aan Amerikaanse en Europese collega's uit de polletiek, een hele reut stukken NGOngeluk, persbonzen en professoren. Waarover spraken zij daar op dat Slowaakse hek? Nou, leest u dit maar even.
Over de onafhankelijkheid van Kosovo dus. Jawohl. Over de moeilijkheden die de Europese wetgeving opleverde bij het krachtdadig herstellen van de fouten die die kloothommel van een Eisenhower in 1945 had gemaakt bij het ontstaan van Joegoslavie. Over de verdere embedding van de nieuwe externe mogelijkheden die de NATO zich sinds het bombarderen van Servische burgerdoelen had verworven. En dan nog leuke dingen voor de mensen als het herstel van het Heilige Roomse Rijk, de feitelijke controle over Sint Petersburg, de directe toegang van Europa tot Turkije via Bulgarije en Roemenie en de voorrang van power boven recht. Kortom, Adolf revisited. Alleen ging die de bietenberg op en deze hufters niet.
Integendeel, ze zijn heel aardig geslaagd in hun opzet. Maar wat wil je als onder de aanwezigen echte democraten als bijvoorbeeld John Bolton, Richard Perle en Muhamed Sacirbey (2) aantreft.
O, weet u wie er ook was? Arno Visser. De rechterhand van VVD-minister cq. saxofonist Hans Dijkstal. Arnootje was een veelbelovende coming man binnen de VVD en zat tussen 2003 en 2006 in de Tweede Kamer. Daarna trok hij zich om de een of ander reden teleurgesteld uit de polletiek terug (hoe is het mogelijk zou je zeggen) en zou nu adviseur zijn van het Hague Institute for the internationalisation of Law (HiiL). En hoe doddig, wie zit er in de supervisory board van de HiiL? Kindervriend Joris Demmink. De man die zich als de tekenen niet bedriegen concentreert op de internationale rechten van jeugdigen. Of we ook meetellen in de wereld. Stay tuned.

1. Hetzelfde instituut herbergt bijvoorbeeld ook een lamstraal als Michael Ledeen en onze eigen naar oortjesgeld hengelende Ayaan Cyaankali of hoe ze zich tegenwoordig ook noemen mag.
2. De ex-verloofde van prinses Mabel aka de Marmot

 • Datum: .

donderdag 20 maart-2008
Wij blij met zijn allen. De patient in het Witte Huis heeft besloten wapens te leveren aan het nieuwe regime in Kosovo. En waarom? Om de veiligheid van de VS te vergroten en de wereldvrede te promoten. Een mafkees, die leider van de wereld? Of toch gewoon een oorlogsmisdadiger, maar dan zonder snorretje en schildertalent? Of allebei? Want hoe kan je nou in jezusnaam beweren dat het leveren van wapens aan een mafiabende bijdraagt aan de veiligheid van de VS en de wereldvrede? Een mafiabende die zich al decennia bezighoudt met de smokkel van alles wat verboden is, van drugs tot vrouwenvlees. Een mafiabende die zich net als voornoemde patient heeft schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, onder andere in Krajina. Een mafiabende waarvan de huidige aanvoerder Hashim Thaci in april 2000 door Carla del Ponte van de opsporingslijst is gehaald. Op bevel van die lieve Madeleine Albright. Een mafiabende waarvan een belangrijk deel is opgeleid door Captain Caveman, die ons al hel en verdoemenis belooft als ze in Denemarken een paar oubollige cartoons publiceren en Geert de Koran en Mein Kampf door elkaar haalt.
En wat doen wij? Wij lopen in de pas. Net als in de jaren dertig van de vorige eeuw. We mauwen over Tibet, maar missen de Balk in ons eigen Europese oog. Stay tuned.

 • Datum: .

woensdag 26 maart-2008
Ja hoor, daar heb je het gegooi al in de specsavers. Krijg je ervan als je Mafia United een eigen landje geeft en de club ook nog eens tot de tanden toe bewapent. Nu willen de Abkhazen ook erkenning. En dan hebben we het over pakembeet 170.000 man. Ze hebben al een president, een eigen vlag, een eigen Wilhelmus, echte douane etcetera. En een eigen visa-systeem om de vakantiegangers te kietelen. En die zijn er, want Abkhazie heeft een lekker subtropisch strand. Nou bestaat verreweg het grootste contingent van de sunseekers daar uit Ruskies en die hebben toch vakantiemores ontwikkeld waar je als Hollandse levensgenieter erg aan moet wennen. Maar goed, daar hebben we het niet over. Na bloedige strubbelingen met het regime in Tbilisi en onderling hebben de Abkhazen zich beginjaren negentig van de vorige eeuw afgescheiden van Georgie en riepen in 1993 de onafhankelijkheid uit.
Nou konden ze roepen wat ze wilden, maar internationale erkenning ho maar. Misschien te weinig mafia in regeringskringen. Of te weinig olie in de grond. Je weet het niet. Dus die Abkhazen leven al een tijdje in een soort luchtledig en moeten steeds achterom kijken of er onverhoopt misschien iets Neues im Osten gebeurt. En dat is niet denkbeeldig. Want sinds die meneer Michail Saakasjvili en zijn Nederlandse miep na hun zogenaamde fluwelen revolutie in Tbilisi de lakens en kussens uitdelen, zijn de onderlinge verhoudingen tussen Abkhazie en Georgie behoorlijk grofkorrelig geworden. En nou zou je als volstrekte leek met Kosovo in je achterhoofdse kwabben misschien denken dat de NATO na overleg met prinses Mabel heel Tbilisi inclusief de Chinese ambassade daar platgooit als die Saakasjvili ook maar een vinger uitsteekt naar Abkhazie. Maar dat ligt toch even anders. Wat heet. De steeds verder achteruitgaande patient in het Witte Huis zou zelfs graag zien dat de in de VS opgeleide Michail ook op fluweel komt te zitten bij Jaap de Hoep's gezelligheidsvereniging. Da's andere Brusselse kermis.
En zo zie je maar. Wat voor de een geldt, geldt niet voor de ander. Dus voor onze Fryske abonnees: mochten jullie stiekem plannen koesteren om Jorritsma tot president te benoemen, een eigen douane te installeren en een eigen visa-systeem voor de touristen in te voeren, sondeer eerst effe hoe de wind waait in Washington. Lijkt ons goochem. Stay tuned.

 • Datum: .

maandag 24 november-2008
Het zullen je kinderen maar wezen. Die Robert Koller, Andreas Brunken en Andreas Jakel. Achter mekaar in Pristina de petoet in. Ze zouden namelijk een week geleden een bommetje naar het lokale hoofdkwartier van de EU hebben gegooid. Vanuit een leeg gebouw aan de overkant. Nog niks aan de hand, maar wat doen die slimpies? Gaan ze vijf dagen daarna uit datzelfde gebouw foto's staan maken van de schade. Hoppa, meteen een stel bromsnorren in hun nek.
Het Duitse trio bleek te werken voor de firma Logistic Assessment Coordination Services. Een club die zegt je te kunnen helpen als je zo gek bent om in Kosovo te willen investeren. Maar tegelijk ook een 'Tarn'-onderneming van de Duitse snuffelvereniging Bundes Nachrichten Dienst. Robert, Andreas en Andreas waren dus gewoon spionagenullen in het door de Albanese mafia beheerste mini-staatje (1). En waren waarschijnlijk bezig een witte steunzool te halen cq. een informatiepositie te handhaven bij de hoge jongens van de Kosovaarse vlakte. Die jongens voelen namelijk niks voor de plannen van de EU om zo'n 2000 smurfen, douaniers en andere controle-ambtenaren naar Pristina over te brengen. Niet onlogisch, want er worden flinke bundels florijnen verdiend aan de doorvoer van ondeugende Afghaanse middelen, damesvlees, illegale koelies, wapens en andere snuisterijen. En dan heb je geen behoefte aan wijsneuzen uit Brussel.
De Duitse overheid is inmiddels al dagen bezig met damage control-kunstjes. Tot nog toe weinig succesvol. Het voorarrest van de drie BND-stooges is gisteren met dertig dagen verlengd. Dat heb je ervan als je de mafia in het regeringszadel helpt. Voor je het weet ben je der Schwanz. We zullen van dit geintje zonder twijfel nog meer horen. Dus stay tuned.

(1)Zie eerdere afleveringen van deze serie.

 • Datum: .

maandag 1 december-2008
Gott sei Dank. Andreas, Robert en Andreas zijn vrijgelaten. Of en waarom de drie Duitse geheimschrijvers een bom hebben gegooid naar de EU-winkel in Pristina? En daarna het eindproduct op de kiek hebben gezet? Officieel is dat nog net zo ondoorzichtig als een specsaver in een teerton. Duidelijker is waarom het betrokken sauerkraut-trio na tien dagen al op de ongelijke Kosovaarse kinderhoofdjes is gekegeld. Door subtiele een-tweetjes met Berlijn en Pullach (1).
Die komen overigens niet zomaar uit de lucht vallen. Vanaf het startschot voor de Hoekse en Kabeljauwse twisten in Joegoslavie hebben onze oosterburen hun ouwe Ustasha-vrienden en de fascistische muslims van de UCK fanatiek gesteund bij hun strijd tegen Slobo's "stalinistische" rakkers. Met wapentuig, militaire adviseurs en poen. En zeker wat dat laatste betreft niet zo'n beetje. Zo staat voor de komende twee jaar alleen al voor Kosovo een slordige honderd meloen in de planning. En dan kan je als "regering" tot je adamsapfel in de avontuurlijke handel zitten met een geschatte omzet van anderhalf meloen per dag, honderd meloen steun is niet zomaar weg te poetsen. En niet te vergeten de Duitse spulletjes en de know-how voor de opbouw van het reguliere Kosovaarse leger.
Hoe de jongens en meisjes van de EU tegen dit geintje aankijken is nog de vraag. Zoals bekend hebben president Thaci en zijn mafia-clan niet veel op met de komst van 2000 Brusselse ordeschandschavers. Vandaar die bom. Maar ook in Brussel zit een geldkraan.
Dus dat wordt nog even flink doortimmeren.Wij houden voorlopig de wijsvinger nog stevig op de Kosovaarse bloedbaan, want als we ons niet vergissen gebeuren daar in Pristina in de nabije toekomst nog hele leuke dingen voor de mensen. Dus stay tuned.

(1) Herinnert u zich ook nog zo levendig hoe het dat stelletje hossende Mossad-agenten is vergaan na hun arrestatie op 9/11. Ja, wij ook.

 • Datum: .

donderdag 7 mei-2009
Schrijft de Volksfiets vanochtend dat een kleine bunder jongens en meisjes in Brussel dreigen geen spaarvarkens meer te zullen stuk slaan voor allerlei ontwikkelingsprojecten in Kosovo. Omdat er in het recente verleden zeker in twaalf gevallen een stoot poen in verkeerde zakken is verdwenen. En nog erger, dat de eigenaren van die zakken niet voor de kadi zijn gesleurd door de Kosovaarse autoriteiten. Haaaaaahahoehoeha. De Kosovaarse autoriteiten! Vanaf de president tot aan de boerenlul achter een loket zijn die autoriteiten zo corrupt als de neten. Of gewoon crimineel. Wapens, kunststukken, exotische fauna, exotische dames, uppers en downers, luxe voitures, de hele kermis. Al generatie op generatie, met in het laatste decennium nog een extra boost van de NATO. Lezen die uienkruiers in Brussel nog wel eens iets buiten de rimram van de ambtenarij en de Barroso-bunch? Tussen de lunch en het diner of zo in de knusse Beenhouwersstraat en wijde omgeving. Je zou haast zeggen van niet. En daar moet je straks dan weer op gaan stemmen? Anonsnooitniet. Stay tuned.

 • Datum: .

donderdag 6 oktober-2011
Vorige week verhuisde de Kosovaar Agim Zodaj vanuit een park in Duisburg naar Villa Petrus. Na een SMS-je aan zijn broer te hebben gestuurd dat ie ervandoor ging. Dat was een van de redenen, waarom de lokale smurfen aannemen dat het niet ging om een dr. Kelly-variant, maar een echte zelfmoord.
Nou verbleef Agim niet helemaal uit vrije wil in Duisburg. Hij was afgelopen zomer op verzoek van Eulex naar Duitsland overgebracht (1). Kort nadat hij een rapport van 200 pagina's had gebaard over de oorlogsmisdaden van zijn ex-kampcommandant Fatmir Limaj. En die pagina's voor de camera had ingekleurd met levendige details. Volgens Agim had Fatmir aka Commandant Staal in 1998/1999 in het dorp Klecka een hele reut Servische en Kosovaarse "collaborateurs" gruwelijk mishandeld en daarna gekeeld.
Net als andere UCK-boeven was de stalen commandant na het bereiken van de status quo in de voormalige Servische provincie de polletiek ingedoken. Wel zo veilig. Hij bracht het onder het maffiose premierschap van Hashim Thaci tot minister van Verkeer (waterstaat was niet aan de orde). De Kosovaarse oorlogsheld werd daarbij ondermeer verantwoordelijk voor de aanleg van een moderne verkeersweg richting moederland Albanië om de op uiterst avontuurlijke basis rustende economie een boost te geven. Daarbij kreeg de Amerikaanse firma Bechtel de hoofdprijs van Fatmir en dat kwam hem op een knuffel van Obomba-ambassadeur Christopher Dell te staan.
Het nieuws over zijn vermeende oorlogsmisdaden en een paar lullige gevalletjes corruptie deden Limaj de das om. In het voorjaar zag hij zich gedwongen het pluche te verlaten. In afwachting van zijn proces eind dit jaar.
Zodaj maakt dat niet meer mee. Die is afgelopen weekend stilletjes onder de zoden gevleid in zijn dorp Nashec. Maar volgens luitjes van Eulex zal dat geen invloed hebben op het verloop van het proces. Alles is keurig vastgelegd in officiële documenten en op video. Hoe komt het dan, dat wij toch het flauwe vermoeden hebben dat er geen reet van terechtkomt? Raar hè? Stay tuned.

1. Eulex is een Europees vehikel dat opdracht heeft gekregen om allerlei jonge, belegen, en ouwe Kosovaarse shit boven water te takelen. Na juridische afhandeling kunnen ze daar dan met een opgepoetste lei beginnen. Hopen ze. Voor eerdere berichten over Eulex raden we u aan om via onze zoekmachine het serietje "Niertjes à la carte" tot u te nemen. Heel smakelijk.

 • Datum: .

maandag 3 december-2012
Het hemd is nader dan de wintertrui. Dus u zal vandeweek meer erg hebben gehad in het rondvliegen der kogels in de kennissenkring van Baddertje Hari en de dalende populariteit van Mark Damesfiets met zijn rooie Samsonite dan de vrijspraak van Ramush Haradinaj. Wie? Ramush Haradinaj. Is een ouwe Kosovaarse guerillaleider, die na het asskicken van Slobo’s Servische leger nog effies premier is geweest in het sinds 2008 hier en daar zelfstandig verklaarde Europese distributiecentrum van verwarrende middelen, dames- en kotervlees, wapentuig en andere interessante commodities. Hij was voor de tweede keer ervan beschuldigd akeligheden tegen de menselijkheid te hebben gepleegd, maar afgelopen week besloten de Haagse internationale jurken hem opnieuw van het haakje te halen. Sommige guerillaleiders zijn schooiers, andere heel netjes. En Ramush was netjes geweest. Geloof het of niet.
Gisteren sloegen Ramush en zijn gappies terug. Ze willen dat de VN een onderzoek instelt naar het gesnuffel in Kosovaarse aangelegenheden van Carla del Ponte toen ze nog als hoofdaanklager rondwaarde in het Vredespaleis. Volgens hullie had ze haar macht misbruikt, illegaal geopereerd en Kosovo een belazerd image bezorgd. Als u het ons vraagt is zo’n verzoek volstrekt zinloos, maar niemand vraagt ons.
Inmiddels zijn vijf van de zes van onwelvoeglijkheden beschuldigde Kosovaarse asskickers definitief vrijgesproken. De laatste is Fatmir Limaj. Een intimus van de huidige premier Hashim Thaci, die internationaal nauwelijks nog kwaad kan doen sinds hij voor het oog van de camera de vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Maria Jana Korbelovà aka Madeleine Albright stond af te lebberen. Als dank voor haar bemoeienissen ten faveure van Kosovo’s zelfstandigheid. Fatmir werd in 2005 al eens vrijgesproken van alle elleboogjes en smerige tackles in de strijd tegen FC Slobo, maar ruim een week geleden kondigde een Vredespaleiswacht ineens de heropening van de zaak versus Fatmir aan.
Toeval of niet, maar de bewuste Haagse paleiswacht is tevens hotemetoot bij EULEX. De European Rule of Law Mission in Kosovo, die de afgelopen week eveneens haast onopgemerkt de mainstream insukkelde. Aanleiding was het uitlekken van getapte telefoongesprekken tussen hoge mieters binnen het Kosovaarse regerinsgapparaat, onderwie Korbelovà-lebberaar Hashim Thaci. De geheime smurfenoperatie vond plaats binnen de context van een EULEX-onderzoek naar corruptie binnen het Kosovaarse ministerie van Transport. Hoe is het mogelijk zou je zeggen. Met dit nieuwe schandaal is de raznici weer eens gaar en schreeuwt iedereen moord en brand. Niet dat dat verder wat uitmaakt, want zowel moord als brand zijn in Kosovo net zo gewoon als een damesfiets of een Samsonite bij ons. Dus volgende pagina alstublieft. Stay tuned.

 • Datum: .

woensdag 5 februari-2014
Je houdt het niet voor mogelijk. Of eigenlijk wel. Uitgerekend de sociaal-democraten in het Europese parlement hebben deze week drie buitengewone pretletters genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2014: Barones Catherine Ashton, Ivaca Dacic en... Hashim Thaci. De barones is actief als bedrijfsleidster op de afdeling Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van het Vierde Rijk. De andere twee zijn respectievelijk de premier van Servië en van Kosovo. En waarom vinden die Brusselse socio's dat deze drie kanjers een Nobelveer in hun privéruimte verdienen? Omdat ze een soortement van vrede tussen Servië en Kosovo bij elkaar hebben geharkt. Fragiel, zeker, maar toch.
Nou zijn er in het verleden wel meer lieden met die prijs naar huis gereden van wie de reputatie stonk naar lijken in een harington. Denk aan figuren als bijvoorbeeld Henry Kissinger en Menachim Begin en je gaat meteen op zoek naar een knijper. Maar als je zit te puzzelen wie je nou weer naar voren moet schuiven voor die duivenmelkersprijs en je komt dan met Thaci aanzetten, dan moet je vooraan hebben gestaan bij het uitdelen van de pakketten fantasie. Een meneer die aan het roer heeft gestaan van een op fascistische leest geschoeide verzameling doodseskaders en de handel in verwarrende middelen, wapens, dames, koters en lichaamsonderdelen niet schuwt is wat ons betreft toch wel een uiterst merkwaardige kandidaat voor de vrede (1). Maar hij stond aan onze kant bij het elimineren van de keurslagers uit Belgrado en dat verdient een bloemetje. En de Nobelprijs, als het aan de sociaal-democraten ligt. Over gotspe gesproken. Stay tuned.

(1) Voor meer details verwijzen wij naar eerdere berichtgeving over meneer Thaci. Bereikbaar via onze zoekmachine.

 • Datum: .

Door Jan Portein.

Je zal getuige wezen. In het Haagse proces tegen een stel Kosovaarse houwdegens, die vroeger optrokken onder de banieren van de Kosovo Liberation Army. Ze staan voor de kadi wegens oorlogsmisdaden en andere attracties tijdens de oorlog met Servië in de jaren 1998 – 2000. Maar de loop van dat proces is ernstig in ongerede geraakt. Er is namelijk een hele bups geheime documenten compleet met namen en toenamen van de getuigen uit de voorraad van het OM gejat en overgedragen aan de ouwe makkers van voornoemde houwdegens in Pristina. En wat deden die? Die wapperden ermee. Voor het uitbroeden van de gevolgen hoef je geen jurist te zijn. Meer weten over deze nieuwe blamage voor het Internationaal Gerechtshof? Lees hier. Stay tuned.

 • Datum: .