Skip to main content

maandag 22 november-2004
Afgelopen vrijdag was het dan zover. Eindelijk de zitting in de civiele procedure die vastgoedondernemer Klaas Hummel ooit eens had aangespannen tegen NOVA en De Telegraaf nadat de voormalige buddy van Willem Endstra een kortgeding had verloren.
Het ging in het geval van NOVA om een uitzending van 3 september 2002. Daarin kwam ondermeer het in sommige kringen zo populaire opkrikken van vastgoedprijzen aan de orde. Als voorbeeld diende het horecapand “Het Hulsbeek” in Oldenzaal dat op één dag drie keer werd doorverkocht tegen onwaarschijnlijk hoger wordende prijzen. En dat leek op zijn minst net zo verdacht als eentemidden van een koppel kippen poserende vos.
Voorts bleek het duo Willem en Klaas bij vele transacties binnen deze context nauw samen te werken met ene Bertus Pijper. Een hotemetoot van het Bouwfonds dat als dochter van de ABN/AMRO een flinke speler was (en is) binnen het Nederlandse vastgoedwereldje.
Justitie had ook naar dit soort praktijken van Endstra cs. een onderzoek ingesteld en de weerslag daarvan was terug te vinden in het dossier-Buizerd. Zowel NOVA als De Telegraaf bleken over die gegevens te beschikken en met name Klaas Hummel was daar behoorlijk pissed off over. Hij was in zijn visie door de televisierubriek en de krant ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld en zou zakelijk een behoorlijke opsodemieter hebben gehad door de publicaties. Zo was bijvoorbeeld zijn comfortabele contacten met Bertus en het Bouwfonds in ongerede geraakt.
Klaas ging op zoek naar rectificatie en schadevergoeding via het al genoemde kortgeding. Toen hij daarbij aan het kortste eind trok ging hij niet meteen bij de pakken poen neerzitten. Hij startte een civiele procedure waarbij niet alleen NOVA en De Telegraaf als instituut maar ook de persmuskieten zelf alsmede de door hen aangepeilde experts (!) hoofdelijk aansprakelijk werden gesteld voor de schade die Klaas geleden zou hebben.
Begin november bereikte die procedure critical mass. Snuffelaars van de rijksrecherche waren zelfs op pad gestuurd om te achterhalen waar de betrokken journalisten hun exemplaren van het Buizerd-dossier vandaan hadden. De spekzolen suggereerden dat de stukken afkomstig moesten zijn van het advocatenkantoor van Brammetje Moszkowicz. Maar de persjongens gaven niet thuis.
Dezelfde vragen kwamen opnieuw aan de orde bij het aan de zitting voorafgaande onderzoek van de rechter-commissaris, die notabene ook de journalisten had opgeroepen. Hun advocaten wisten de bewuste vragen echter vantevoren al te torpederen door met succes te verwijzen naar het verschoningsrecht. De zitting leek daardoor sterk op een herhaling van zetten. En het ziet er dus naar uit dat Klaas binnenkort met zijn plas naar de dokter kan.
Overigens zou het contact tussen Hummel en het Bouwfonds inmiddels weer spic en span zijn ondanks Bertus Pijper’s vertrek met stille trom. Prima Klaas. Terug naar de good old days en laat de pers voortaan maar gewoon lullen jongen.

  • Datum: .

woensdag 13 april-2005
Wat adviseerden wij Klaas Hummel in deel 1 dd. 22 november 2004? Dat de ouwe zakenpartner van good old Willem Endstra beter de pers gewoon kon laten lullen. Indachtig het gezegde: ze kunnen beter over je fiets lullen dan over je lul fietsen. Want hij zou het winnen van de civiele procedure tegen De Telegraaf en NOVA rustig op zijn navel kunnen schrijven. Korte tijd later kregen we gelijk. Klaas verloor de bodemprocedure tegen de twee persriolen, die het wanstaltig opkrikken van o.g.prijzen en de suspecte contacten tussen Endstra/Hummel en het Bouwfonds in de openbaarheid hadden gebracht.
Jammer maar helaas zou je zeggen. Maar wat doet de door de zon van Dubai gebruinde Klaas een paar dagen geleden? Gaat ie in hoger beroep! Nou begrijpen we best dat als je maar lang genoeg in een hete zandbak zit je vanzelf gaat geloven in fata morgana’s. Maar om nu weer de hele karavaan befjes en dossiers in beweging te brengen voor noppes grenst aan masochisme. Dus Klaas, nogmaals, zet er een streep onder, hijs de zeilen en leef je uit in de Sardijnse wateren of zo. Nodig wat vrienden en kennissen uit. Paolo, René. Bubbeltje erbij. Geen kip de je verder pikt. Wij zouden het wel weten.

  • Datum: .