Skip to main content

woensdag 20 januari-2010
In januari 2008 verscheen een man met een Amerikaans accent bij het paspoortkantoor in Bogor, Indonesië en vroeg een Indonesisch paspoort aan. Doordat hij geen Bahasa sprak en zijn geboortebewijs vervalst leek werd hij ter plekke gearresteerd. Het duurde een jaar voordat men erachter kwam wie die man was. Dat bleek de 61-jarige Bob Marshall te zijn, voormalig CIA agent, die (echt of niet) in 1974 zijn werkgever in de steek liet. Hij werd in 1977 gearresteerd en veroordeeld maar wist een jaar later uit de bak te vluchten.
In de jaren daarna is Bob in meer dan 30 landen gesignaleerd, meestal in connectie met netwerken van wapensmokkelaars of checkfraudeurs. Volgens bronnen bij Interpol zou Bob beschikken over zo'n 40 paspoorten. Interessanter is dat Bob tijdens zijn onderduikperiode ingezet zou zijn door de CIA, met name bij illegale wapentransacties. Zullen we vast niks meer over horen.

  • Datum: .

woensdag 20 januari-2010
De eerste ronde van de verkiezingen in de Oekraine zijn achter de rug (17/1/10), na de 'successen' van de oranje revolutie lijkt de pro Russische partij van Victor Janukovitch kans te maken om de macht weer over te nemen. Net voor de verkiezingen werd bekend dat een groep Georgiërs gearresteerd was. Zij deden voorkomen alsof ze internationale waarnemers waren die het democratisch gehalte van de verkiezingen kwamen beoordelen. Kranten in de Oekraine melden dat het gaat om leden van een speciale para militaire politie-eenheid uit Georgië. De gearresteerden zijn: Sergei Bigiashvili, Giorgy Kalandarishvili, Zurab Makirishvili, Zama Vashadze, Zurab Jakhaya, Zviad Tsnobiladze, Chukzar Tsikhilashvili, Irakly Gogiya, Bakur Kornilov en Irakly Andronikashvili. Op 14 januari jl. dook een band van een telefoongesprek op, waarin de Georgische president Saakashvili logistieke steun beloofde aan de pro westerse partij van Yulia Timochenko. Daarna een andere tape, dit keer met de Georgische minister van binnenlandse zaken Merabishvili en een parlementslid, daarin werd gezegd dat er 2000 Georgische waarnemers naar de verkiezingen gestuurd zouden worden, waarvan 1000 naar Donetsk. Desondanks was de winnaar van deze ronde Janukovitch. Of dat veel verschil zal uitmaken voor de bevolking is maar de vraag, de koppensnellers van het IMF willen wel lenen, maar ja, tegen een prijs natuurlijk. De kans op NAVO lidmaatschap lijkt bij een verkiezing van Janukovitch wel gering.

  • Datum: .