Skip to main content

woensdag 9 november-2005
Er is momenteel heel wat gezever binnen de NATO over de rol die het ijzerwinkelpersoneel van Jaap de Hoep Sjeffer moet spelen in Afghanistan. Neem nou onze eigen jongens en meisjes van Henk Kruisraket. Die zitten in het zuiden en moeten daar conform de opdracht alleen maar de vrede handhaven. Net als indertijd in Srebrenica. Maar wat nou als ze tijdens een patrouille tegen een plukje Talibandoleros opblunderen, die bij een schiettent een paar geweren achterover hebben gedrukt? Moet je die meteen te lijf gaan à la de Amerikanskis of grijp je naar de waterpijp om de adat in ere te houden? Vooralsnog zou je zeggen het laatste, maar denk erom dat er tussen onze ijzervreters genoeg luitjes zitten die graag meteen een paar fosforbommen tussen die baarden zouden willen gooien. Geen expertise?
Volgens een trouwe lezer zouden bij het Amerikaanse bloedbad in Fallujah ook Nederlandse special forces actief zijn geweest. Het mag niet, maar het werkt wel. Een bericht over die illegale werkzaamheden zou op een onbewaakt ogenblik op de site van het korps commandotroepen hebben gestaan. Maar er als een dumdumkogel zijn afgehaald toen men besefte dat er naast de pot was gepist.
Er is ook nog wat aanvullend bewijs voor de illegale Nederlandse activiteiten in Fallujah. In het programma van Argos dd. 14 mei 2004 kwam aan de orde dat er bij het vuurwerk Mercedes-jeeps waren waargenomen. Daar hobbelen maar twee afdelingen van de special forces in rond: de Duitse en de Nederlandse. Vastgesteld is dat het de Duitsers niet waren. Ergo: het waren de Nederlandse houwdegens. Voorzichtige Kamervraagjes aan Henk Kruisraket? Zoiets van: waren onze specialisten betrokken bij het fosfor- en napalmfeest in Fallujah waarbij honderden burgers hun ultieme vuurdoop meemaakten? Iets voor Bert Koenders misschien? De Irak-expert?

  • Datum: .

woensdag 30 november-2005
Moeilijk hoor. Voor de Balkenbende. Met dat gehijg van de Amerikanskis, Jaap de Hoep en Hans van Baalen in je nek. Moet je die 1500 jongens en meisjes van Henk Kruisraket nou naar het zuiden van Afghanistan sturen of niet? Want er kunnen dooien vallen aan onze kant en hoe leg je het kiesvee uit dat een plukje bodybags cq. zes planken nou eenmaal deel uitmaken van een militaire missie.
Komt nog bij dat er in de kieskudde zo langzamerhand ook onrust is ontstaan over de ethische kant van het gebeuren. Vooral de vraag wat er gebeurt als Henkie’s elite onverhoopt Talibandoleros of Al Qaidazen gevangen neemt en zoals afgesproken dan overdraagt aan de grote broers. Worden die baarden dan ter plekke of in een Roemeens, Bulgaars, Turks of Egyptisch pretpark gemarteld tot ze bekennen dat de Hofstadgroep van plan is Madurodam op te blazen? Om eens wat te noemen. Want martelen is voor Jan Peter Efteling en Bennie Bot moeilijk te verteren. Blijkbaar nog nooit gehoord dat onze bondgenoten al een paar jaar soortgelijke activiteiten hebben ontplooid in all-in paradijzen als Guantanamo of Abu Ghraib.
Maar je kan niet alles weten. En laten we niet afdwalen. Want we hebben in Afghanistan een mooie kans om aan die achterlijke bevolking te laten zien wat ze al die tijd hebben gemist. Dat ze geen poppy’s hoeven te kweken om in leven te blijven. Dat aardappels of bieten ook leuk zijn. En dat ze enduring free zijn. Met Brusselse garantie. Wil je de Koran meegeven aan een verzamelaar van oud papier en een volgeling worden van de wereldberoemde Ali Cyaan Kali van het Burgemeester de Monchyplein, elf hoog, de bel doet het niet? Moet allemaal kunnen.
Dat vindt Ali Mohaqiq Nasab, de uitgever van Haqooq-i-Zan (1), ook. Hij ging op 1 oktober jl. wegens een gevalletje blasfemie in Kabul achter het gaas en is inmiddels voor de kadi geweest.
Kaalgeschoren, met wat zwaar uitgevallen pols- en enkelkettinkjes. Hij kreeg twee jaar voor zijn mik, maar de OM-kaftans gaan in hoger beroep. Ze eisen de doodstraf. Omdat ie in zijn blaadje heeft gezegd dat iemand rustig van zijn geloof moet kunnen stappen zonder daarvoor te worden gekeeld. En dat de stem van de vrouw net zo zwaar weegt als die van een man. Het democratisch gekozen marionettenkabinet van Karzai heeft tot nu toe stijf zijn bek op elkaar gehouden. God, waar zijn we aan begonnen?

(1) Zie “Afghaanse aanrecht” dd. 25/10/2005

  • Datum: .