Skip to main content

woensdag 11 juni-2008
Stel je bent Kamerlid. Verdien je zo'n 86 duizend eurootjes. Is volgens sommigen zat, volgens anderen schraalhans. Als je tot de laatste categorie behoort, ben je gauw geneigd om er wat bij te scharrelen. Zal niet meteen een baantje worden als inpakker van vleeswaren bij Appie Heijn of glazenspoeler na een Oranjeavond, maar iets deftigers. En zo was er eens niet zo lang geleden een geachte afgevaardigde die op afroep af en toe een zakelijk advies in het zakje deed. Per slot kan je als parlementarier veel info ophalen die nuttig en profijtelijk kan zijn voor een zakenpief. Genoemd Kamerlid vroeg daarvoor 10 roodjes. En mocht later blijken dat de betrokken zakenpief met de geleverde info een leuk slaatje had geslagen dan wenste het Kamerlid in kwestie nog eens 10 roodjes. Of dat zwart was of wit, daar zijn we nog niet achter. Wel achter de identiteit. Mar die houden we nog even onder de roos. Om de spanning erin te houden. Want we komen hierop geheid terug. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 14 juli-2008
Effe kijken. Nog eens. Nee, geen voorzieningenkadi in de buurt. Gaat ie. Terug naar 11 juni jl.. Toen hadden we het over een Kamerlid dat redelijk vette poen vroeg voor een nummertje bemiddeling ten behoeve van een Nederlandse zakenpief. Nu even hom en kuit. In dit geval madame en kuit. Blijkbaar was haar gevraagd om bij Shell naar belangstelling te boren voor een adviseurschap van een Chinese firma. Wat in de toekomst uiteraard errug profijtelijk zou kunnen zijn. Voordat het betrokken Kamerlid, dat zelf kan bogen op een Shellovergoten verleden, de hoogste olieboer binnen de schelp aanschoot zond zij op 6 december 2006 de volgende mail naar de hongerige zakenman:

"Beste J.,

Dank je voor je bericht. Het maakt een en ander veel duidelijker. Ik spreek je graag nog voordat ik Jeroen van der Veer vandaag spreek om 14.00 uur Nederlandse tijd over de volgende twee zaken. Kun je me daarvoor even bellen?

1. Ik kan niet naar de baas van Shell zonder concreet aan te geven over welke Chinese partij het gaat. Zij moeten de partij weten om in te schatten wat hun positie zou moeten zijn. Ik vraag je dan ook om mij en Shell in vertrouwen te nemen.

2. Wat betreft mijn vergoeding. Ik hoef niet te delen in de success fee. Mijn voorstel is om een aanbrengfee te krijgen voor het contacteren van de hoogste man van Shell van euro 10.000 en nog eens 10.000 wanneer Shell het adviseurschap op zich neemt. Ik houd graag het contact met Shell daarover zelf - uiteraard in overleg met jou - tot het moment is aangebroken dat zij daarmee al dan niet instemmen. Ik draag het dan graag aan je over.

Met vriendelijke groet,
Annette Nijs.

Annette D.S.M. Nijs MSc MBA
Nyenrode Business Universiteit
Europe China Institute
Managing Director
"

Stilistisch misschien niet toppie, maar inhoudelijk een tienduizend. Zoals gezegd was mevrouw Nijs op het moment van schrijven buiten managing director van voornoemd instituut op Nijntjesrode ook nog Tweede Kamerlid voor de VVD (1). Commentaar laten we
graag aan anderen over. Voor we daar weer gezeik over krijgen via een of andere bef.

1. Hoe en wanneer Annette op Nijntjesrode werd geparachuteerd? Zie aflevering 6 van de indrukwekkende serie "De aanbidding van de gouden Pekingeend" op onze Followup-site.

  • Datum: .